Gledališko dvorano na podstrešju Gimnazije Poljane so uspešno prenovili arhitekti iz pisarne Kosi in partnerji.

Gledališče je prostor, katerega specifična pojavna oblika se je oblikovala skozi tisočletja. Napetost med tistimi, ki nastopajo, in tistimi, ki gledajo, ostaja nespremenjena tudi v današnjem svetu. Zdi se, da se fenomena odra nekako ne moremo znebiti – tudi, če ga iz prostora fizično umaknemo, četrta stena ostaja magična pregrada, ki jo v gledališču vedno znova podiramo in nato spet gradimo. Sploh v času osebnega in intelektualnega razvoja najstniških let je četrta stena lahko čudovit zaklon, za katerim se lahko skrijemo ali razgalimo, ne glede na to, ali se znajdemo na tej ali oni strani. Zato je prenova gledališke dvorane Gimnazije Poljane pomembna gesta, ki mladim skozi arhitekturo približuje gledališko umetnost.

Večnamenska dvorana je bila na podstrešje umeščena že leta 1989, ko so podstrešje avstro-ogrske zgradbe Gimnazije Poljane prenavljali prvič, vendar je v prvotnem obdobju služila kot predavalnica. Kosi in partnerji so s svojo prenovo skušali optimizirati delovanje gledališkega prostora ter mu vdahniti nekaj novega življenja s sodobnimi oblikovalskimi posegi. Zaradi nepregledne lomljene geometrije prostora so se odločili dvorano oviti v mat črnino, ter s premišljeno umestitvijo svetil vplivati na obiskovalčevo dojemanje prostora. Tako dvorana deluje bistveno bolj poenoteno in celovito kot prej.

Arhitekti so se odločili za zgovoren poseg pri oblikovanju sedišč. V dvorano so namreč postavili klopi, ki ne določajo sedežnega reda ter spodbujajo k bolj sproščenemu in vključujočemu doživljanju gledališča. Ogled predstav je tako še bolj mikaven in srednješolcem odpira vrata v svet gledališkega ustvarjanja.

 

Kosi in partnerji:
Na podestu avditorija so namesto pričakovanih sedežev nameščene nizke klopi, sestavljene iz oblazinjenih segmentov, širine 10 cm. Njihova zasnova ne predpostavlja točnega števila sedišč, ne točnega položaja sedišč, niti ne točnega načina sedenja. Prostor je posledično deluje demokratično in sproščeno. 

 

Ime projekta: Prenova gledališke dvorane na Gimnaziji Poljane
Arhitektura: Kosi in partnerji, d.o.o. (Ognen Arsov, Ana Kosi, Bine Tekavec)
Leto: 2017

Fotografije: Janez Marolt
Kolaž: Sara Škarica

Napisala: Ajda Bračič

 

Podprite Outsider z naročilom!

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja