castni-clan_Nina-Matevz--scaled
Priznanje za Outsider: Častno članstvo ZAPS
Z veseljem sporočamo, da je strokovna žirija Zbornice za arhitekturo in prostor Slovenije ustanoviteljema revije Outsider dodelila častno članstvo. Podelitev priznanj bo na Dan arhitektov, 7. oktobra 2022, v prostorih MAO.
 
Na tej povezavi lahko berete kratek prispevek o vseh letošnjih prejemnikih priznanj.
V nadaljevanju objavljamo obrazložitev žirije.
 
Nina Granda in Matevž Granda sta znana predvsem po založništvu: sta ustanovitelja in vodji revije Outsider, neodvisne revije za arhitekturo in kulturo. Revija je bila ustanovljena leta 2015, v času, ko je že vladalo splošno prepričanje o skorajšnjem zatonu klasičnih tiskanih medijev, in tudi njunemu projektu je le redkokdo napovedoval svetlo prihodnost. A Outsider je v sedmih letih ne le preživel, pač pa postal eden relevantnejših prostorov arhitekturnega diskurza pri nas, hkrati pa tudi platforma za arhitekturni aktivizem, odkrivanje novih pogledov in odstiranje starih, pozabljenih, za raziskovanje novih arhitekturnih praks in materialov, v zadnjem letu pa celo odpiranje novih javnih prostorov.
V vseh oblikah Outsiderja – na tiskanih straneh, v spletni različici, na strokovnih konferencah, družabnih dogodkih, natečajih ali delavnicah – se srečujejo arhitekti, družboslovci, umetniki in znanstveniki, pisatelji, slikarji in fotografi, naravovarstveniki in aktivisti, bodisi kot avtorji ali nastopajoči, bodisi kot bralci ali udeleženci. Kulturni prostor, ki ga odpira revija Outsider, bistveno presega okvirje običajne arhitekturne revije; je raznolik in bogat, skoraj neprecenljiv, iz prostora izmenjav pridobljenih znanj in izkušenj je prerastel v generator novega.
Svojih projektov se Nina in Matevž Granda lotevata z neverjetno energijo in hitrostjo, ki ji preostale institucije ali posamezniki v svetu arhitekture komajda sledimo. Zgodba za zgodbo, tema za temo, akcija za akcijo. Še včeraj opozarjanje na propadajoči Plečnikov stadion v Ljubljani, danes fizična aktivacija Plečnikovega kioska na Vegovi ulici, ne le kot občasne prodajalne, dobesedno kioska, pač pa tudi kraja rednih srečanj in arhitekturnih debat ob Vegovi. Še včeraj opozarjanje na nerealizirani natečaj za NUK 2 in organiziranje okrogle mize “Kje so zidovi NUK 2?” v prenapolnjeni čitalnici Plečnikovega NUK-a, ki je s podpisom projektantske pogodbe imela tudi realne rezultate, danes organiziranje lastnih natečajev revije Outsider. Še včeraj izpostavljanje lesa kot materiala naše tradicije in hkrati prihodnosti, danes aktualizacija tehnologije, ki sega še dlje v preteklost in morda tudi v prihodnost – gradnje z zbito zemljo.
Kot prava založnika sta nedvomno občutljiva na trende, a sta jih hitro sposobna tudi preseči. Že skoraj od vsega začetka njuna revija na zadnjih straneh objavlja male monografije velikih mojstrov. Začetek je bil klasičen: Fabiani, Loos, Hundertwasser, nadaljevanje pa veliko bolj outsidersko in sveže: male monografije o pozabljenih ali nikoli prav odkritih imenih slovenske arhitekturne zgodovine, kot sta Gizela Šuklje in v zadnji številki revije Rotija Badjura, torej besedila o temah, ki jih ne moremo na enostaven način najti tudi drugje. Naj bo ta zapis spodbuda, da s tem tudi nadaljujejo.
Outsider je eden redkih arhitekturnih medijev, ki dosledno goji obe plati arhitekturne kritike, torej ne zgolj uspavajočega opisovanja primerov dobre prakse, pač pa tudi izpostavljanje konkretnih primerov slabih praks, kar v siceršnjem arhitekturnem diskurzu pri nas morda najbolj pogrešamo. Glede tega sicer ostajata previdna: negativni kritiki je namenjena zgolj spletna različica revije, zadrege tako gredo hitro v pozabo, medtem ko je v obstojnejši tiskani reviji, vsaj kar se novozgrajenih objektov tiče, večinoma še vse lepo in prav.
Ni nepomembno, da se Nina in Matevž Granda arhitekturnemu založništvu in aktivizmu v zadnjih letih posvečata kot svojemu osnovnemu življenjskemu poslanstvu. Za ustanovitev revije Outsider sta opustila udobje ostalih služb; v revijo sta vložila lastni kapital, zgolj izjemoma zanjo prejmeta kakšno subvencijo države, sicer pa je Outsider povsem komercialna revija, ki živi od naročnin in prodaje. Akcij ne vodita po koncu delovnega dne, za lastno dušo, pač pa kot del svoje službe in v poslovnem smislu kot del promocije revije. V družbi, kjer se pričakuje, da resnična dobra dejanja lahko izvirajo zgolj iz altruizma in prostovoljstva, je potrebno izraziti globoko spoštovanje do tistih, ki so iz zavzemanja za skupno dobro uspeli ustvariti svoj poklic in iz tega razviti tudi uspešen poslovni model.
Za njun neutrudni arhitekturni aktivizem, odpiranje in širjenje prostora arhitekture, povezovanje s sorodnimi poklici in praksami, promocijo arhitekture in za že sedemletno skrb za stroko in prostor se Zbornica za arhitekturo in prostor Slovenije Nini Granda in Matevžu Grandi zahvaljuje s podelitvijo priznanja častni član ZAPS za leto 2022.
 
Vir:
https://zaps.si/zlati-svincnik/prejemniki-priznanj/castna-clana-2022-mag-nina-granda-in-matevz-granda/?fbclid=IwAR13aVbWzLdMAZSgEm6Lw8f-oFc5FiF7b4XHlmM5EAk5uMTGUKhjOIUHQrE
Mailchimp brez napisa

Povezani članki