banner-Trafika-NG2025-1
Festival Trafika: Nova Gorica 2025

Ko sonce zaide, se v mestu prižgejo luči, takrat pa električni tok dospe tudi v Plečnikovo trafiko na Vegovi. In ulični pogovorni festival Trafika ob sončnem zahodu se lahko prične.

 

V sredo, 27. julija, se bomo ponovno zbrali pri Trafiki ob sončnem zahodu – tokrat ob 20.45. (V primeru dežja se bo pogovor odvijal v Hiši arhitekture ZAPS, na Vegovi 8.)

Ob tej priložnosti bo na Vegovi ulici v Ljubljani gostovala Nova Gorica, mlado mesto z naše zahodne državne meje, ki bo čez dve leti in pol pod imenom GO! 2025 gostilo projekt Evropska prestolnica kulture – oziroma somestje Goric na obeh straneh meje.

Gostje:

Vesna Humar, državna sekretarka Urada za Slovence v zamejstvu in po svetu, novinarka, nekdanja odgovorna urednica Primorskih novic, urednica in soavtorica obeh prijavnih knjig (bid book) kandidature za EPK 2025

Miha Kosovel, urednik revije Razpotja (Društvo humanistov Goriške), sodelavec pri prvi skupini za kandidaturo EPK, član Mreže26 – mreže nevladnih organizacij v Novi Gorici. Trenutno dela na projektu obmejnih mest.

prof. Boštjan Vuga, arhitekt, soustanovitelj arhitekturne pisarne Sadar+Vuga, predavatelj na AA School of Architecture, London. Arhitekti Sadar+Vuga so preko delavnic oblikovali prostorsko-programsko strategijo razvoja »EPK distrikta«, osrednjega območja EPK GO! 2025. Trenutno pripravljajo idejni projekt sklopov znotraj območja EPK distrikta, ki je v lasti Republike Slovenije in v uporabi Slovenskih železnic.

 

Pogovor bo vodila Hana Cirman.

V imenu Zavoda EPK GO!2025 bo na dogodku prisotna vodja marketinga Andreja Agrež.

 

Z gosti bomo spregovorili o priložnostih in izzivih tega projekta, ki je pomemben tako na regionalni kot na državni in evropski ravni. Vsak s svojega vidika bodo osvetlili potek kandidature, trenutnih priprav in zagat ter delili svoje ocene in vizije prostorskega razvoja obeh Goric v tem zgodovinskem trenutku za obe mesti.

Nova Gorica je naslov Evropske prestolnice kulture 2025 pridobila s prepričljivim čezmejnim programom in sodelovanjem z italijansko Gorico. Stik in sobivanje dveh različnih prostorov, zgodovin in jezikov, stična točka romanskega in slovanskega sveta ter bogatenje in oplajanje obeh mest z izkušnjo bližine drugačnega je prepričalo in odločilno pripomoglo k uspehu kandidature. Nosilec projekta in prestolnica kulture je sicer Nova Gorica, a zmagalo je somestje Nove Gorice in Gorice, zato bo prestolnica kulture skupna.

 

Lepo vabljeni!

Udeležba je brezplačna.

 

Dogodek nastaja v sodelovanju revije Outsider in Zavoda Magistrala. Večer pripravlja arhitektka in sodelavka Outsiderja Eva Sušnik, ki trenutno na spletni strani www.staging.outsider.si ureja serijo prispevkov »Nova Gorica 2025« na temo prostorskega razvoja Nove Gorice.

 

Partner  festivala Trafika ob sončnem zahodu:

 

Mailchimp brez napisa

Povezani članki