Na praznični vprašalnik Dva tisoč šestnajst danes odgovarja Tomaž Čeligoj, bivši arhitekt, zdaj varilec.

Malo starejši fant s Krasa, ki se v dobrih trenutkih rad trapasto šali, najraje na svoj račun.

Ahitektura leta?

Rad bi se spomnil kaj takega, kar ni sodobno ali celo napredno, ker mi je to precej brezveze (zvenim že kot Suhi, pa še tako mlad?). A spomin mi ne pomaga. 

Pa naj bo bolj na hitro: Nacionalna knjižnica François Mitterrand, zaradi enostavne monumentalne žlahtnosti. Ob septemberskem delavskem obisku Pariza sem ponovno hodil po njenih, nažalost zbledelih, rdečih tapisonih; škoda, da jim proračun onemogoča, da bi jih zamenjali.

Doma pa sem se navduševal nad Plečnikovim domom, ki sem ga (nezaslišano!) obiskal prvič. Vse je narobe, nič po Neufertu, kaj šele po stanovanjskih standardih. Te hiše ne bi uspeli prodati nobenemu naročniku. Še sebi se je ne bi upal predlagati!

Razstava leta?

Recimo Genski oltar – prostorska postavitev Vladimirja Lebna, Damijana Kracine in Janija Pirnata v desakralizirani kapeli v Krškem. Malo zaradi dela, ki je fantastično in malo zaradi otvoritve, ki je bila tudi fantastična. Avtorji so najeli avtobus in popeljali 50 primerkov na otvoritev. Po 5 minutah je nekdo vprašal, če se lahko ustavimo na bencinski. Wc? Ne, ne, pivo. Kasneje smo ugotavljali, kako malo bi MK taka ekskurzija stala in koliko bi to pomenilo za kulturni utrip deželice. Z Romanom M sva potem v samoti razstave zapela še en Oče Naš in par drugih viž… Ko bo imel kdo čas, se bo posvetil organizaciji ‘avtobusnega abonmaja’, smo sklenili na poti nazaj. Pa še eno par bistrih idej smo imeli!

Knjiga leta?

Tu je z mano podobno kot pri Bushu jr., ko objokuje požar v svoji knjižnici, ker druge knjige ni uspel do konca pobarvati.

V mreži na Fratarskem sem nekje do pol prebral Mediteranski brevir Predraga Matvejeviča. Zelo fanj! 500 odtenkov najlepše zibelke – Mediterana. A se mi je vseeno začel malo ponavljati in sem ga opustil. Končno ga moram po n-letih vrniti Mihu K.

Misel leta?

Nimam pojma.

Sicer mi je vedno všeč tista iz naslovne strani Drobtinic Mihe Mazzinija, ko najprej zapiše en ekstremno liričen verz FG Lorce in spodaj pa ‘Svašta!’ Ibrota Hazipuzlića – globočino, ki pove vse in še več. Bijond!

Dogodek leta?

Ko smo se s Špelo K., Joštom K. in Damjanom K .naselili v delavnico na Kolinski in potem občasno imeli kakšno kosilce na lovski mizi na dvorišču. In poznanstvo s Samotom K. ob tem.

Za tistim zidom ob Šmartinki je drug svet. Kar drugačen, pester, zanimiv. Like!

Najljubši članek v Outsiderju leta?

Tako na počez mislim, da je celotna številka o lepoti najlepša do zdaj. Ali se motim? In kaj šele sledi! uuuuuuu

Novoletna želja?

Da bi takoj po novem letu zbežal nekam na sonce, na toplo, pod sinje nebo, ob modro vodo. V Maroko, v Istanbul…

Outsiderju pa želim, da bi užival v svoji lepoti.

Ne se hecat!

 

 

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja