rroudil-pariz-3
Vrtec iz zemlje z razgledom na Eifflov stolp

Na zelenem dvorišču Palais de l’Alma, nekdanje konjušnice Napoleona III., sedaj pa rezidence francoskih državnih funkcionarjev, so arhitekti Régis Roudil zasnovali manjši vrtec iz lesa in butane zemlje. Eminentna lokacija se nahaja v neposredni bližini nekaterih najprepoznavnejših pariških arhitektur: muzeja Musée du Quai Branly, na katerega meji, in Eifflovega stolpa, katerega vrh se dviguje nad okoliške stavbe. Arhitekti so kompleksen kontekst vzeli kot izziv: »Eden izmed izzivov tega projekta je bil, kako ga previdno vključiti v to izjemno urbano tkivo na način, ki spoštuje obstoječo stavbno dediščino«.

Zid, ki z dveh straneh zamejuje park, v katerega je umeščen vrtec, je izkoriščen v svoji prvinski funkciji zaščite in ločitve: vrtec zaradi varnostne občutljivosti lokacije in funkcije nima povezave z javnim prostorom, temveč se skrije za zid in se v celoti orientira proti parku. Podolgovat pritlični volumen je postavljen vzporedno z južnim zidom, s čimer se odmakne od palače, hkrati pa dodatno definira prostor parka na severni strani, ki s stavbami na treh straneh pridobi atrijski značaj. Park se na zahodno stran preko zidu povezuje z zasaditvijo okoli Musée du Quai Branly, in tako vsaj s perspektive običajnega parižana (torej ob pogledu z ulice) soustvarja povezano zeleno celoto.

Ob pogledu na vrtec iz parka značilne večnadstropne stavbe na drugi strani ulice delujejo kot kulisa umirjeni parterni kompoziciji. V zasnovi stavbe je poudarjena otroška igra: igralnica za 24 malčkov je umeščena v osrednji prostor s središčno umeščeno dvignjeno streho, ki se oblikovno navezuje na obodni zid dvorišča in zagotavlja zračenje ter dodatno dnevno svetlobo igralnici.

Na vsako stran od igralnice so nanizane spalnice in sanitarni prostori, na južni strani povezani s hodnikom po celotni dolžini stavbe. Na vsaki strani se stavba končuje z volumnom iz butane zemlje, ki, ritem lahkotnih lesenih nosilcev in stebrov osrednjega dela uokvirja in »prizemljuje«.

Pri volumnih iz zemlje so vidne značilne »erozijske ovire« – plasti svetlejše kemično utrjene zemlje (z dodatkom cementa), ki se izmenjujejo s plastmi zemlje brez dodatkov. Utrjeni pasovi ob dežju onemogočajo neenakomerno izpiranje materiala (ki je pri stavbah iz zemlje vedno prisotno), kar je še zlasti pomembno na vogalih.

Izbira materialov je rezultat želje po povezavi z zemljo: tako v smislu ožjega konteksta parka, v katerem se stavba nahaja (in ki ga prav tako kot stavbo sestavljata zemlja in les) in kot odraz dolgoročnih okoljskih prizadevanj naročnika (Predsedstva Francije).

Ime projekta: Crèche 24 berceaux – Palais de l’Alma (Vrtec s 24 posteljami – Palais de l’Alma)
Avtor projekta: Régis Roudil
Investitor: Predsedstvo republike Francije
Lokacija: Pariz, 7. okrožje

Leto izvedbe: 2022
Površine: 308 m² + park

Projektanti: Régis Roudil

Sodelavci in izvajalci::
B52, ECO+, EODD, Vessiere, Viasonora, Concilium IP

Nagrade: nominacija Prix d’A 2022, nominacija Equerre Argent 2022

Napisal: Patrik Benedičič
Fotografije: Florent Michel 11h45

 

Revija in splet imata ločeni uredniški zasnovi. Z naročilom revije podprete oboje, Outsiderjeve spletne in tiskane vsebine. Naročite se lahko v spletni trgovini ali pa nam pišite na: [email protected] Hvala!

Mailchimp brez napisa

Povezani članki