IMG_20200417_093012
Celjski pojoči balkoni

V teh negotovih časih so drobni trenutki zadovoljstva še toliko dragocenejši. Kljub omejitvam fizičnih stikov se lahko med seboj bodrimo na pristen način – tudi z glasbo.
Bralka nam je poslala čudovito zgodbo o celjskih pojočih balkonih, ki vso sosesko združujejo v tesno povezano skupnost:

“Sem stanovalka celjske mestne četrti, ki se je v času koronavirusa povezala kot še nikoli. Skoraj vsak dan ob 18:00 se namreč z balkonov ob Savinji zaslišijo kitara, petje, včasih tudi orglice in ksilofon.
Kolektivno igranje z balkonov seveda ni novost. Tudi v Celju so pred več kot enim mesecem stanovalci po vzoru sosednje Italije prijeli svoja glasbila, kot je to za kratek čas naredila tudi Ljubljana in še marsikatero drugo mesto. A medtem, ko je po večini mest glasba že utihnila, so zvoki iz atrija ob Savinji vsak dan glasnejši. Ko mestna cerkev odbije šesto uro, se napolnijo naši balkoni (in ni jih malo!), odprejo se piva, otroci utihnejo … in zaslišijo se čudoviti zvoki.

Mi, prebivalci-poslušalci, vedno z zanimanjem spremljamo, kakšne pesmi so si izbrali ‘glasbeni balkoni’ (kakšni štirje ali pet), ki se med sabo izzivajo in pošiljajo glasbene predloge. Ob tem seveda ni nezanemarljivo, da so povečini vsi glasbeno podkovani in je glasba del njihovega življenja, saj ustvarjajo v raznih glasbenih skupinah.
Včasih gredo v hardcore rock, drugič vsi v en glas zapojemo Mačka Murija, včasih se prepustimo avtorskim skladbam z zabavnimi besedili (ja, tudi pesem o koroni je že nastala …). Nikoli ne vemo, kaj pričakovati in vsakič znova smo presenečeni!

Stavek, da glasba povezuje, se ni še nikoli slišal tako resničen, kot sedaj. Prebivalci, ki smo se pred dobrim mesecem poznali le na videz ali pa še to ne, si ob pesmih delimo zgodbe, izmenjujemo recepte in nasmehe, prvič sploh spoznavamo naša imena, otroke in zgodbe.
#muzikaob18ih je sveta točka karantenskih dni in verjamemo, da jo bomo po zaključku karantene nadaljevali … Iz balkonov se bomo prestavili na zelen, dvoriščni atrij, se končno objeli in si segli v roke, predvsem pa naredili piknik, kot se spodobi!”

Nina Majcen

Prenose celjskih koncertov lahko vsak dan spremljate na instagram profilu @cuckoocups

Podprite Outsider z naročilom na revijo!

Mailchimp brez napisa

Povezani članki