1.nagrada-pogled
Rezultati natečaja: Istrski kulturni center Izola

Znani so rezultati natečaja za novi Istrski kulturni center v Izoli. Žirija je kot projekt, ki tehnološko in funkcionalno celovito odgovarja na specifiko lokacije, izbrala predlog, zasnovan v biroju Arhitektura Krušec.

Natečajna naloga je zajemala celovito urbanistično, arhitekturno in krajinskoarhitekturno zasnovo sodobnega istrskega kulturnega centra z zunanjim prireditvenim prostorom in odprtimi javnimi površinami. Rešitev naj bi ustvarila privlačno okolje za izvajanje raznolikih kulturnih dogodkov in prostočasnih dejavnosti tako za prebivalce Izole kot za obiskovalce iz širše regije in omogočala delovanje bodisi profesionalnih bodisi ljubiteljskih ustvarjalcev.

Zmagovalni predlog s svojo zasnovo vzpostavlja stik z morjem in horizontom; rešitev razume in na novo gradi genius loci. Objekt se nahaja na ključni točki – ob izteku mestnega središča v smeri jug–jugovzhod in na območju, ki ima potencial, da poveže notranjost mesta z obalno promenado. S tem namenom se stavba vzdolž severnega roba odpira in se tako naveže na mestno središče, s čimer tvori iztek javnih površin v pokrit trg pred vhodom v kulturni center. Omenjeni vhodni trg je oblikovan v obliki lijaka, preko katerega se zeleni ambient parka prelije v obalno promenado, njegov najožji del pa predstavlja vhod v kulturni center. Arhitekturni koncept temelji na tektonski transformaciji materialov: kamen, ki v arhitekturi velja kot najtežji, se na fasadi spremeni v odrsko zaveso iz istrskega kamna in s tem najbolj neposredno izraža njegovo vsebino.

Projekt tudi v funkcionalni zasnovi dosledno sledi zahtevam natečajne naloge – vzpostavi javni del, ki je orientiran na zahodno stran, na vzhodno pa je umeščen interni del. Na sredini se nahajata dve največji dvorani, tehnično-servisni prostori so umeščeni v klet in zadnjo etažo, v terasni etaži pa se nahaja jedilnica s kuhinjo, ki obiskovalcem omogoča poglede na morje.

 

Ostali nagrajeni projekti:

2. nagrada: Boris Bežan in Mónica Juvera Jimenez

 

3. nagrada: Manfred Wansink, Mateja Pipan, Petra Ostanek, Timothée Pignoux, Quentin Roquelaure, Anna Hering, Reinares San Martín

 

Priznanje: Jurij Kobe, Nataša Blažko, Maja Kovačič, Tanja Paulin, Peter Plantan, Urša Podlipnik, Ina Radšel

 

Priznanje: STRIP LAB d.o.o. – Vid de Gleria, Jure Henigsman, Žan Ketiš, Eva Lasič, Manca Starman, Saša Štuhec, Tjaša Tahirović, Anja Žerjal

 

Priznanje: Uroš Rustja, Julia Štrancar, Tilen Šmid, Ana Špes, Tita Urh, Tomaž Mlinarič, Mateo Zonta, Darja Josić, Primož Žitnik, Mina Hiršman

 

Več o natečaju na povezavi: ZAPS.

 

Vsebine, ki jih objavljamo na spletu, so povsem drugačne od vsebin v tiskani reviji. Revija in splet imata ločeni uredniški zasnovi. Z naročilom revije podprete oboje, spletne in tiskane vsebine, in omogočite Outsiderjevo ustvarjanje na različnih kanalih. 

Naročite se lahko v spletni trgovini ali pa nam pišite na: [email protected]

Hvala!

Mailchimp brez napisa

Povezani članki