»Prizidek ima (še posebej v slovenskem okolju) lahko zelo negativen prizvok. Zato je bilo glavno vodilo projekta v iskanju celovitosti. Vprašali smo se, kako lahko prizidek v vrzeli šole deluje oblikovno in funkcionalno enovito in kaj lahko doprinese k šoli.«

Prizidek z dvema učilnicama in garderobami za prvo triado je kot manjkajoč sestavni del vstavljen v vrzel na vzhodni strani Osnovne šole Vič. Nov volumen izstopi iz ravnine obstoječe fasade, kar so arhitekti zakrili s sekundarnimi vertikalnimi fasadnimi elementi, ki sežejo izven okvirov prizidka. Ti zabrišejo mejo med belino prizidka, izvedenega v kovini ter prenovljenim ometom šole. S to na videz enostavno potezo so dosegli oblikovno enovitost starega in novega.

Skozi rušitev dveh manjših delov obstoječe šole je bil v pritličju pridobljen prostor za umestitev garderob. Te so arhitekti pametno izkoristili za vpeljavo dnevne svetlobe v sicer temen šolski hodnik. Zaradi formalnih zahtev gradnje so znotraj majhne kvadrature prizidka morali izvesti tudi požarne stopnice, ki poleg dodatnega izhoda služijo tudi kot vir naravne svetlobe v nadstropju.

Interier je izveden v naravnih materialih, s čimer se ustvari prijazen in domač ambient za sprejem prvošolčkov. Poleg lesa so arhitekti uporabili pluto kot stensko oblogo, ki otrokom in učiteljicam predstavlja neomejene možnosti uporabe. Skozi prenovo hodnika v enakem oblikovnem slogu in materialnosti so ustvarili nastavek za morebitne nadaljne posege.

Narava vstopa v novi učilnici tudi skozi tri velika okna vzdolž celotne vzhodne stene. Ker prizidek stoji v neposredni bližini parkirišča, so arhitekti uredili vmesni zeleni pas. Obstoječim drevesom so dodali nova ter dodatno ločili avtomobile od šole z zasaditvijo grmovnic.

»Med drevesi se bodo otroci lahko lovili, skrivali in igrali, iz pritličnih razredov bodo njihovi pogledi segali v razpršena debla in senco krošenj, v nadstropju pa bodo otroci imeli občutek, da vsaj del njihovega pouka poteka v krošnjah. Pogled nanje je namreč ravno tako pomemben kot pogled na šolsko tablo. K redu in učenju sodi tudi sanjavost.«

Napisala: Gaja Golob

Ime projekta: PRIZIDEK K OSNOVNI ŠOLI VIČ
Avtor projekta: Matjaž Bolčina, Katja Saje
Investitor: Mestna občina Ljubljana
Fotograf: Tadej Bolta
Lokacija: Ambramova ulica, Ljubljana
Leto načrtovanja: 2018
Leto izvedbe: 2019
Površine:
Pritličje (m2): 112m2
Nadstropje (m2): 81 m2

Celoletna naročnina

Outsider#18: Mediji

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja