18-banner
Outsider#18: Mediji

Končno! V tiskarni je poletna številka revije Outsider! Nova številka bo pri naročnikih in na prodajnih mestih v naslednjem tednu.

Tema nove številke so mediji. Kaj je danes vsebina, vredna sporočanja, in kakšen je pravi način, da doseže publiko? Sprašujemo se, kaj pomeni medijska neodvisnost ter kako se kaže v uredniškem pristopu in v načinu financiranja.

Mojca Pišek kritično o dveh velikih razpisih za financiranje projektov v kulturi – ki imata kar nekaj skupnih točk. Igor Grdina o medijih: nikoli ne gre pozabiti, da stvari same ne morejo govoriti. Potrebujejo tiste, ki jih preobrazijo v sporočilo – glasnejše od najbolj človeškega vseh refrenov: »Kdo bo pa to plačal?« Nataša Kramberger o pogumu, intuiciji in interpretaciji v medijih, Boštjan Narat o obrazu in podpisu kot odgovornosti in gesti smisla. Tibor Hrs Pandur o odnosu do medijev, ki ga je pred sto leti imel Nikola Tesla, Miloš Kosec o medijskih špekulacijah: »Konec devetnajstega stoletja je bilo klicanje duhov zadnji krik mode.«

V Berlinu smo obiskali dopisnico RTV Slovenija Polono Fijavž in govorili o razlikah v uredniških pristopih. Martina Černe in fotografinja Jana Jocif sta se podali v Trst in v znameniti palači Alda Cervija obiskali deželno izpostavo italijanske državne televizije RAI, v sklopu katere delujeta tudi radio in televizija v slovenskem jeziku.

V drugem poglavju najdete razmisleke o gledališču, enem najstarejših medijev za prenos sporočil in zgodb občinstvu. Jaša Jenull piše o smislu nezemljanov na Čopovi ulici, Nejc Gazvoda v pogovoru s Pio Prezelj pripoveduje o stiku s publiko, Martina Šiler o teatralnosti, Igor Samobor o metaforah in nujni kulturni infrastrukturi.

V tretjem poglavju o novih in alternativnih medijskih pobudah pišejo Nina Krajčinović, Ajda Bračič, Matevž Granda, Tamara Langus, Miha Žorž in Miranda Bratkič.

Četrto poglavje posvečamo arhitekturi. Pritzkerjev nagrajenec Shigeru Ban je v Švici zasnoval poslovno stavbo medijske hiše Tamedia – v lesu, kartonu in steklu; celotna konstrukcija sedemnadstropne stavbe je lesena in izdelana brez dodatnih veznih elementov, vijakov, jekla ali lepila!

Srđan Nađ piše o arhitekturi, ki podpira vrednote in sporočila blagovne znamke. Predstavljamo arhitekturo biroja Ansambel in tria Gabrijelčič ter Novo galerijo, ki so jo arhitekti biroja Bevk Perović v dveh letih od zmage na mednarodnem natečaju odprli na Dunaju. Sledi veliki intervju z arhitekti Scapelab, ki ta hip gradijo več ključnih projektov mestnega in nacionalnega pomena, med drugim snujejo prenovo Cukrarne in dve stanovanjski stolpnici v Šiški, za nedavno dokončano poslovno stavbo ELES pa so prejeli letošnjo Plečnikovo nagrado. V številki o medijih in arhitekturi seveda ne moremo spregledati neizčrpno navdihujočega arhitekta, ki je (p)ostal novinar, Rema Koolhasa; portretira ga Bor Pungerčič.

Slovenski arhitekt Gregor Turnšek, ki že skoraj desetletje projektira na Finskem, je od blizu spremljal zasnovo in gradnjo knjižnice Oodi. Preberite reportažo o gradnji in njenih učinkih! Objavljamo tudi zapis Mladena Dolarja: odnos do NUK-a II je nemara kar najboljši kazalnik tega, v kakšni skupnosti živimo in kako vidimo njeno prihodnost.

V Ljubljani poteka 33. mednarodni grafični bienale, katerega medijski in vsebinski partner je tudi Outsider. Ajda Bračič blazno resno poroča o humorju, pogovarjali pa smo se tudi z izjemno zanimivim mladim oblikovalcem Nejcem Prahom, ki je med drugim oblikoval grafično podobo bienala in tudi Outsiderjeve posebne edicije, ki je izšla ob njem. »Ko nekaj delaš po svoje in v tem uživaš, se to vidi.«

Marijan Rupert, skrbnik rokopisne zbirke NUK, je pripravil zanimiv zapis o hiši Hinka Smrekarja, Vila Kurnik ali Hiša po meri umetnika, v marsičem – bolj kot kadarkoli – aktualen še danes.

Outsider ima dve strani in dva začetka! Vstopite na barko in odjadrajte z nami v zgodbo o Cassiopeii, dvojambornici, ki jo je sam izdelal Dan Poljšak. Irena Štaudohar in Tadej Zupančič, bralka in bralec, sta se za Outsider pogovarjala o knjigah: »Mislim, da so dobri pripovedovalci zlata vredni zapeljivci, to je tak starodaven poklic. Nikoli ne gre iz mode.« Goran Vojnović je za vas, dragi bralci, napisal poletno satiro o medijih, Agata Tomažič in Jošt Franko sta v rubriki Domače knjižnice tokrat obiskala duhovito in duhovno Tino Košir.

V novem Outsiderju objavljamo tudi razpis za kratko zgodbo, pripravljen v sodelovanju s podjetjem Geberit! Naši pobudi se je pridružil še Pripovedovalski festival; vabljeni k sodelovanju!

Naslovnici 18. številke so oblikovali Eva Mlinar in Hana Jesih (mediji), Just a corpse & Taja Košir Popovič, Dan Poljšak (barka).

Podprite ekipo ustvarjalcev z vizijo in pridobite odlične vsebine!

Mailchimp brez napisa

Povezani članki