zupanov-AV-1-2
Aleksander Vujović: 25 udobnih kvadratov

Kot marsikdo v sodobnem mestu, se je tudi arhitekt Aleksander Vujović soočil z dilemo: ali živeti v mestnem središču, kjer so cene nepremičnin vrtoglavo visoke, ali pa se odseliti ven iz mesta v predmestje in za enako ceno živeti bolj udobno, vendar oddaljen od vsega kar mesto ponuja. Ker se ni želel odreči pestrosti urbanega življenja, možnostim, ki jih generirajo naključna srečevanja, in bogatemu kulturnemu življenju, ni pristal na kompromis.

Našel je 25m2 veliko stanovanje, ki je bilo ob izgradnji bloka leta 1938 namenjeno oskrbovanju večjega sosednjega stanovanja. Petindvajset kvadratnih metrov je toliko kot obsegata dve parkirni mesti. Marsikomu bi se zdelo to majhno, a s premišljeno zasnovo lahko utesnjujočih 25 kvadratov postane udobnih.

Prva odločitev arhitekta je bila, da odstrani odvečne predelne stene. Kopalnica je edini zaprt prostor znotraj 5 x 5m velikega tlorisa. Tako je nastal prostoren osrednji prostor na katerega se navezujejo bivalne funkcije.

Da bi osrednji prostor ostal čim bolj prostoren, so funkcije nanizane v višino. Za razumevanje tega stanovanja tako ni dovolj, da gledamo le tloris, ampak tudi prerez. Denimo spalnica je del garderobne omare. Dvižna postelja se z enostavno potezo zloži v garderobno omaro. Ta je dobro izkoriščena po vsej višini.

 

Podobno je zasnovana jedilnica. Miza se, ko ni v uporabi, zloži ob steno. Osrednji prostor pa lahko spet prevzame drugo funkcijo.

Kuhinja je umeščena v nišo, ki je nastala z zmanjšanjem kopalnice. Izkoriščena je po vsej višini. Utilitarni elementi se nizajo en nad drugim (nad pralno-sušilnim strojem je hladilnik in nad hladilnikom je grelec vode). Enostavna zasnova ponuja maksimalno funkcionalnost.

Premišljena razporeditev funkcij, ki se prepletajo in prilagajajo, ustvarja občutek, da je prostora bistveno več. K funkcionalnim površinam bi lahko prišteli celo stene.

Manjši deli omar so odprti. V njih so zloženi izbrani dragi, pogosto uporabljeni predmeti.

Avtor dodaja: »Če izbereš majhno, naj bo polno življenja. Poišči prostor za rastline, pripomorejo k udomačitvi prostora. Natančno izberi mesta, kjer so vizualno prisotne in hkrati ne preprečujejo drugih funkcij. Povabi vanj čim več ljudi. Ustvari si lepe spomine in socialni kapital. Ohrani koščke neponovljive pestrosti.«

Naročnik in projektant: Aleksander Vujović
površina: 25 m2
zgrajeno: 1938
prenovljeno: 2018–2019

Foto: Marijo Zupanov
Napisal in pripravil: Matevž Granda

Mailchimp brez napisa

Povezani članki