DSC_0328_zmanjsano
Mies van der Rohe 2022: nominirana arhitektura

Slovenija ima izjemno kakovostno arhitekturno produkcijo. To dokazuje tudi 13 nominiranih projektov, ki sodelujejo na izboru za prestižno nagrado Mies van der Rohe; Evropsko nagrado za sodobno arhitekturo 2022.
Nominirance smo predstavili na spletu ali v tiskani reviji, za vas jih povzemamo v nadaljevanju.

Medprostor, Hiša Hribljane

Na mirni jasi med Rakitno in Cerknico, v bližini borovega gozdička, so arhitekti iz pisarne Medprostor zasnovali hišo Hribljane.

Medprostor: Hiša Hribljane

OFIS, Stopniščna hiša

Nova rezidenčna hiša OFIS arhitektov stoji na obrobju Ljubljane, na parceli, ki se rahlo spušča – to dejstvo so arhitekti izkoristili za izhodišče oblikovanja.

OFIS: Stopniščna hiša

Bevk Perović, Nova Galerija in kazemate, Wiener Neustadt

V le dobrih dveh letih po zmagi na natečaju so kazemate prenovljene, galerija urejena, projekt pa dokončan. Objekt privablja obiskovalce, generira javno življenje, se veseli prihodnosti in proslavlja zgodovino mesta.

Bevk Perović: Nova galerija in kazemate, Wiener Neustadt

Curk Arhitektura: Ekohiša BIC

Izobraževalni center je pridobil zgradbo na obronku Ljubljanskega barja, ki služi kot dodaten prostor za pouk, hkrati pa so njene edinstvene lastnosti namenjene tudi praktičnemu delu.

Curk Arhitektura: Ekohiša BIC

ARREA: Obnova prostorov v gradu Grad

Peterokotni grajski kompleks, v katerega vstopimo prek parka na južni strani, v svoji stavbni substanci skriva plasti razburljive zgodbe, ki je kljub podobi novoveške baročne rezidence svojo pripoved pričela že v 12. stoletju.

ARREA: Obnova prostorov v gradu Grad

ATELIERarhitekti, Prenova Glavnega trga v Novem mestu

Arhitekti so tako v skladu s sodobnimi smernicami predlagali poenotenje tlaka in višine pohodne površine, ki je Glavni trg ponovno ustoličila kot glavni odprt javni prostor v mestu.

ATELIERarhitekti: Prenova Glavnega trga v Novem mestu

KONTRA arhitekti: Športni center Trebelno in dozidava šole

Občine se končno spopadajo z večletno prostorsko stisko mnogih slovenskih šol; ti projekti skozi uspešno sodelovanje arhitektov z naročniki pogosto pripomorejo ne le h kvaliteti pouka, temveč tudi h kvaliteti življenja v naselju skozi povezovanje skupnosti. Včasih je namreč za to potrebna le ena dobro izvedena arhitektura.

Objavljeno v Outsider #20 (tema: Kritika)

OFIS: Konservatorij za glasbo in balet Ljubljana

Nad avditorijem se je oblikovala lahka streha, ki so jo arhitekti dodatno dematerializirali in vanjo vgradili svetlobnike. Motiv loput s svetlobnikov se v negativu ponovi na obešenih panelih ob strani. Tako arhitektura s svojimi izraznimi možnostmi parafrazira osnovno glasbeno strukturo: pozitiv in negativ vzorca bi prav lahko razumeli kot aluzijo na glasbeno vprašanje in odgovor.

Objavljeno v Outsider #21

Tehnološko središče ELES, Scapelab arhitekti 2019

Tehnološko središče je naprava za transformacijo delovanja podjetja. To je vprašanje preobražanja in procesa, ki nas kot arhitekte vedno znova zanima.

Objavljeno v Outsider #18 (Mediji)

Nova telovadnica OŠ Vižmarje – Brod, Medprostor

Objavljeno v Outsider #19 (tema: Okoljska kriza)

Nedavno zgrajena nova telovadnica, delo arhitekturnega ateljeja Medprostor, vzpostavi drugačna pravila igre. Pri približevanju kompleksu se v zelenju najprej izriše visoka horizontala strehe, ki je prvi znanilec nove, monumentalnejše in bolj urbane prisotnosti

Islamski center, Bevk Perović

Obenem bo kompleks, ki so mu namenili morda najbolj devastirano lokacijo v tem delu mesta, postal generativno jedro celotne bodoče četrti.

Objavljeno v Outsider #21 (Medgeneracijsko sožitje)

May be an image of na prostem

ATELIERarhitekti: Sv. Urh, razstava 1941-1945

Odprt nadstrešen prostor nad kletjo je zastrt z mrežnimi elementi, kar ni le utilitarna zapora, temveč napoveduje poseben dogodek v prostoru. Namenjen je razstavi informativnega gradiva.

Air arhitekti: Velodrom in atletska dvorana

Namen novega gradbenega posega je bilo prekritje obstoječega športnega objekta z napihljivo membrano, ki nudi zaščito pred neugodnimi vremenskimi pogoji in omogoča daljšo uporabo športnih površin.

Nagrajenci, ki jih bo izbrača mednarodna žirija, bodo znani predvidoma aprila 2021.

Pripravila: NG

Mailchimp brez napisa

Povezani članki