erasmus-cafe_zgradbazamisli_celje-3
Zgradbazamisli: Erasmus Café

Srednja šola za gostinstvo in turizem Celje je institucija, ki v ospredje postavlja praktično izobraževanje in nabiranje poklicnih izkušenj v mednarodnem krogu evropskega programa Erasmus+. Ideja za prenovo učne kavarne, ki deluje v okviru Dijaškega in študentskega doma Celje, je bila tako smiselno nadaljevanje učne vizije. Zasnovo projekta so prepustili mlademu arhitekturnemu kolektivu Zgradbazamisli.

Erasmus Café deluje v pritličju dijaškega doma, zgrajenega leta 1978. Dom je v zanj značilni modernistični maniri zasnoval gradbeni tehnik Daniel Jagrič. Projekt učne kavarne pomeni prvo fazo celovite prenove objekta. »Prenove smo se lotili s pozornostjo do slogovnih posebnosti in odlik obstoječe modernistične arhitekture ter s ciljem ustvariti odprt prostor, ki bo poleg vrhunskih pogojev za učni proces bodočih natakarjev omogočal tudi stik dijaškega doma z bližnjim naseljem in njegovimi stanovalci,« idejo zasnove pojasnijo avtorji.

Ambient zaznamuje pridih originalne modernistične zasnove, ki še posebno pride do veljave v dvovišinskem delu odprte ostrešne strukture. Belo opleskane opečnate stene se sodobno navezujejo na značilno opečnato fasado zunanjosti. Velike okenske odprtine vzdolž celotne kavarne, ki brišejo mejo med notranjostjo in teraso, v prostor prepuščajo veliko naravne svetlobe. Z odločnimi poudarki, kot sta neonski napis in kavarniški pult, obdan s keramiko prodorne modre barve, prostor pridobi tudi igriv mladostniški značaj. Videz se tako smiselno nasloni na predvideni program srednješolskih obiskovalcev.

Arhitekti o svojem delu dodajajo še: »Naročnik se je projekta lotil ambiciozno in mu namenil veliko pozornosti v vseh fazah, od gradbeno-inštalacijskih del do zadnjega detajla opreme, rezultat pa je topel in dodelan ambient s kakovostnimi in trajnostnimi materiali in opremo.«

Ime projekta: Erasmus Café – Dijaški in študentski dom Celje
Avtor projekta:
Zgradbazamisli – Matija Kovač, mag. inž. arh., Mojca Črešnik, mag. inž. arh., Lenart Piano, abs. arh.
Investitor: Srednja šola za gostinstvo in turizem Celje, zanjo ravnatelj Iztok Leskovar in vodja Dijaškega in študentskega doma Celje Aleš Brod
Fotografija: Tomaž Črnej

Lokacija: Celje

Leto načrtovanja: 2016
Leto izvedbe: 2018-2020

Projektanti:
– Načrt gostinske tehnologije: Primož Černigoj, univ. dipl. inž. str.
– Načrt električnih instalacij: Bogdan Lepan, dipl. inž. el.
– Načrt strojnih instalacij: Marko Kamenšek, univ. dipl. inž. str.

Izvajalci:
– Mizarska izvedba opreme: Atelje 2020; Miha Peperko, Tomaž Trop
– Gostinska oprema: Matjaž Toni, s. p.
– Stoli: Infinity, dobavitelj Showroom
– Gradbeno-obrtniška dela: Energo projekt, d. o. o.

Pripravila: Manca Košir

Podprite Outsider z naročilom! 

Mailchimp brez napisa

Povezani članki