01
ZNANE SO NAGRADE REVIJE AR - ŠOLE 2015

Britanska arhitekturna revija The Architectural Review je razglasila zmagovalce razpisa 2015 – Šole, ki nagrajuje odlične izobraževalne projekte, od vrtcev do univerzitetnih stavb. Nagrada raziskuje inovativne projekte po vsem svetu, z namenom vzpodbujanja razmisleka in reflektiranja arhitektov o pomenu arhitekture za družbo. Nagrada AR Šole2015 raziskuje najboljše prostore učenja na svetu. Letos so bili člani žirije arhitekti Sadie Morgan, Sam Jacob and Deyan Sudjic, predsednica žirije pa je bila izvršna urednica revije Emily Booth.

Zmagovalni projekt:

Whitehorse Manor School; London / Hayhurst and Co

1

Prenova osnovne šole za 630 otrok ima eno glavno, jasno značilnost; v bakreno oblogo obdan volumen, ki povezuje obstoječa objekta; opečnato stavbo iz viktorijanske dobe in stavbo z leseno fasado, zgrajeno leta 1970. Šolski kompleks se razteza vzdolž prometne ceste A212.

Arhitekti so z novo zasnovo spodbudili razvoj šolskega prostora kot izobraževalne skupnosti. Prostor je odprt in močno povezan z okolico. Težnja po privlačnem, komunikativnem in odkritem prostoru je posebej vidna v novih učilnicah in povezavah; in v udobju za vse uporabnike; otroke vseh starosti, učitelje in starše.

2

Arhitektura je preprosta, sestavljena iz prostorskih odgovorov na že obstoječi kompleks. Nastal je udoben in privlačen prostor, ki ga je britanska vlada določila za vzorčni primer, na katerem bo temeljila sistematična prenova šol do leta 2023. Bistvo velikopotezne, 8 miliard funtov vredne strateške prenove šol, opisujejo kot – vzpodbujanje šol kot temeljnih prostorov skupnosti, tako v ambientalnem, prostorskem, kot v družbenem pomenu.

3

Tudi nagrajena portugalska šola  Braamcamp Freire; Lisbona / CVDB Arquitectos, je rezultat celostnega prenavljanja šolske infrastrukture. Leta 2007 se je začel obsežen program prenove javne izobraževalne arhitekture, ki je vključeval sanacijo več kot 200 srednjih šol po vsej državi. Braamcamp Freire je eden izmed najbolj odmevnih. Posebnost projekta je participacivni pristop k oblikovanju šolskega okolja.

4
Gre za prenovo že obstoječe šole. Obstoječo montažno paviljonsko zasnovo iz 80-ih let, z ločenimi funkcionalnimi sklopi, so arhitekti združili pod skupno streho in omogočili raznolik program, dostopen vsem.

6

Šola ni avtonomen, izoliran objekt, pač pa spodbuda za izboljšanje skupnosti v tem socialno nemirnem kraju.

5

Nagrajena je tudi šola na Kitajskem, Šola v vasi Mulan / Rural Urban Framework

Število prebivalcev revnega območja Mulan na Kitajskem se stalno povečuje. Arhitekti so dobili naročilo po povečavi obstoječe šole, da bi lahko vključili nove otroke.

V neposrednem zaledju šole so lansko leto dokončali novo želežniško progo. Ta poseg je za šolo predstavljal nevarnost; proga ni stabilna, povzroča lahko plazove, povečala pa se je tudi nevarnost poplav.

DCIM100MEDIA

Arhitekti so imeli na razpolago zelo omejena sredstva (60.000€ za poseg v celoti), zato so uporabili lokalne materiale in v izvedbo vključili lokalno prebivalstvo. Arhitekti so predvideli dodatne prostore. Šola ni imela ustreznega kanalizacijskega sistema, niti sredstev za izgradnjo novega, zato so arhitekti zasnovali novo povezavo z greznico, ventilacijski sistem in filtracijo.

To je bil prvi pravi poskus ustvarjanja nizkocenovne infrastrukturne arhitekture na Kitajskem, prototip urejanja ruralnih higienskih kapacitet s strategijo, ki jo je moč implementirati v druge scenarije.

8

Obstoječo betonsko steno so izkoristili za zaščito košarkarskega igrišča. Streha je zasnovana položno, da je bolj varna. Arhitekti so zasnovali razpon različnih odprtih prostorov; žepne vrtove, prelivajoče se dvoriščne prostore, igrišča in zunanje učilnice. Refleksne ploščice na fasadi se igrajo s soncem in zabavajo otroke, interier predstavlja kontrast surovim materialom na fasadi. A ti grobi, neobdelani materiali stavbo umeščajo v kontekst okolja.

9

Revija AR je poleti zaključila razpis za najlepšo hišo. Med tremi najvišje nagrajenimi del, izbranimi iz vsega sveta, je tudi hiša biroja Dekleva Gregorič arhitekti. Hiša na Prevaljah naročnika Boruta Pertota je primer inovativne, visokotehnološke, sodobne arhitekture, ki se navdihuje s tradicionalnim znanjem. To hišo smo predstavili v atualni številki revije Outsider, ki jo še vedno lahko dobite na prodajnih mestih po Sloveniji in Avstriji. O kompaktni kraški hiši pa smo pisali tudi v reviji AR.

Pripravila: Nina Granda

 

Mailchimp brez napisa

Povezani članki