Kombinat_Prazakova_foto_Janez_Marolt-05-web
Kombinat: Stanovanje na Pražakovi ulici

Meščansko stanovanje na Pražakovi ulici v središču Ljubljane je od izgradnje stavbe v dvajsetih letih doživelo celo vrsto prenov: v petdesetih so sezidali sanitarni blok nasproti vhoda, sledile pa so različne spremembe tlorisa, z zadnjo večjo prenovo pred komaj desetimi leti. Nova lastnica stanovanja se je zaradi izboljšanja funkcionalnosti odločila za temeljito prevetritev tlorisa, potrebna pa je bila tudi zvočna izolacija stropa. V stanovanju je videla velik potencial, zato je celostno prenovo zaupala arhitektom Kombinat.

Stanovanje ima podolgovat pravokotni tloris, z daljšo stranico gleda na ulico proti jugu. Nanjo se odpira s štirimi velikimi okni, ki v notranjost spuščajo obilo svetlobe. Arhitekti so z odstranitvijo hodnika in dela predelnih zidov stanovanje tlorisno odprli po dolžini obeh daljših stranic. S tem so povečali prehodnost in funkcionalnost prostorov, povezavo med njimi pa dodatno poudarja linija omaric, ki poteka vdolž celotne dolžine stanovanja.

Dolga lesena ploskev in ritem ročajev v kombinaciji z valovito mehkobo zaves še poudarjata globino prostora. Lesena ploskev na vzhodnem koncu deluje kot delovna miza, v kuhinji kot prostor za shranjevanje, v zožitvi med oknom in steno kopalnice pa se pretvori v dvignjen lesen podest, ki z belimi zavesami spominja na gledališki oder. Linija omaric se izteče v spalnici.

Prenova v stanovanju išče ravnotežja, kar je razvidno že iz vzdolžno simetrične zasnove, pa tudi iz pozorne izbire barvnih odtenkov. Po meri narejen kuhinjski blok in police v dnevni sobi s svojo petrolejsko zeleno barvo poživljajo nevtralne odtenke sten in omaric pod okni. Sredi spalnice, ki je pobarvana v pomirjujočo prusko modro, pa sklop svetlih lesenih omar s kovinskim okvirjem ustvarja ravno obraten kontrast.

Vhodna vrata z zasteklitvijo proti glavnemu stopnišču stavbe je mogoče zvečer za večjo zasebnost zagrniti z zaveso, ki odseva barvni motiv spalnice. Stena iz svetlega lesa nasproti vhoda skriva utility in garderobno omaro ter vrata v kopalnico. Ta je majhna, a zaradi visokega stropa in vgradnih lesenih omaric deluje pregledno in neutesnjeno. Drobno okno v tušu pa nudi tudi nekaj posredne dnevne svetlobe.

Prenova je ohranila in izpostavila nekatere elemente, ki izražajo izvorno strukturo in značaj stanovanja. Vhodna vrata so obnovljena, nova vrata pa narejena po njihovem zgledu. V večjem delu stanovanja so tudi ohranili star parket, ki je bil potreben le brušenja. Med kuhinjo in dnevno sobo je izpostavljen kovinski stropni nosilec, v dnevni sobi pa je deloma razkrita opečna stuktura zidu.

Tako naročnica kot arhitektka Ana Grk iz ekipe Kombinata sta izpostavili dober medsebojni odnos in zaupanje, ki je omogočalo, da se v novi podobi stanovanja jasno izraža tako vizija arhitektov kot osebni dotik in estetski čut lastnice.

Tloris

 

Ime projekta: Stanovanje Pražakova
Avtor projekta: Kombinat d.o.o.; Blaž Kandus, Ana Grk, Rok Preskar
Lokacija: Ljubljana


Leto načrtovanja: 2020–21
Leto izvedbe: 2022
Površine: 63,6 m²

Izvajalci:
Glavni izvajalec gradbeno-obrtniških del: Emir d.o.o.
Notranja oprema: Permiz d.o.o.

Fotograf: Janez Marolt
Napisal: Patrik Benedičič

 

Prispevek je bil prvič objavljen decembra 2022 v Outsiderju #32.

Naroči se!

Mailchimp brez napisa

Povezani članki