studio_01
Delovni prostori arhitektov: Mertelj Vrabič Arhitekti

Maša Mertelj in Matic Vrabič sta začela sodelovati prek skupnega projekta, veselje do dela in skupni pogledi na arhitekturo pa so ju pripeljali do skupnega biroja. Sta zagotovo ena izmed najprepoznavnejših mladih slovenskih arhitektov, ki iz projekta v projekt ohranjata svoj slog in jasno konceptualno usmeritev. Ta je prisotna tudi v prostoru, v katerem delata. »Najin delovni prostor je velika soba, ki se iz tedna v teden spreminja. Napolnjena je z mnogimi navdihujočimi predmeti iz različnih krajev in obdobij. Večino časa preživiva v omenjenem prostoru, tu je tudi knjižnica, ki pomeni pomembno podporo delu. Sobo si deliva s sodelavci pri posameznih projektih. V njej se odvijajo tako pingpong idej in komentarjev, ki si jih izmenjujemo prek miz, kot sestanki s strankami.« Topla belina, ki omogoča čistost misli, in drobni predmeti z nenavadnimi zgodbami podžigajo kreativni proces. Ustvarjalni nered nikdar ne postane zares kaotičen, ampak ga vodi nekakšna notranja logika, ki vedno ostaja zvesta sama sebi. Tu so kosi, ki se med seboj ne ujemajo vedno, a jih je vešča roka razporedila tako, da govorijo o nečem, kar je večje od njih samih. Vse to, da, v enem samem prostoru.

Maša in Matic večinoma delata sama, vendar se, kadar se pojavi potreba po tem, povežeta z umetniki, arhitekti in drugimi sodelavci, katerih delo se jima zdi navdihujoče. Sicer pa vsestranska arhitekta vse gradivo za projekte izdelata sama znotraj biroja, pa naj gre za makete, načrte, kolaže ali vizualizacije. Pravita, da njun delovni proces poteka neprestano, razmišljanja in korespondence o projektih niso omejeni na standardni delovnik, ki je sicer zamejen med 9. in 17. uro. Dejansko, pravita, se ta urnik spreminja glede na dnevne naloge in zahteve določenega projekta. »Neformalno druženje pa se v največji meri dogaja ob hrani, po navadi je to zunaj, včasih kuhamo tudi sami.«

Njun pogled na trenutno stanje v arhitekturni stroki je oster, a realističen: »Premalo arhitektov svoje delo jemlje resno, zato je lepo videti, ko se na arhitekturni sceni pojavi nov biro kolegov z visokimi ambicijami. V Sloveniji je splošno zavedanje o pomembnosti kakovostne arhitekture in kulture bivanja razmeroma slabo. Krivcev je več, precej bi lahko pripomogle ustanove, ki so zadolžene za to, tako da bi osvežile kader z ambicioznimi in aktivnimi posamezniki.« Nedvomno sta tudi Maša in Matic dva izmed teh posameznikov, njun prostor pa mirno in zbrano, tako kot onadva, pripoveduje o tem, kaj vse se da, če se le hoče.

Ime biroja: Mertelj Vrabič arhitekti
Naslov: Vodnikov trg 5, Ljubljana
Arhitekta notranje opreme: Maša Mertelj, Matic Vrabič
Leto: od 2017 dalje

Pripravila: Ajda Bračič

Prispevek je bil prvotno objavljen v Outsider #17: Delo / Lenoba

Outsider #17

Mailchimp brez napisa

Povezani članki