Arhitekti so imeli pri snovanju mansarde za 4 člansko družino v Zgornjem Zagorju kar zahtevno nalogo, saj je bila potrebna vzpostavitev ogrevanja, vodovoda in elektrike, prostori pa so bili asimetrični. Ker se niso želeli za vsako ceno prilagajati prostoru nepravilnih oblik so zasnovali enotno potezo – ali kot jo avtorji poimenujejo – kačo, ki obiskovalca pripelje od vhoda v osrednji bivalni del. Ta poteza se višinsko prilagaja obliki strehe mansarde in služi kot shranejvalna površina, kuhinjski niz in vhoda v obe spalnici in zamaskira asimetričnost mansarde. V kači je vključena tudi kaminska peč na pelete. Z izbiro ostalega pohištva niso želeli bosti v oči, zato je vgrajeno v predelne stene ali pa delujejo kot njihov del. Vstop v spalnico staršev in v otroško sobo je vsak na svoji strani saj je tako staršema omogočena zasebnost. Otroška soba je načrtno usmerjena proti bivalnemu delu v želji, da je igralna površina čim večja. K temu prispevajo tudi široka dvokrilna vrata, ki otroško sobo in osrednji bivalni prostor poveže v veliko igralnico. Otroška soba je bila že v izhodišču oblikovana z mislijo na predelno steno v primeru da bi otroka v starjših letih potrebovala več miru. Obe steni v spalnicah sta izkoriščeni za vgradne omare, v otroški sobi pa je mogoče namesto ene od omar postaviti tudi študijski kotiček s pisalno mizo. Barvna paleta je kar se da umirjena: prevladuje bela barva, izstopata le jesenov parket in vidno leseno ostrešje. Podolgovat osrednji del je v nevpadljivem sivem tonu. Enako barvo so izbrali tudi za vrata.

Kuhinja je zasnovana v enem nizu in nima nadpultnih omaric zaradi nizke višine. Na isti problem so naleteli tudi pri umestitvni nape zato so se odločili za podpultno oziroma potopno. Ob krajši stranici kuhinje je klop, ki hkrati opravlja tudi nalogo varovalne ograje med dvema francoskima oknoma. Staro leseno stopnišče so nadomestili z jeklenim montažnim. Arhitekti so želeli ohraniti strukturo opeke na obstoječih zidanih dimnikih, prav tako ostane vidna konstrukcija ostrešja.

Tloris

Prečni prerez mansarde

Vzdolžni prerez mansarde

Do osrednjega bivalnega dela se pride po ožjem hodniku nakar se prostor odpre in nadaljuje v otroško sobo s pomočjo širokih dvokrilnih vrat

Arhitekti so želeli ohraniti elemente, ki delajo prostor pristnejše: leseno ostrešje in opečnat dimnik

Rdeča nit – ali v tem primeru – siva nit stanovanja je lesena ‘kača’, ki se vije skozi celotno mansardo, izteče v kuhinjo in ob širini bivalnega dela nadaljuje svojo funkcijo

Deluje kot servisni prostor, omogoča bolj odprt tloris in korigira asimetrijo izhodiščnega prostora

Ime projekta: Prenova mansarde
Avtor projekta: Meta Kutin, udia, Tomaž Ebenšpanger, udia / SKUPAJ ARHITEKTI, d.o.o.
Fotograf: arhiv SKUPAJ ARHITEKTI, d.o.o.
Lokacija: Zgornje Gorje, Slovenija
Leto načrtovanja: 2016
Leto izvedbe: 2017
Površine: 125,00m2

Projektanti:
– Elektro instalacije: Elektroinštalaterstvo S.A.K., Andrej Sodja, s.p., Bohinjska Bistrica
– Strojne napeljave: MM TERM – ogrevalni sistemi, Jože Markelj, s.p., Srednja vas v Bohinju
Izvajalci:
Glavni izvajalec gradbeno obrtniških del: Inženiring, gradnja, nadzor in svetovanje Robert Mikelj, s.p., Stara
Fužina
Notranja oprema:
mizarstvo Luka Štunf, s.p., Pivka
keramika kopalnica: MAVI trgovina, PE Ljubljana
armature kopalnica, kuhinja: MAVI trgovina, PE Ljubljana
dobavitelj strešnih oken in stavbnega pohištva: VELUX Slovenija, MSORA, Žiri
kamin: Kamini Kočevar, Šempeter
Dobavitelji gradbenih materialov:
dobavitelji izolacijskega materiala: URSA Slovenija, Novo Mesto

Pripravila: Nuša Zupanc

 

Celoletna naročnina

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja