Včasih je bolje biti zunaj kot znotraj. Sploh, če si na Sardiniji. Sploh, če gre za krasen vrt sredi čudovitega gozda, kjer diši vlažna, razgreta zemlja in v krošnjah godejo škržati. Hrvaški studio za krajinsko arhitekturo, Kreativni krajobrazi, je v sodelovanju s še eno krajinsko arhitektko, Vlatko Colić, zasnoval zunanjo ureditev, ki obkroža enodružinsko hišo v bližini mesta Sassari, drugega največjega mesta na tem italijanskem otoku.

Italijanski studio Officina29 Architetti je na željo naročnika v bližino obstoječe zgradbe na lokaciji dodal še en manjši večnamenski objekt. Krajinski arhitekti so novonastale odnose v prostoru prevedli v  zunanjo ureditev ter objekte med seboj povezali z dvignjeno leseno potjo, ki se na  dveh mestih zadebeli v širšo ploščad, na enem pa izteče v kamnito teraso. Pot prijetno sproščeno vijuga med okoliškimi drevesi in odpira poglede na pestre naravne ambiente, ki obkrožajo družinsko domovanje. Pri snovanju novih posegov so vsi ustvarjalci posebno pazili na to, da jim ni bilo treba posekati prav nobenega drevesa. Lesena pot je tudi dvignjena od tal, kar manjšim rastlinam omogoča, da nemoteno rastejo pod potjo.

Gozdnata narava lokacije je zahtevala zasaditev zelenja, ki dobro uspeva v senčni legi. Med dišečimi zaplatami pisanih cvetov bomo tako našli vrste kot so hortenzije, vrtne kresnice, perzijske ciklame, sibirske modre čebulice in navadni zimzelen. Že laik opazi, da izbrane cvetnice sledijo enotni, modro-vijoličasti barvni shemi in s tem ohranjajo konsistentno podobo vrta. Prav tako pa so bili krajinski arhitekti pri snovanju pozorni na to, da izbrane vrste cvetijo v različnih obdobjih – vrt tako prebivalce s cvetjem razveseljuje vse leto.

Kreativni krajobrazi:

Delo na lokaciji, kjer mogočna prisotnost hrastovih dreves in nagnjen teren narekujeta brisanje meje med grajenim in krajino, je bilo za našo ekipo, tako kot za ekipo Officina29 Architetti, svojevrsten izziv. Študija krajine je v tem kontekstu zgrajena okrog ene glavne ideje: želje po vzpostavljanju dialoga med okoliškim gozdom in novozgrajenim objektom. Vegetacija je organizirana v definirane oblike, ki odgovarjajo na strukturo lesene poti in nove zgradbe.
Lesena povezovalna ploščad zaznamuje novo pot, ki vijuga med drevesi od glavne hiše do novega volumna. Ponuja novo perspektivo za tiste, ki si želijo doživeti zunanji prostor, in postane kraj počitka in refleksije, potopljen v spokoj gozdnega vrta.

 

Ime projekta: Casa nel bosco
Arhitekti: Officina29 Architetti
Krajinska arhitektura: Kreativni krajobrazi, Vlatka Colić
Fotografije: Joao Morgado, Vlatka Colić
Lokacija: Sassari, Italija
Leto: 2015

Napisala: Ajda Bračič

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja