17
Tomislav Soldo: Oreh, hiša in terasa

Na območju Gorskega kotarja na Hrvaškem stoji hiša, ki je navzven črna, v notranjosti pa povsem bela. Njen avtor je arhitekti Tomislav Soldo.

Zgodba o nastanku te hiše je povsem preprosta – nastala je iz potrebe in želje po zavetju. Najprej je na lokaciji stal oreh, ki je nudil prvo streho ob nalivih in s svojo krošnjo omejeval prostor. Orehu se je pridružila terasa, ki je izravnala teren in omogočila udobno sedenje s pogledom na dolino. Kot organsko nadaljevanje življenja na tem prostoru se je orehu in terasi na koncu pridružila še hiša, kot pokrit in zavarovan prostor zavetja.

Arhitektura hiše se je poskušala izogniti opredelitvam in omejitvam. Hiša stoji na samem, ni se ji treba podrejati robnim pogojem ali kontekstu. Njena zasnova izhaja iz premišljenega opazovanja potencialov lokacije. Tradicionalni gradnji na tem prostoru se približuje z leseno fasado, kompaktno zasnovo in dvokapno streho. Te elemente uporablja, ker je njihova raba na tem območju smiselna in preverjeno učinkovita.

Fasada je premazana z lesnim katranom, ki nudi zaščito in daje značilen črn videz. Podnevi tako črn objekt deluje skoraj monoliten. Ponoči pa, ko se v hiši prižgejo luči, se njen značaj spremeni – deluje krhko in lahko, kot lampijonček.

Arhitektura: Tomislav Soldo, PRO-S
Glavni arhitekt: Tomislav Soldo
Leto: 2016
Lokacija: Gorski kotar, Hrvaška
Površina: 100 m2
Parcela: 4500 m2
Fotografje: Jure Živković

Besedilo: Ajda Bračič

Podprite Outsider z naročilom!

Mailchimp brez napisa

Povezani članki