ARHITEKTURING-Hiša-Špina-foto-M-Lozar-DSC-9884-H-Web
Tomaž Jelovšek: Hiša v Špini

Na zahodni obali hrvaške Istre, med Savudrijo in Porečem, je svoj drugi dom našla družina s tremi otroki. V iskanju kraja s pogledom na morje, ki bi omogočal tako preživljanje počitnic kot delo od doma, so naleteli na parcelo nedaleč od Umaga, v počitniškem naselju Špina iz šestdesetih let. Tu je slabih dvesto metrov od morja, v »tretji vrsti«, že stala hišica iz časa gradnje naselja, a je bila premajhna za potrebe družine, ki tu danes preživlja večji del leta.

Arhitekt Tomaž Jelovšek je novo hišo na mestu prejšnje zasnoval kot preprost volumen enostavnega tlorisa. Enotni volumen pritličja opredeljuje masivna betonska medetažna plošča, pod katero se z odvzemanjem oblikujeta dovozni nadstrešek na eni in dnevna terasa na drugi strani.

Glavni dostop je z vzhodne strani, kjer se nahajata vhodni nadstrešek in shramba. Sledi »prehodni« pas z vežo in stopniščem v zgornjo etažo ter nizom servisnih prostorov. Zahodno stran pritličja zapolnjuje dnevni prostor s teraso, ki je po celotni dolžini odprt proti morju. Senco poleg strehe terase daje tudi stari hrast na robu velikega vrta s peš dostopom z jugozahodne strani.

V nadstropju so tri spalnice s skupno kopalnico. Vsaka ima dostop na skupno delno pokrito teraso, od koder se pogled preko sosednjih streh odpira proti morju.

Nosilni zidovi so zidani iz opečnih blokov in so z notranje strani ometani, z zunanje pa izolirani in obloženi z lokalnim istrskim kamnom »kanfanarjem« iz Pazina. Masivne betonske horizontale tvorijo jasen kontrast vernakularnemu videzu zidov. Sodoben in funkcionalen videz konstrukcije dopolnjujejo jekleni stebri.

Senčenje v spalnih prostorih zagotavljajo drsne »škure« – lesena polkna –, v pritličju pa dva sloja platnenih rolet: prvi, na zunanji strani terase, je v peščenem tonu zunanje kamnite obloge, notranji pa v odtenku sive. Slojevitost senčil skupaj z mrežnimi linami v terasnem delu pritličnih zidov rahlja strogo in masivno kompozicijo in soustvarja zavetje novega družinskega doma ob Jadranskem morju.

 

 

 

Tloris pritličja s situacijo
Tloris nadstropja
Prečni prerez
Severna fasada

 

 

Ime projekta: Hiša v Špini
Avtor projekta: Tomaž Jelovšek
Investitor: zasebni
Lokacija: Špina, Umag

Leto načrtovanja: 2017–2018
Leto izvedbe: 2019–2020

Parcela: 854 m²
Pozidana površina: 231 m²
Pritličje: 106 m²
Zunanja pritlična terasa: 56 m²
Zunanja vhodna površina: 32 m²
Nadstropje: 73 m²
Zunanja nadstropna terasa: 51 m²
Notranje površine, skupaj: 180 m²

Projektanti:
Arhitektura: Tomaž Jelovšek, ARHITEKT UR ING d.o.o.
Upravni del proj. dokum.: Franko Gergorić, Studio Dvor d.o.o.
Gradbene konstrukcije: Ivan Hafner, HP – Hiša projektov d.o.o.
Elektro instalacije: Žarko Matijašić, M-Projekt d.o.o.
Strojne instalacije: Nereo Ritoša, PRO-EKO d.o.o.
Sestave konstrukcij: Peter Žargi
Vizualizacije 3D: Goran Djokić, Studio Spacer

Izvajalci in dobavitelji:
Glavni izvajalec gradbeno-obrtniških del: Zidarstvo Imco d.o.o.
Stavbno pohištvo: Mizarstvo Košak d.o.o.
Notranja vrata: Dorval d.o.o.
Lesene talne obloge: Vavpotič d.o.o.
Keramika: Gracia d.o.o.
Pohištvo: Mizarstvo Meznarič, družba za storitve d.o.o., Matej Meznarič
Zunanje zasaditve: Vrtnarstvo Hlebec, Simon Hlebec s.p.

Fotograf: Matej Lozar
Pripravil: L. J.

Vsebine, ki jih objavljamo na spletu, so povsem drugačne od vsebin v tiskani reviji. Revija in splet imata ločeni uredniški zasnovi. Z naročilom revije podprete oboje, spletne in tiskane vsebine, in mogočite Outsiderjevo ustvarjanje na različnih kanalih. 

Naročite se lahko v spletni trgovini (povezava) ali pa nam pišite na: [email protected]

Hvala.

Mailchimp brez napisa

Povezani članki