Processed with VSCO with a6 preset
Urša Koren: Stik

Zemlja. Ni le snov, neodzivno telo, je nosilka življenja, hranilka toplote, energetski medij in gotovo še več. Vsa bitja smo se razvila v stiku z njenim nabojem. Njeno elektromagnetno polje uravnoveša našega. Z industrializacijo in z njo povezanim napredkom smo se odtujili. Umetni materiali, industrializirana gradnja in njene nadčloveške višine so nas fizično in psihično oddaljili. Ob izstopu iz stavbe nas nadalje izolirajo še plastični podplati. Rezultanta je nepovezanost, bolezni ljudi, stavb in družbe.

Rešitev? Zavesten, trajnosten in resnično celosten pristop. Ne potrebujemo novih izumov, starih znanj se moramo spomniti. Velike spremembe se začnejo z malimi koraki, od posameznika do posameznika. Zmoremo. Čaka nas nov razcvet, naj nam bo spet cel svet svet.

Napisala: Urša Koren, študentka arhitekture, Slovenija

Serija zapisov nastaja na delavnici Naprej k zemlji. Avtorji zapisov so udeleženci delavnice, brez predhodnih izkušenj v pisanju, namenjenem javnim objavam. Besedila nastajajo kot del procesa spoznavanja pisanja in niso končni izdelki.
Mentorici: Nataša Kramberger, Nina Granda. Portreti: Jana Jocif. 

Delavnica nastaja pod okriljem programa Erasmus+, v soorganizaciji partnerjev Zelena centrala, Terraepaglia, Retzhof in Outsider.

Mailchimp brez napisa

Povezani članki