21-banner-1500px
Napovedujemo - Outsider #21: Sožitje!

V času svetovne pandemije pozdravljamo Outsider #21, posvečen temi Sožitja. V teh izrednih razmerah so medsebojno razumevanje, strpnost in pripravljenost na sobivanje še pomembnejši. K sodelovanju pri nastajanju številke smo povabili številne izstopajoče slovenske avtorje in ustvarjalce, ki so razmišljali o sožitju, s poudarkom na medgeneracijskem povezovanju. Skoraj 200 strani bogate vsebine sta z naslovnicah opremila Nejc Prah (grafika: medgeneracijsko sožitje) in Bor Pungerčič (fotografija murala).

Razmisleke o sožitju pišejo Nina Granda, Nataša Kramberger, Mojca Pišek, Igor Grdina, Alenka Puhar, Suzana Tratnik, Marko Bratuš in Tadej Zupančič. S Karmen W. Švegl, dolgoletno dopisnico RTV Slovenija z Bližnjega vzhoda, je o sožitju na globalni ravni, vojni in miru, in novinarstvu govoril Miha Žorž.

“Strah se mi v resnici zdi nekakšna fikcija, ki nam kisa možgane. So le realna tveganja in vsako posebej je treba razdelati, premisliti in se odločiti, ali je vredno tvegati,” je v intervjuju povedala Karmen W. Švegl.

V poglavju Zrela arhitektura predstavljamo problematiko bivanja starejših in arhitekture za dolgoživo družbo. Sistematičen pregled stanja in možnosti za njegovo izboljšanje predstavlja Ana Belčič. Izbor nekaterih najzanimivejših arhitekturnih projektov, namenjenih bivanju starejših, ponuja pogled v aktualno arhitekturno prakso s tega področja; med drugimi predstavljamo projekte birojev Aires Mateus, Mecanoo, Vandkunsten, Patel Taylor, Guedes Cruz, Dorner Matt in drugih. Strokovnjakinja Alenka Ogrin se sprašuje, če je to, da večina starih ljudi v Sloveniji živi pod lastno streho, dobra ali slaba novica. Arhitekt Rok Grdiša, avtor Priročnika za načrtovanje sodobnih oblik bivanja starih ljudi, v pogovoru razkriva preproste ukrepe za prilagoditev vsakega stanovanja za bivanje starejših. Miloš Kosec piše o preužitkarskih hišah, tradicionalnem primeru medgeneracijskega sobivanja.

Z vami delimo duhovite Modrosti mame Ane, ki jih že nekaj let predano zapisuje njena vnukinja, fotografinja Jana Jocif. O tem, kako se približati idealu zrele arhitekture, in kaj zrela arhitektura pomeni njim, smo povprašali Ministrstvo za okolje in prostor, Ministrstvo za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti, Zvezo društev upokojencev Slovenije, arhitekte Marijo Vovk, Polono Filipič, Roberta Potokarja, Matjaža Bolčino in Jörga Leeserja iz pisarne BeL (DE), ki bo gost prihajajočega Outsiderjevega festivala Orodja za boljše bivanje: Zrela arhitektura. Festival zanekrat napovedujemo za 24. in 25. aprila 2020, v primeru zaostrenih razmer pa se bo odvil v kasnejšem, poletnem terminu.

V poglavju Arhitektura nam vrata v finske savne odpira Gregor Turnšek, predstavljamo pa še sveže projekte prenove kina Urania v Zagrebu Studia 3LHD, Hišo za oblikovalko keramike Arhitektura d.o.o., Hišo za preprosto bivanje Tomaža Ebenšpangerja in Mete Kutin, Glasbeno šolo v Šoštanju Mojce Gregorski, Matica Lašiča in Mihe Kajzlja, prenovo prostorov KGBL OFIS arhitektov, prenovo gradu Štanjel, Podstrešno stanovanje pisarne Kombinat, čudovit muzej zlata in zbite zemlje v Frankfurtu, plod sodelovanja HG Merz in Martina Raucha, ter nenavadno prenovo okrepčevalnice Soča v Novi Gorici pisarne Kreadom. Zanimiv pogovor z Alešem Vodopivcem in Anjo Planišček je zapisala Tinka B. Prekovič, Meta Kutin pa piše o naravni svetlobi in starejših.

V rubriki Domače knjižnice sta Agata Tomažič in Jošt Franko tokrat pokukala na knjižne police k Maji Bogataj Jenčič. Martina Černe se je pogovarjala z matematikom Matjažem Konvalinko, Bor Pungerčič je obiskal tri obrtnike z različnimi pristopi k ohranjanju svoje obrti: Štampiljke Sitar, Tapetništvo Kopač in Studio Anselma.

V intimno in globoko korespondenco sta se spustili sprva popolni neznanki Pia Prezelj in Bojana Leskovar – vredno branja!

Objavljamo še končno poročilo Outsiderjevega natečaja Solinarska hiša in predstavljamo izbrane projekte.

Uredništvo je vodila Nina Granda.

Naročite svoj izvod!

Če kdaj, je zdaj čas za razmislek o sožitju. In za odlično branje!

Mailchimp brez napisa

Povezani članki