2_KAM9175-2206-web
Gužič Trplan arhitekti: Spletanje generacij

Medgeneracijski center Vezenine Bled, Bled, 2022

Ob vstopu na Bled, na lokaciji nekdanje tovarne Vezenine, so prebivalci dobili nov večnamenski medgeneracijski center za kulturne in družabne dejavnosti z osrednjo knjižnico.

Avtorja projekta, arhitekta Mojca Gužič Trplan in Gregor Trplan, izpostavita dva izhodiščna izziva: »Treba je bilo uskladiti različne želje bodočih uporabnikov v funkcionalno, oblikovno in arhitekturno celoto. Objekt za veliko število dejavnosti, kjer morajo prostori zadoščati različnim dejavnostim v enem. Iskala sva tudi način, kako narediti hommage zgodovini te lokacije, jo vplesti tako v zunanjo kot notranjo podobo in pustiti pečat za naslednje generacije.« Spomin na Vezenine je lesena fasadna opna, ki kot čipka ovije objekt. »S fasado smo želeli doseči, da objekt postane orientir, tako s svojo vsebino kot pojavnostjo. Fasadna čipka je opazna od daleč, s približevanjem pa postaja vzorec fragmentiran, manj jasen in pred samim objektom se zdi, kot da gre za neke vrste naključno perforacijo.« Tudi v notranjosti se ohranja spomin na Vezenine: v centralnem atriju je umeščena lesena instalacija – viseče palice, na katerih so predstavljeni tipi vezenin.

Objekt je primer dobre prakse lesene gradnje javnih objektov, kar je bila pobuda investitorja, blejske občine. Zasnovan je kot ekološko in trajnostno naravnana, skoraj nič-energijska stavba, ki se ogreva s toplotno črpalko voda-voda in je skoraj v celoti grajena iz lesa ter materialov mineralnega izvora. Velike steklene površine pa omogočajo izjemne razglede na vse strani.

Stavba ima dva vhoda, iz cestne in dvoriščne strani, pred slednjim je tudi otroško igrišče, ki je stična točka med stavbo in objektoma z oskrbovanimi stanovanji. V notranjosti se na osrednji dvoetažni atrij navezujejo vsi programi, od dnevnega centra za starejše in trodelne dvorane v pritličju, do različnih prostorov za mnoge dejavnosti v prvem nadstropju in knjižnice s teraso v zgornji etaži. V objektu pa je še ena posebnost – banka semen, namenjena izmenjavi avtohtonih semen in dostopna vsem.

Center Vezenine je vzorčni primer centra skupnosti, prežetega z akcijo, sodelovanjem in smehom, ki plemeniti življenje vsem prebivalcem kraja.

Tloris pritličja
Tloris 1. nadstropja
Tloris 2. nadstropja

 

Ime projekta: Medgeneracijski center Vezenine Bled
Avtor projekta: Mojca Gužič Trplan, Gregor Trplan
Investitor: Občina Bled
Lokacija: Bled

Leto načrtovanja: 2018–2020
Leto izvedbe: 2020–2022
Neto tlorisna površina: 1.569 m²
Parcela: 2.120 m²
Pozidana površina: 710 m²

Besedilo: Irena Kirn
Fotograf: Miran Kambič

Prispevek je bil objavljen v Outsider #31: Igra, učenje, eksperiment.

One Response

Mailchimp brez napisa

Povezani članki