01_zumthor
Ali uničujejo Zumthorjeve Terme Vals?

Švicarski Pritzkerjev nagrajenec arhitekt Peter Zumthor pravi, da je  egoistični developer uničil njegov projekt, terme Vals. Zumthor je skoraj dve desetletji živel v gorskem naselju Leis v Valsu, kjer so umeščene znamenite terme. V tem času je izgubil bitko z investitorjem Remom Stofflom, ki je leta 2012 kupil kompleks za 7,8 milijonov švicarskih frankov, z namenom, da bi prenovil hotel. Menda je Zumthor ponudil podobno vsoto, pa so ga zavrnili.

»To je bil socialni, družbeni projekt. Skupaj z ženo sva 20 let živela skupaj z vaščani, ta projekt je bil v lasti lokalnega prebivalstva in bil je zelo uspešen.«, je povedal Zumthor v intervjuju za Dezeen. »Zdaj pripada finančnemu mogotcu, ki ga je kupil in uničil. Terme so zaščitene in jih ne bodo spreminjali, a socialni projekt je uničen.«

Terme Vals so zaščitili kot kulturni spomenik le nekaj let po izgradnji leta 1996, a Zumthor je prepričan, da so po odkupu terme izgubile socialno noto.

»Tragično je, da jih je kupil pohlepni vaščan, lokalni prebivalec. Tako pač je.«

Terme in hotel so kraj Vals spremenile v močno turistično destinacijo, a Zumthor pravi, da je v zadnjih letih število turistov upadlo za 60%.

Kompleks se po novem imenuje 7132. Hotel v sklopu kompleksa so oblikovali svetovno znani arhitekti, med njimi Tadao Ando, Kengo Kuma, Thom Mayne in Zumthor.

Sporen pa je projekt za 381 m visok hotelski nebotičnik, ki naj bi ga dogradili leta 2019. Zumthor pravi, da gradnja ne bo potekala gladko, saj je predvidena v vplivnem območju kulturnega spomenika. To zanikajo avtorji nebotičnika Morphosis iz L.A.

Projekt dviguje prah že od samega začetka, ko je bil razpisan natečaj. Komisija se je distancirala od rezultatov natečaja. Kot kaže se prah še nekaj časa ne bo polegel.

Povzeto po Dezeen.

 

https://outsider.si/kontakt/

Mailchimp brez napisa

Povezani članki