Neboder-za-ptice-1
Vladimir Perić Talent: Nebotičnik za ptice na Reki

Preteklo soboto se je na Reki odprla privlačna nepremičnina, ki išče nove stanovalce.

“Novogradnja v ugodni stanovanjski četrti. Vrhunski dizajn, elegantna in funkcionalna stanovanja. Bližina morja. Dobrodošle vse ptice, neodvisno od zakonskega statusa.” Tako bi se morda lahko glasil oglas za prodajo stanovanja v novem Nebotičniku za ptice, so zapisali pri Muzeju moderne i suvremene umetnosti. Instalacija je nastala kot del cikla umetniških intervencij v javnem prostoru Izvrnuti džep MMSU, njen avtor pa je beograjski umetnik Vladimir Perić Talent. Skulptura iz lesa in kovine je visoka 11 metrov, v njej pa je prostora za 160 ptičjih stanovanj.

Umetnik šaljivo pojasnjuje: “Zgradba nebotičnika za ptice je ideja mladega arhitekta, ki na podstrešju najde staro, prazno ptičjo hišico. V njej prepozna pretečen koncept v sodobnem kontekstu, ko je človečnost, empatija ali spoštovanje do individualnosti niso preveč pomenljivi koncepti. Narativi oblikovanja bivalnih sistemov za ljudi, s katerimi upravlja profit ali dejstvo, da je treba na čim manjšo površino stlačiti čim več ljudi, ne glede na primernost takšnih stanovanj ali kakovost življenja, mlademu arhitekti niso tuji. Tako pride na genialno idejo da bi zgradil nebotičnik za ptice, in da bodo vse zasluge, tako slava kot denar, pripadle njemu.”

Glede na trenutno stanovanjsko situacijo pri nas pa bi bil kljub zbadljivi noti oglas za marsikoga žal verjetno več kot mamljiv.

Avtor: Vladimir Perić Talent

Besedilo: Ajda Bračič

Podprite Outsider z naročilom!

Mailchimp brez napisa

Povezani članki