vrtec-prule_lopa
Vrtec Prule in neprimerna lopa

V letošnji poletni številki revije Outsider (#30) smo posvetili malo monografijo arhitektki Rotiji Badjura. O njenem vrtcu na Prulah je osebni pogled na objekt in nedavno sporno pozidavo v neposredni bližini podala arhitektka Mojca Gregorski. Sporna pozidava (nadstandardno dragih stanovanj) je bistveno okrnila kvaliteto odprtih prostorov, igralnic otroškega vrtca, pogledov in osvetlitve. Nastajajo pa že novi prizidki, ki stanje še slabšajo. Arhitektka Mojca Gregorski nam je poslala kritičen zapis, ki opozarja na popolno neuvidevnost novih sosedov otroškega vrtca:

Gradnja novega objekta, ki se je zgodila tik ob vrtcu Rotije Badjura na Prulah v Ljubljani, ni bila nepričakovana, skoraj desetletje je bil poznan idejni načrt za novi objekt. Stroka je molčala, verjetno tudi zaradi arhitekture znanega avtorja in objave projekta v prestižni reviji El Croquies, ki izkazuje najvišji nivo kakovosti na področju arhitekture. Avtorji idejnega projekta v nadaljnji izvedbi načrtov niso sodelovali, izdelavo izvedbenih načrtov so prevzeli drugi projektanti.

Zgrajeni večstanovanjski objekt, postavljen pred okni igralnic vrtca, je realna slika odnosa med javnimi dobrim (družbo) in apetiti posameznikov. Gradnja žal ni reverzibilen postopek, kritičen odziv javnosti se je zato umiril ob sloganu »zdaj je itak že prepozno«. Novi kupci so se že vselili v svoja draga stanovanja. Poleg velikih stanovanj so nekateri srečneži dobili tudi košček zelenice v parterju, tik ob igralnicah vrtca – na njihovo srečo in žalost otrok je vrt dvignjen in so oni tisti, ki male otroke opazujejo od zgoraj navzdol. A ker jim velika stanovanja z zelenico niso dovolj, so se odločili pozidati še  enega redkih delov parcele, kjer dopoldanski žarki svetlobe še uspejo doseči prostore igralnic.

Vrtec Prule, pogled iz Pirjateljeve ulice: na vrhu zidu garažne hiše je postavljena nova vrtna lopa, september 2022

 

Kaj in kje konkretno je »problem«?

Igralnice vrtca, ki so vse orientirane proti jugovzhodu (najprimernejša orientacija za vrtec!) so po izvedbi novogradnje stisnjene ob zid uvoza garaže, ki je za več kot 1m nad nivojem terena. Končna igralnica ima cca.1.5m pred oknom zid, ki omejujejo osvetlitev in predvsem otrokom onemogoča poglede ven (otroci so manjši od enega metra!). Kaj je lahko še hujšega kot zid pred okni igralnic!? Še 2x višji zid pred okni! Stanovalci pritličnega stanovanja so začutili potrebo po izvedbi vrtne lope, ki so si jo postavili – v kot parcele. Čim bolj stran od svojih oken in  in odprtega prostora vrta, da jim lopa ne bi kratila pogleda in jemala svetlobe. Zdaj pred okni igralnic ne stoji več en meter visok zid, temveč najmanj tri metrska bariera. Igralnica nima zdaj skoraj nič več svetlobe, pogleda ni ne za otroke niti za zaposlene.

Vrtec Prule, pogled iz Janežičeve ceste: vrtna lopa pred okni igralnic, september 2022

 

Verjetno je lopa postavljena v okviru splošnih zahtev glede gradnje enostavnih in nezahtevnih objektov. Zaenkrat (še) ni preverjeno ali je vrtec sosedom izdal kakšno soglasje za gradnjo tik ob parcelni meji.

Če za trenutek pozabimo na neprimerno postavitev lope in egoističen odnos do vrtca, ne moremo mimo neprimernega oblikovanja in neusklajenih proporcev. Med dvema večjima volumnoma večstanovanjskega objekta in vrtca je postavljena majhna ometana škatla, ki spominja na poceni stranišča nekje v manj razvitih državah. 

Drugi nesmiseln poseg je ograja vrta novogradnje, ki je izvedena na betonski škarpi in je za otroke nevarna. Škarpa se višinsko dviguje od stika s terenom, do višine cca.1,5m nad terenom. Ker so ograjo naredili na svoji, notranji strani parcele, je možna hoja po zunanjem robu škarpe. Tudi razmak prečk je večji kot so zahteve Pravilnika za gradnjo vrtcev in se otroška glava lahko zatakne vmes. Namesto, da bi novogradnja upoštevala zahteve sosednjega vrtca, se je egoistično postavila ob njegov bok. Vrtec je bil primoran narediti še eno ograjo, odmaknjeno od parcelne meje –  s tem so igrišču odvzeli kar nekaj površine, vključno z lepim velikim drevesom.

Prilagam nekaj fotografij z željo, da se neobzirni posegi kritično izpostavijo. Tudi v opozorilo, da neprimerni posegi  ne ostanejo neopaženi.

 

Vrtec Prule, pogled iz Janežičeve ceste: nova dodatna ograja, vmesna zelenica ni dostopna, september 2022

 

Napisala in fotografirala: Mojca Gregorski

One Response

  1. Najbrž se da ugotoviti, kdo je projektant in ga prijazno povprašati, zakaj se je odločil tako kot se je (za lokacijo, ograjo, lopo…).
    Drugo vprašanje gre strokovnjakom, ki dovoljujejo tako gradnjo: verjetno imajo neko mnenje o tem?
    In tretje: očitno nam grejo take gradnje v nos. Kdo je poklican, da predlaga konkretne spremembe zakonodaje, da se ne take zadeve ne bodo pojavljale v neskončnost? Menda ja ne vrtec?

Mailchimp brez napisa

Povezani članki