1
PLEČNIK IN MUŠIČ POD JELKO?

V nedeljo bo v atriju Narodnega muzeja v Ljubljani dražba umetnin. Sicer smo jih v Ljubljani imeli že nekaj (predvsem pa so pogoste dražbe starih knjig in tiskov), vendar pa je imela med predmeti le redkokatera tako pester nabor, ki se bere skoraj kot »kdo je kdo« slovenske umetnosti. Dražba v organizaciji znanega ljubljanskega antikvariata Carniola Antiqua ponuja pretežno umetniške objekte, nastale na slovenskem ozemlju od osemnajstega do sredine dvajsetega stoletja, nekaj pa je tudi novejših in tujih primerkov. Tudi izklicne cene so raznolike; srečamo lahko običajne »težkokategornike«, kot je Zoran Mušič, katerega platno vas bo olajšalo za kakih petdeset povprečnih plašč, pa tudi dvestokrat cenejše izklicne cene tako zanimivih predmetov, kot so Plečnikove medeninaste vaze in originalni Slovanski tarok Hinka Smrekarja.

Veliko baročno platno Franca Karla Remba »Lot s hčerama« je nekoč morda viselo v Slovenjebistriškem gradu ali gradu Podčetrtek, Attemsovih štajerskih gradovih. Ob njej se spomnimo na nenavadna pota naše starejše umetnosti, ki se pogosto prikaže tam in takrat, kjer je najmanj pričakujemo. Kot naprimer Bergantova Ptičar in Prestar, o katerih smo pred kratkim pisali.

Stol, ki ga je Maks Fabiani oblikoval za palačo Artaria na Dunaju.

Akt Ivane Kobilice, ki je bil nekdaj v lasti Mihe Osolina, arhitekta prenove gradu Strmol in tesnega prijatelja naročnikov prenove, družine Hribar. Njihovim potomcem je sliko arhitekt tudi zapustil.

Avantgardni servis za čaj iz dvajsetih let, za katerega dražitelji domnevajo, da je morda delo Avgusta Černigoja. Iz nostalgičnih časov, ko je bilo popoldansko srkanje čaja združljivo z branjem revije Tank in s pozivi k rušenju tradicije …

Dražba ponuja tudi komplet treh Plečnikovih stolov, ki jih je arhitekt zasnoval za Vzajemno zavarovalnico.

V katalogu dražbe si lahko ogledate celotno ponudbo; ogledi objektov pa so možni že danes. Če je prostor pod vašo praznično jelko dovolj velik za Fabianijev stol ali katero izmed reprezentativnih platen, potem boste jutri ob šestih zvečer obiskali dražbo v Narodnem muzeju. Če potrebujete za popolnjenje domače umetniške zbirke še kakšno leto ali dve gospodarske rasti, pa ne pozabite na bolj ugodno, a nič manj lepo darilo – celoletno naročnino na revijo Outsider.

Miloš Kosec

Vse fotografije so last starinarnice Carniola Antiqua.

Mailchimp brez napisa

Povezani članki