stanovanje-ansambel-1
Ansambel: Stanovanje na Prulah

Ansambel je skupina sedmih mladih kreativcev iz različnih panog, ki se že od študijskih let povezujejo in sodelujejo na najrazličnejših projektih. Gregor je arhitekt, Dan pa oblikovalec in umetnik; ko je Jure, sicer tudi sam oblikovalec, iskal nekoga, ki bi prenovil njegovo stanovanje, se je seveda najprej obrnil na njiju, vsi skupaj pa so v prenovo vključili še dela ostalih članov Ansambla: Klemnove fotografije, Nejčeve teksture, Matijeve ilustracije. Rezultat je stanovanje, ki na vsakem koraku preseneča z novimi in nepričakovanimi detajli, domiselnimi oblikovalskimi kosi in stanovanju prilagojenimi unikatnimi posegi.

Dan in Gregor sta se odločila opremo v veliki meri izvesti sama, zato je projekt lahko postal igralnica/delavnica, kjer je kolektiv preizkušal nove tehnike in svobodno raziskoval. »Proces načrtovanja sva mešala s procesi izdelovanja. Lep primer tega je, ko sva se odločila, da kopalnico lastnoročno izoblikujeva na mestu samem; mešanje cementa, mrežica, brušene v mali sobici je bila zabavna in kreativna izkušnja, saj sva prostor tretirala kot nekakšno skulpturo. Kopalnica je intimen prostor, zato se nama je zdela primerna tudi organska forma – nekakšna votlina iz enega kosa, ki te obda iz vseh smeri,« pove Dan. Takšna obloga je tudi bistveno tanjša od keramičnih ploščic, zato sta z odločitvijo zanjo pridobila na prostoru. V kopalnici sicer kraljuje radiator v obliki strele, ki sta ga avtorja, razočarana nad skromno ponudbo na trgu, izdelala lastnoročno.

Izvedba pohištva v lastni režiji se je obrestovala, saj se je ravno v procesu izdelave porodila marsikatera ideja: »Varjeno pohištvo bi lahko sicer dala izdelat drugim, ampak medtem, ko moraš nekomu izrisati načrte in poglede vseh detajlov, potem pa to še učinkovito komunicirati, je lahko stvar v delavnici že napol narejena. Pomembni so se nama zdeli tudi dovršeni detajli, ki se pri komunikaciji z izvajalci radi izgubijo. Med varjenjem samim sva se domislila še veliko izboljšav, ki jih med procesom načrtovanja za računalnikom enostavno ne moreš predvideti, saj nimaš stika z izdelkom. Tako sva si recimo tik pred barvanjem kuhinjskih polic izmislila še dodatno luč, ki je bila naknadno privarjena v konstrukcijo.«

Vse se da, če se hoče – z omejenimi financami so tako mladi ustvarjalci stanovanje v tretjem nadstropju večstanovanjskega objekta predelali v dovršeno in samosvojo oblikovalsko-bivalno kapsulo, za katero se zdi, da se ravna po svojih lastnih naravnih zakonih.

Ime projekta: Stanovanje Ansambel
Investitor: Jure Martinec
Fotograf: Klemen Ilovar (Ansambel)
Lokacija: Prule, Ljubljana
Arhitektura: Dan Adlešič (Ansambel), Gregor Bucik (Ansambel)
Interier: Dan Adlešič (Ansambel), Gregor Bucik (Ansambel)
Ostali sodelujoči (vsi Ansambel): Matija Medved, Klemen Ilovar, Nejc Prah, Jure Martinec, Peter Stupica
Leto načrtovanja: 2017 – 2018
Leto izvedbe: 2018
Površine: 32 m2
Projektanta elektro in strojnih instalacij: Dan Adlešič, Gregor Bucik
Izvajalec elektro instalacij: Anže Troppan
Izvajalec strojnih instalacij: Franc Koprivec
Terazzo: Ostrovrhar teracerstvo in kamnoseštvo d.o.o.

Besedilo: Ajda Bračič

Prispevek je bil prvotno objavljen v tiskani številki Outsider 18: Mediji

Mailchimp brez napisa

Povezani članki