KAM4022-2005-900x599-1
Dva slovenska biroja med finalisti nagrade Mies van der Rohe 2022

Lani smo poročali o bogati beri nominacij za slovensko arhitekturo v izboru za nagrado Mies van der Rohe – Evropsko nagrado za sodobno arhitekturo 2022. Nagrado podeljuje Fundacija Mies van der Rohe Barcelona bienalno in je bila nazadnje podeljena leta 2019, lanski izbor pa so kot toliko drugih mednarodnih dogodkov zaradi pandemije podaljšali za eno leto. Izbor je zato potekal v dveh fazah in je zajemal tako dela, zaključena med oktobrom 2018 in oktobrom 2020, kot naknadno prispele arhitekture, dokončane do aprila 2021. Med 532 nominacijami, razglašenimi januarja lansko leto, se je tako znašlo 13 del slovenskih avtorjev (vsaka arhitekturna zveza države članice EU lahko izbere 5 oz. 7 predlogov, ostale izbere posebna komisija in svetovalni odbor).

Januarja letos so bili razglašeni finalisti, med izbranimi 40 realiziranimi projekti pa sta tudi dva slovenskih arhitekturnih pisarn, oba smo že predstavili na naši strani oz. v tiskani izdaji:

 

Bevk Perović, Nova Galerija in kazemate, Wiener Neustadt

Prenova srednjeveške strukture in dozidava galerijskih prostorov v Wiener Neustadtu. V le dobrih dveh letih po zmagi na natečaju so kazemate prenovljene, galerija urejena, projekt pa dokončan. Objekt privablja obiskovalce, generira javno življenje, se veseli prihodnosti in proslavlja zgodovino mesta.

Predstavitev projekta

 

 

Arhitektura Krušec: Tržnica na Ptuju

Projekt obravnava prazen prostor v ptujskem mestnem središču, kjer je do porušitve stala vojašnica, nato pa je bilo območje preurejeno v parkirišča, cesto in tržnico. Nekdanjo stavbo tržnice so arhitekti odstranili in nadomestili z novim objektom, ki je vstavljen med nivo nove tržnice in zgornji nivo cerkve. Interakcije med meščani spodbujajo stoli, avtorski izdelek arhitektov, umeščeni v raznovrstnih kompozicijah.

Avtorji so za projekt prejeli Plečnikovo nagrado za leto 2021.

Predstavitev projekta

 

Preostale finaliste si lahko ogledate na spletni strani izbora.

 

Pripravil: Luka Jerman

Mailchimp brez napisa

Povezani članki