398673A5-3F6C-4856-8D89-DAE5074C1A49
Sofia Scalisi: Dnevnik dekonstrukcije

Ker pri večini klasičnih počitnic obstaja dnevnik in imajo tudi gradbišča dnevnik del, sem se odločila napisati»dnevnik dekonstrukcije«, mešanico obeh, da dokumentiram naš projekt.

Dan 1, 16. 7

Začetek. Čakanja je konec in začnemo potovanje: iz Italije v Slovenijo, iz Milana v Jurovski Dol.

Dan 2, 17. 7

Zelena centrala. Dobrodošli na ekološki kmetiji, prostoru, odprtem za vse: ljudi, živali, žuželke

Dan 3, 18. 7

Spoznamo glavno osebnost: Gospo Hišo. Preden jutri začnemo z delom, danes odkrivamo njeno zgodbo, vstopimo vanjo in jo pogledamo od blizu.

Dan 4, 19. 7.

2082 strešnih opek.

Delo začnemo na strehi in naprej po tekočem traku, človeški verigi. Odstraniti strešnike, jih odnesti v pritličje, ločiti tiste, ki jih je možno še enkrat uporabiti, od polomljenih. 2082 nepoškodovanih opek zložimo na palete, da jih bo lažje ponovno uporabiti. To je pomemben korak: materialu dajemo vrednost in ga spreminjamo iz odpadka v vir.

Dan 5 in 6, 20. in 21. 7

Les in žeblji.

Strešno konstrukcijo sestavljajo tramovi, špirovci, late in leseni spoji. Razstavimo jih, odstranimo vse žeblje iz kosov lesa in jih katalogiziramo, da nadaljujemo z odgovorno ponovno uporabo materialov.

Dan 7, 22. 7

Prazna hiša.

Zdaj ko ni več strehe, lahko začnemo z demontažo podstrešja, stropov in sten. Vendar pa moramo najprej odstraniti vse stvari, ki so še ostale v hiši: stare omare in stole, šivalne stroje, knjige in košare, polne drobnarij, ki pripovedujejo zgodbo o življenju v hiši.

Dan 8, 23. 7.

Iz česa je sestavljena zemlja?

To jutro skušamo razumeti, kako je narejena zemlja na kmetiji. Začnemo s petimi čutili: dotikom, vidom, vohom in zakaj ne, tudi okusom. Izvedemo več tehničnih testov, kot je sedimentacija, da razumemo sestavo zemlje organska snov, glina, pesek, primesi.

Dan 9, 24. 7.

Prosti dan.

Danes imamo dan za sprostitev. Odpravimo se na sprehod in si priredimo piknik v gozdu. Polnimo si baterije za teden, ki nas čaka.

Dan 11 in 11, 25. in 26. 7.

Prvo nadstropje.

Podstrešna tla so narejena iz zemlje in struktura iz lesenih desk. Začnemo z odstranjevanjem zemeljskega dela, ki ga raztrosimo po njivi ob hiši, nato pa se lotimo desk.  

Besedilo je nastalo v okviru projektnih delavnic Naprej k zemlji, ki jih izvajamo partnerji Društvo Zelena centrala, Terraepaglia, Bildungshaus Retzhof in Outsider. Mladi udeleženci z mentorsko pomočjo razmišljajo o procesu dekonstrukcije stare cimprače, tradicionalne hiše iz lesa in zemlje, ter svoje misli prelivajo v besedo, risbo, arhitekturno risbo in fotografijo.

Mentorji delavnic: Sara Lucietto in Sanni Mezzasoma (Terraepaglia), Nina Granda in Matevž Granda (Outsider), Polona Kosi (Bildungshaus Retzhof), Nataša Kramberger in Daniele Croci (Društvo Zelena centrala), Nina Medved.

Prevod iz angleškega jezika: Nataša Kramberger
Foto: Nina Medved

Mailchimp brez napisa

Povezani članki