Ansambel je skupina sedmih mladih kreativcev iz različnih panog, ki se že od študijskih let povezujejo in sodelujejo na najrazličnejših projektih. Gregor je arhitekt, Dan pa oblikovalec in umetnik; ko je Jure, sicer tudi sam oblikovalec, iskal nekoga, ki bi prenovil njegovo stanovanje, se je seveda najprej obrnil na njiju, vsi skupaj pa so v prenovo vključili še dela ostalih članov Ansambla: Klemnove fotografije, Nejčeve teksture, Matijeve ilustracije. Rezultat je stanovanje, ki na vsakem koraku preseneča z novimi in nepričakovanimi detajli, domiselnimi oblikovalskimi kosi in stanovanju prilagojenimi unikatnimi posegi.

Dan in Gregor sta se odločila opremo v veliki meri izvesti sama, zato je projekt lahko postal igralnica/delavnica, kjer je kolektiv preizkušal nove tehnike in svobodno raziskoval. »Proces načrtovanja sva mešala s procesi izdelovanja. Lep primer tega je, ko sva se odločila, da kopalnico lastnoročno izoblikujeva na mestu samem; mešanje cementa, mrežica, brušene v mali sobici je bila zabavna in kreativna izkušnja, saj sva prostor tretirala kot nekakšno skulpturo. Kopalnica je intimen prostor, zato se nama je zdela primerna tudi organska forma – nekakšna votlina iz enega kosa, ki te obda iz vseh smeri,« pove Dan. Takšna obloga je tudi bistveno tanjša od keramičnih ploščic, zato sta z odločitvijo zanjo pridobila na prostoru. V kopalnici sicer kraljuje radiator v obliki strele, ki sta ga avtorja, razočarana nad skromno ponudbo na trgu, izdelala lastnoročno.

Izvedba pohištva v lastni režiji se je obrestovala, saj se je ravno v procesu izdelave porodila marsikatera ideja: »Varjeno pohištvo bi lahko sicer dala izdelat drugim, ampak medtem, ko moraš nekomu izrisati načrte in poglede vseh detajlov, potem pa to še učinkovito komunicirati, je lahko stvar v delavnici že napol narejena. Pomembni so se nama zdeli tudi dovršeni detajli, ki se pri komunikaciji z izvajalci radi izgubijo. Med varjenjem samim sva se domislila še veliko izboljšav, ki jih med procesom načrtovanja za računalnikom enostavno ne moreš predvideti, saj nimaš stika z izdelkom. Tako sva si recimo tik pred barvanjem kuhinjskih polic izmislila še dodatno luč, ki je bila naknadno privarjena v konstrukcijo.«

Vse se da, če se hoče – z omejenimi financami so tako mladi ustvarjalci stanovanje v tretjem nadstropju večstanovanjskega objekta predelali v dovršeno in samosvojo oblikovalsko-bivalno kapsulo, za katero se zdi, da se ravna po svojih lastnih naravnih zakonih.

Ime projekta: Stanovanje Ansambel
Investitor: Jure Martinec
Fotograf: Klemen Ilovar (Ansambel)
Lokacija: Prule, Ljubljana
Arhitektura: Dan Adlešič (Ansambel), Gregor Bucik (Ansambel)
Interier: Dan Adlešič (Ansambel), Gregor Bucik (Ansambel)
Ostali sodelujoči (vsi Ansambel): Matija Medved, Klemen Ilovar, Nejc Prah, Jure Martinec, Peter Stupica
Leto načrtovanja: 2017 – 2018
Leto izvedbe: 2018
Površine: 32 m2
Projektanta elektro in strojnih instalacij: Dan Adlešič, Gregor Bucik
Izvajalec elektro instalacij: Anže Troppan
Izvajalec strojnih instalacij: Franc Koprivec
Terazzo: Ostrovrhar teracerstvo in kamnoseštvo d.o.o.

Besedilo: Ajda Bračič

Prispevek je bil prvotno objavljen v tiskani številki Outsider 18: Mediji

Outsider #18

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja