tajakp-47
Triiije: Vrt Lili Novy

Ponovno odkriti skriti vrt

Prav v središču Ljubljane, v eminentni soseščini Moderne in Narodne galerije ter Opere, leži čudovit zelen vrt, ki obkroža vilo na Tomšičevi 12, v kateri domuje Društvo slovenskih pisateljev. Nedavno se je vanj znova naselilo dogajanje, med debli je zadišalo po kavi in zvečer se med veje gostih krošenj zapletajo prijetne melodije in živahni pomenki. Arhitekti iz biroja Triiije so v sodelovanju z mladim krajinskim arhitektom Svitom Oliverjem Katancem namreč prevetrili vrtni prostor in ga z novo podobo znova ustoličili kot to, kar je dolgo časa bil: ne le gostilniški vrt, temveč prostor druženja, srečevanja, izmenjave mnenj. 

Nad prostorom mestnega parterja na območju vrta kraljujejo bujne krošnje različnih vrst dreves, ki tvorijo svojevrstno dvignjeno krajino. Pri preureditvi prostora so zato ustvarjalci drevesa ne le ohranili, temveč še dodatno poudarili njihovo glavno vlogo v prostoru. Niso jim želeli konkurirati z visokim grmičevjem, in otočke zelenja med mizami tako bogatijo nižje cvetoče trajnice, ki bodo cvetele v različnih delih leta. Na sončnem vzhodnem delu se nekoliko višje vzpenjajo okrasne trave, na senčnejšem zahodu pa za takšno klimo primernejše praproti. 

Vrt je zasnovan kot serija raznolikih ambientov, med katerimi lahko obiskovalci izbirajo – in vrt tako rekoč vsakič odkrijejo na novo: vsaka izmed mizic ponuja edinstven pogled na okolico. Nekatere so intimnejše, druge pa bližje dogajanju, ki se zgosti v središču vrta, tik pred hišo. Arhitekti iz biroja Triiije prenavljajo tudi zgornje nadstropje vile na Tomšičevi 12, v kateri domuje Društvo slovenskih pisateljev in kjer je nekdaj delovala legendarna restavracija Pen kluba. Tudi ta se bo kmalu znova odprla, in sicer pod taktirko chefa Mojmirja Šiftarja. 

  

Restavracija in vrt sta s prenovo dobila novo podobo in nov značaj, ki se ozira v prihodnost. Z dobro prostorsko zasnovo bo Vrt Lili Novy nedvomno postal priznano prizorišče bodočih ljubljanskih mestnih legend. 

Napisala: Ajda Bračič

Ime projekta: Vrt Lili Novy

Investitor: BID, d. o. o.

Fotografije: Taja Košir Popovič

Lokacija: Tomšičeva 12, 1000 Ljubljana

Leto načrtovanja: 2019

Leto izvedbe: 2020

Površina Vrta Lili Novy: 715 m2

Projektanti: Triiije arhitekti, d. o. o.

Zunanja ureditev: Andrej Mercina in Jan Opeka (Triiije d. o. o.), Svit Oliver Katanec 

Mailchimp brez napisa

Povezani članki