04
Superform: Grad Planina pri Sevnici  - »Časovni stroj«

Nekaj slovenskih birojev smo povprašali, kateri je tisti njihov neuresničen projekt, ki bi bil po njihovem mnenju ključen za bolj trajnostno družbo prihodnosti.

Arhitekti iz pisarne Superform so izbrali projekt revitalizacije gradu Planina.

Superform:
“Izbrali smo projekt “Časovni stroj” – prenovo impozantnega gradu na Planini pri Sevnici. Grad je bil zgrajen med 10. in 12. stoletjem. Od leta 1823 razpada – postaja razvalina in ne služi nobenemu namenu.

Z novim projektom smo grad in okolico “prebudili” in ju vključili v socialni, kulturni, naravni in turistični prostor Kozjanske regije in širše. Pojma “trajnostno” ne razumemo samo kot podaljšanje življenjske dobe stavbe gradu, temveč predvsem kot dinamično mrežo povezav na socialnih, kulturnih, ekonomskih in drugih nivojih, ki delujejo kot spodbujevalci razvoja človeške in družbene zavesti.

Grad Planina pri Sevnici postane z novo intervencijo doživljajska pot skozi »časovni stroj«, ki nas popelje skozi vsa obdobja zgodovine gradu vse do danes.

Območje gradu postane doživljajski prostor, ki temelji na prezentaciji ruševin, njegovih odprtih prostorov in atrakciji izven območja gradu, na severozahodnem pobočju, v obliki razglednega stolpa. Prostor z novo intervencijo je med drugim namenjen razstavam, gledališču in drugim kulturnim dogodkom.”

Ime projekta: Grad Planina pri Sevnici  – »Časovni stroj«
Leto: 2017

Faza: Idejna zasnova
Naročnik: Tajfun d.o.o.
Lokacija: Planina pri Sevnici
Površina: 1000 m2
Arhitekti: Superform (Marjan Poboljšaj, Anton Žižek, Špela Gliha, Jure Uranič, Urša Dežman)
Render: Renderji.com

Pripravila: Ajda Bračič

Podprite Outsider z naročilom!

Mailchimp brez napisa

Povezani članki