Dodatne informacije

Igro si včasih predstavljamo kot nekaj, kar definira otroštvo, odrasli pa naj bi se zresnili in se prenehali igrati. To se odraža tudi v prostoru in opremi – toda igra je temeljno človeška in je del vsakega vitalnega življenja, v vseh obdobjih, čeprav vmes spreminja svoje oblike. Ob pripravi vsebin smo odkrili, da so teme, ki smo jih vzeli za izhodišča, inherentno prepletene in povezane. Igra je rezultat eksperimentiranja in učenja, podobno kot je eksperimentiranje povezava učenja in igre, učenje pa preplet igre in eksperimentiranja. 

Kolumnisti. Tadej Zupančič se iz Londona oglaša z aktualno refleksijo ob smrti britanske kraljice, Erica Johnson Debeljak se spominja mladostne igre telesa v plesu, Alenka Pirman razmišlja o nastajanju umetnika, Katarina Gomboc Čeh pa o življenju z gejmerjem.

Alenka Kramer Turnšek in Gregor Turnšek sta arhitekta, ki delujeta na Finskem, redna sodelavca Outsiderja in gostujoča urednika poglavja Igra, v katerem sta zbrala relevantne sogovorce in primere dobre prakse s širokega in raznolikega področja prostorov igre. 

 »Menim, da smo bili zadnjih 30 let preveč racionalni pri oblikovanju. Oblikovali smo stvari, ki so pametne, optimizirane, boljše, zelo racionalne in logične. Vse možnosti, priložnosti, nezgode so izginile. Mislim, da smo uničili svet srečnih nesreč,« pravi Casper Mathiesen, poklicni »oblikovalec igre« v novi otroški bolnišnici v Københavnu.

Urška Kranjc predstavlja delo nizozemskega biroja Carve, ki se primarno posveča prav javnim prostorom za otroke in mladino. Na Nizozemskem pa delujeta tudi mladi slovenski arhitektki, ki smo jih povabili k dialogu: Nika van Berkel in Ada Finci Terseglav izmenjata misli in poglede na arhitekturo v povezavi z umetnostjo in drugimi strokami.

V veselje nam je, da smo lahko natisnili še neobjavljeni esej, v katerem Juhani Pallasmaa razmišlja o učenju in odučenju v arhitekturnem poklicu. »Pri pravem učenju so nepričakovana odkritja, vzdušje in srečna naključja enako pomembni kot kakršen koli sistematičen študij, čustva pa so enako pomembna kot kognicija.«

»Trudimo se povzdigniti vsakdanje in običajno v izredno: iščemo načine, kako narediti nekaj lepega iz vsakdanjega,« pravi Andrew Freear iz Rural Studio v Alabami v pogovoru iz predstavitve šestih arhitekturnih šol z različnih koncev sveta. Rdeča nit izbora, ki ga je pripravil Luka Jerman, je samosvoj pristop k učenju arhitekture, s poudarkom na ročnem delu in vključevanju lokalne skupnosti. 

Eva Gusel se je pogovarjala z arhitekti biroja svet vmes, ki se že od začetka skupnega dela posvečajo področju vzgojno-izobraževalnih stavb, Mitja Zorc pa v zgoščenem pregledu prikaže zgodovinski lok razvoja ideje o prostoru osnovne šole v Evropi in pri nas.

V tokratnem izboru aktualne domače arhitekturne ustvarjalnosti prav tako predstavljamo projekte, povezane z igro in učenjem, od družinskega doma kot prvega prostora igre, do vrtca, osnovnošolske knjižnice in medgeneracijskega centra. Avtorji arhitekture: Navor in Od-do arhitektura, ARP studio, Gužič Trplan arhitekti, OFIS arhitekti.

Za jesensko nostalgijo po poletju svoje misli o pogledu in razgledu na primeru novega hotela View na otoku Brač z nami deli Janez Suhadolc.

Poglavje o eksperimentu prinaša tri intervjuje:

Sara Badovinac in Peter Zabret iz oblikovalskega kolektiva Studio Prapra spregovorita o eksperimentalnih avtorskih projektih, ki ob sprotnih naročilih nastajajo iz lastnega kreativnega impulza. 

