Spomenik izbrisanim - hi rez
Vabilo: Razstava idejnih rešitev za spominsko obeležje v Parku izbrisanih

V Zgodovinskem atriju Mestne hiše bodo do 8. marca na ogled vse na natečaj prispele rešitve, vključno z zmagovalno, ki bo v Parku izbrisanih realizirana predvidoma do konca leta 2023.

Nekdanje dvorišče tovarne Rog na Trubarjevi ulici se skupaj s prenovo Centra Rog spreminja v javni park, ki so ga na pobudo Amnesty International Slovenije in Civilne iniciative izbrisanih aktivistov poimenovali Park izbrisanih. Na pobudo predlagateljev bo v parku, kjer je v enem izmed pomožnih objektov nekdanjega kompleksa Rog skoraj 20 let delovala tudi Civilna iniciativa izbrisanih aktivistov, trajno obeležen spomin na izbrisane.

Izdelava idejne rešitve za spominsko obeležje je bila predmet natečaja Centra Rog, na katerega je prišlo 12 natečajnih predlogov. Devet članska komisija v sestavi Janez Koželj (predstavnik ustanovitelja), Renata Zamida (predstavnica naročnika), Nina Granda, Rok Kuhar, Matej Kučina (predstavniki strokovne javnosti), Andrej Kurnik, Jerneja Batič (predstavnika civilne družbe), Nataša Posel, Irfan Beširević (predstavnika predlagateljev postavitve) je prvo nagrado prisodila Vuku ĆosićuAleksandru Vujoviću in Ireni Woelle, ki so obeležje zasnovali v obliki zgornjega dela črke ć, ki ga slovenska abeceda za razliko od južnoslovanskih jezikov ne pozna, zaradi česar so jo v zanosu nacionalizma po osamosvojitvi izbrisali iz priimkov registra prebivalstva in jo nadomestili s trdim č. Po njihovi razlagi, »spominsko obeležje v Parku izbrisanih simbolno vrača izgnani črkovni znak in s tem kaže, da želi biti Ljubljana prestolnica solidarnosti in sožitja«.

 

Dugo nagrado je komisija dodelila Primožu Puglju, tretjo nagrado pa sta s svojima predlogoma prejeli dve ustvarjalni ekipi in sicer Cveto Kunešević in Zoran Srdić ter Neža Mekota in Anže Sekelj.

Utemeljitev komisije za nagrajene predloge.

Vseh dvanajst idejnih rešitev je do 8. marca na ogled v Zgodovinskem atriju Mestne hiše v Ljubljani. Prvonagrajena rešitev bo v Parku izbrisanih predvidoma realizirana do konca leta 2023.

Razstava sodi med serijo dogodkov, ki obeležujejo 31. obletnico nezakonitega izbrisa 25.671 ljudi iz registra prebivalcev Slovenije, ki mineva 26. februarja 2023.

Povzeto iz sporočila za medije.

V bližnji prihodnosti bomo na spletni strani Outsider objavili pogovor z avtorji zmagovalnega predloga.

*

Vsebine, ki jih objavljamo na spletu, so drugačne od vsebin v tiskani reviji. Revija in splet imata ločeni uredniški zasnovi. Z naročilom revije podprete oboje, spletne in tiskane vsebine, in omogočite Outsiderjevo ustvarjanje na različnih kanalih. 

Naročite se lahko v spletni trgovini ali pa nam pišite na: [email protected]

Hvala!

Mailchimp brez napisa

Povezani članki