wasabi
KO DAŠ ZELEN WASABI NA RDEČE MESO

Ko nekoga spoznam in me ta vpraša, od kod sem, iz katerega mesta na Japonskem, mu rečem: »Jaz sem iz kraja Shizuoka.« In mu razložim, kje je to. Na kratko.
Slavni kraj wasabija in zelenega čaja. Wasabi prihaja iz moje rojstne vasi! Dobro je, da ljudje tu v Sloveniji poznajo suši in so z mojo razlago hitro zadovoljni.
Biti japonski kuhar v Evropi je izziv, ker ljudje tu neradi jedo surovo ribo in veliko jih ima strah pred njo.
To me spodbuja, da razvijam recept sušija za evropski okus. Pri razvijanju recepta je zanimivo, da tako raziskujem japonske tradicionalne kulinarične tehnike. Na primer starodavno mariniranje ribe. Življenje deset tisoč kilometrov stran mi pomaga bolje razumeti svojo lastno kulturo.
Hvaležen sem. Ljudje tu cenijo moje delo in tu postajam bolj Japonec. Tu bom nadaljeval z raziskovanjem svoje kulture. Upam, da je moja prisotnost dopolnjuje vašo kulturo in zame bo praznik, ko se bodo srečale vse naše velike razlike. Kuhanje je zame ustvarjanje barv na krožniku. Trenutek, ko se počutim slikar. Igrati se z mnogo mislimi, odločiti se za preprost gib. Vznemirjajo me zadnje kaplje barve, ki dopolnijo glavno sestavino na krožniku. Sveža zelena zel ob rdeči tuni. Sveži rumeni ingver na vijoličnem jajčevcu. Vsaka sestavina postane več kot je, in to je zame praznik.
Jaz sem wasabi iz daljne Japonske, zelo pikanten in svež! Jaz sem presenečenje!

Besedilo: Shin Sato
Prevedla:Tinka B. Prekovič

shin sato

Shin Sato

 

 Z naročilom revije omogočite nastajanje tiskanih in spletnih vsebin Outsider. Naroči.

Mailchimp brez napisa

Povezani članki