Pan Jianfeng je kitajski umetnik, ki živi in deluje na Finskem, sodobno likovno umetnost pa prepleta z bogato tradicijo kitajske kulture. Njegove umetnine iz serije Our own strangers najdete tudi na naslovnicah novega Outsiderja.

Geoffrey James pa je ugledni britanski fotograf, ki se je v zadnjem projektu posvetil Plečnikovi arhitekturi. Tina Gregorič je kurirala razstavo fotografij iz aktualnega cikla v Arhitekturnem centru na Dunaju, ki so jo oblikovali Vidic Grohar arhitekti.

 V seriji Kakšna mora biti dobra revija? tokrat piše Daniel Puntas Bernet, glavni urednik in ustanovitelj revije Reportagen, ki je prepričan, da je novinarstvo sanjski poklic za radovedneža.

Kristina Božič je v tandemu s fotografom Joštom Frankom obiskala ekološko kmetijo ome Neže na Dravskem polju, ki jo vodita doktorica antropologije Maja Lamberger Khatib in Mahmud Al Khatib, doma iz Jordanije. Tokratni izlet v Indijo je tudi hommage nedavno preminulemu Dariu Corteseju, enemu največjih slovenskih poznavalcev divjih rastlin in divje hrane.

Pri Outsiderju smo prvič izvedli fotografski natečaj! Pod geslom Naključni prostori igre smo iskali fotografije prostorov, ki so spontano postali priljubljeni za igro, pa temu morda niso bili prvotno namenjeni. Prejeli smo 62 fotografij, prvo nagrado pa je prejela mlada arhitekturna fotografinja Ana Skobe. Zmagovalna podoba, v katero je ujela trenutek spontane igre dečka z žogo med bloki, krasi tudi zadnjo naslovnico Outsiderja #31.

Glavna naslovnica revije pa je tokrat prvič, temi primerno, eksperimentalna in naključna: na voljo so namreč štiri različne naslovnice – kot omenjeno, na njih predstavljamo grafike kitajskega umetnika Pana Jianfenga. 

Vabljeni, da v Trafiki na Vegovi v Ljubljani izberete tisto, ki vas najbolj nagovori!

Sodelujejo tudi: 

1. POGLAVJE: Tadej Zupančič, Erica Johnson Debeljak, Alenka Pirman, Katarina Gomboc Čeh, Matevž Granda, Juhani Pallasmaa, Patrik Benedičič, Nika van Berkel in Ada Finci Terseglav, Simon Chang, Matevž Granda

2. POGLAVJE_ UČENJE: Luka Jerman, Anja Trobec, Mitja Zorc 

3. POGLAVJE_ ARHITEKTURA: svet vmes, Eva Gusel, Navor, Od-do arhitektura, ARP studio, Luka Jerman, Gužič Trplan arhitekti, Irena Kirn, OFIS arhitekti, Maja Vardjan, Katjuša Kranjc, Janez Suhadolc

4. POGLAVJE_ EKSPERIMENT: Sara Badovinac, Peter Zabret, Studio Prapra, Eva Sušnik, Pan Jianfeng, Gregor Turnšek, Geoffrey James, Eva Gusel, Daniel Puntas Bernet (Reportagen), Kristina Božič, Jošt Franko, Maja Lamberger Khatib, Mahmud Al Khatib, Dario Cortese, Jan Ciglenečki, Nina Petek, Jakob Travnik, Vid Žnidaršič

5. POGLAVJE_ IGRA: 

gostujoča urednika: Alenka Kramer Turnšek, Gregor Turnšek

Urška Kranjc, Luka Jerman, Casper Mathiesen, Carve, Nataša Bucik, Ljubica Marjanovič Umek, Malin Blomqvist, Martina Peštaj, Nina Kožar, Alenka Kramer Turnšek, Gregor Turnšek

NAKLJUČNI PROSTORI IGRE, fotografski natečaj

Žirija: Arne Hodalič, Miran Kambič, Jana Jocif, Alenka Kramer Turnšek

Outsider #31: Igra, učenje, eksperiment

7.00

jesen 2022

31. številka, letnik 08

192 strani