outsider-natecaj-igra-2022-nagrada-01-F08-575467_1
Foto natečaj Naključni prostori igre: zaključno poročilo

Revija Outsider je 21. julija 2022 razpisala fotografski natečaj z naslovom Naključni prostori igre, na katerem smo iskali najboljše fotografije prostorov vseh vrst – v mestih, na podeželju ali v nepozidani naravi –, ki so spontano postali priljubljeni za igro, pa temu morda niso bili prvotno namenjeni. Prostorov, ki za igro, učenje, nova spoznanja in eksperimentiranje navdihujejo različne generacije.

Do roka za oddajo, 26. avgusta, smo – naključna igra številk – prejeli 62 fotografij 26 avtorjev. Žirija, ki so jo sestavljali fotografi Arne Hodalič, Miran Kambič, Jana Jocif in arhitektka Alenka Kramer Turnšek, je zasedala 5. septembra. V skladu s kriteriji ocenjevanja, ki so bili likovna in fotografska kakovost ter inovativnost pri izboru motiva, je izbrala tri nagrajene fotografije in deset del, ki prejmejo posebno omembo.

1. nagrada: Ana Skobe, Med bloki (Celovški dvori, Ljubljana)

Prvo nagrado (500 €) po enotni odločitvi prejme Ana Skobe za fotografijo z naslovom Med bloki (Celovški dvori, Ljubljana). Na posnetku je uspela ujeti bressonovski odločilni trenutek, v katerem se spontanost – tako v protagonistu otroka z žogo kot v sledeh pretekle igre na porisanih stenah – srečuje s prostorsko večplastnostjo, elemente pa v celovito poetično podobo povezuje čista in dodelana kompozicija.

2. nagrada: Suzana Uršič, Plezanje na most (Solkanski most, Solkan)

Drugo nagrado (300 €) prejme Suzana Uršič za fotografijo Plezanje na most (Solkanski most, Solkan). Prepričala je z izdelano kompozicijo, ki je fotografska pripoved o borbi s težnostjo. V ospredje postavlja kontrast med tektoniko gigantske kamnite zgradbe Solkanskega mostu, ki se skoraj že zdi del pokrajine, in krhko figuro plezalca, ki v statičnost kompozicije vnaša dinamiko življenja.

3. nagrada: Jaka Bulc, Igra v izložbi (Toronto, Kanada)

Tretjo nagrado (200 €) prejme Jaka Bulc za fotografijo Igra v izložbi (Toronto, Kanada). Avtor je uspel ujeti trenutek spontane igre otroka z žaluzijami in zajel enega najbolj izvirnih motivov med prispelimi. Fotografijo poleg uravnotežene kompozicije odlikuje dvoumnost odsevov in edinstvene prostorske situacije, ki vnaša element igre v samo dejanje opazovanja.

 

Posebne omembe

Maja Fužir Kovačič, Cirkuška gimnastika
Mateja Toplak, Šah mat
Goran Petrašević, Spontana igra na posekanih drevesih
Franjo Lavrinc, Odcep
Iztok Ameršek, Met letala
Nara Dominko, Aljoša med snegom in soncem
Tilen Šmid, Igra na plaži (triptih)
Nina Dolar, Rimski zid na Mirju
Andreja Ravnak, Ginkovi listi
Jaka Bulc, Igra pod mostom

 

Poročevalec žirije: Luka Jerman, arhitekt in publicist, Outsider

Mailchimp brez napisa

Povezani članki