P1_18jul2022_Foto Nina Medved_splet-2
Naprej k zemlji: Dekonstrukcija cimprače v Jurovskem Dolu
V Jurovskem Dolu potekajo prvi dnevi letošnje delavnice Naprej k zemlji v sodelovanju organizacij Zelena centrala, terraepaglia, Bildungshaus Retzhof GmbH in Outsider, revija, ki presega meje. Poglobili smo se v častitljivo in razburkano zgodovino cimprače, jo temeljito prehodili, premerili, raziskali. Pričeli smo z njeno dekonstrukcijo. Skozi razgradnjo objekta bomo spoznavali tradicionalne tehnike gradnje in skušali izračunati ogljični odtis. Delavnico dekostrukcije objekta spremljata tudi medijska in arhitekturna delavnica. Udeleženci bodo svoja spoznanja in občutke izražali skozi različne časopisne formate, ob tem pa razmišljali o arhitekturi in ponovni uporabi elementov stare cimprače.
 
Foto: Nina Medved
 
Projekt Naprej k zemlji poteka v partnerstvu štirih organizacij iz treh držav:
Zelena centrala (Nataša Kramberger), Terraepaglia (Sara Lucietto in Sani Mezzasoma), Bildungshaus Retzhof GmbH (Polona Kosi), revija Outsider (Nina Granda, Matevž Granda)
 
 
 

Prostor cimprače je laboratorij za spoznavanje vrednot trajnostne gradnje, načrtovanja in bivanja.

 
Arhitektura lahko najde nove poti za ustvarjanje. Bistvene arhitekturne teme danes niso več razpete med vprašanja funkcije in estetike, ampak v ospredje prihajajo vrednote trajnostne gradnje, vprašanja ravnoteženosti z zmožnostmi narave in naravnimi viri, ogljičnega odtisa in časa.
 
Dobro zasnovana arhitektura je tudi takšna, ki proizvaja manj odpadkov in gradi boljše prostore, spodbudne za lokalno skupnost. Zgrajenih je že toliko stavb, da je pred vsakim novim posegom vredno pretehtati, ali je nova gradnja nujna. Posebno pozornost pa potrebujejo tudi prostori, ki se jim je namen in smisel iztekel. Kaj nam sporočajo? Kako lahko tradicijo gradnje prenesemo v sodobni čas? Kako se spoštljivo posloviti od njih?
 
Delavnica poteka na avtentični podeželski domačiji. Med udeleženci in mentorji so se že v prvem dnevu spletle vezi na podlagi podobnih pogledov na prostor in bivanje. Namen delavnice je ustvarjati takšne vezi in osnovati mednarodno platformo za gradnjo z zemljo v sodobnem arhitekturnem jeziku, opolnomočiti skupnost in ozavestiti pomen prostora.
 
Delavnica je dostopna in odprta za ogled vsem zainteresiranim.
 
Mentorji: Nataša Kramberger (Zelena centrala), Sara Lucietto in Sani Mezzasoma (Terraepaglia), Polona Kosi (Retzhof), Nina Granda in Matevž Granda (Outsider)
Foto: Nina Medved
 
Dan odprtih vrat: 4. avgust 
Imate vprašanje? Bi želeli izvedeti več? Pišite nam na: [email protected]!
Spremljajte objave na spletni strani staging.outsider.si!
 
     
Mailchimp brez napisa

Povezani članki