OOPEAA-Puukuokka-Housing-Block-Mikko-Auerniitty-1
OOPEAA: Stanovanjski kompleks Puukuokka – modularna gradnja po finsko

Finski arhitekturni biro OOPEAA je leta 2011 v mestu Jyväskylä na Finskem zasnoval stanovanjski kompleks Puukuokka, ki raziskuje potenciale modularne gradnje s križno lepljenimi ploščami. V ospredju vizije arhitektov je bil funkcionalen in doživljajsko bogat prostor stanovalcev, ob tem pa je bila poseben izziv projekta povezava mesta z okoliško naravno krajino gričev in jezera.

Kompleks sestavljajo tri šest- do osemnadstropne zgradbe, povezane s skupno polvkopano stavbno bazo. Struktura kompleksa združuje občutek zasebnosti enodružinskih stanovanj s poljavnim značajem skupnih prostorov stanovanjske stavbe. Celoten kompleks obsega 184 gospodinjstev, od garsonjer do stanovanj za družine z otroki.

Konstrukcijsko stavbo sestavljajo prostorski moduli iz križno lepljenih plošč iz smrekovega lesa. Izolacijske lastnosti masivnega lesa omogočajo neodvisno uravnavanje temperature posameznih enot. Vodi za toploto, vodo, elektriko in prezračevanje so integrirani v stensko strukturo hodnikov in tako omogočajo enostaven dostop za vzdrževanje.

Vsako stanovanje sestavljata dva modula, v enem sta dnevna soba z balkonom in spalnica, v drugem pa kopalnica, kuhinja in predprostor. Moduli so bili montažno izdelani v bližnji tovarni, od lokacije oddaljeni manj kot dve uri, njihova uporaba pa je omogočila skrajšanje časa dela na gradbišču na šest mesecev za vsak objekt. Tako se je zmanjšala izpostavljenost vremenskim vplivom, kar omogoča doseganje višje kakovosti končnega rezultata. V celoti iz lesa in prefabricirani so tudi fasadni elementi.

Prva stavba, poimenovana Puukuokka 1, je bila dokončana leta 2015 kot prva osemnadstropna lesena stanovanjska stavba na Finskem. Drugi blok je bil zgrajen dve leti kasneje, tretji pa avgusta 2018.

Kompleks Puukuokka je nastal v okviru pilotnega projekta inovativne strategije financiranja »od najema do lastništva«, katere namen je s spodbujanjem stabilnih skupnosti podpirati družbeno vzdržnost. S sedemodstotnim pologom od kupnine stanovanja si lahko kupec zagotovi posojilo z državnim poroštvom, s plačilom najemnine v obdobju 20 let pa postopoma pridobi stanovanje v lastništvo po ceni, dogovorjeni ob podpisu najemne pogodbe.

Kompleks Puukuokka skupaj s sosednjo cerkvijo Kuokkala – prav tako projektom OOPEAA – tvori osrednjo točko soseske Kuokkala. Prejel je več nagrad in priznanj, med drugim Finsko nagrado za arhitekturo leta 2015, Nemško nagrado za oblikovanje (German design award) leta 2017, leta 2017 pa je bil v ožjem izboru za Evropsko nagrado za sodobno arhitekturo Mies van der Rohe.

Diagram
Razstavljena aksonometrija kompleksa
Razstavljena aksonometrija enote
Tloris 2. nadstropja
Tloris 4. nadstropja
Prerez

 

Ime projekta: Stanovanjski kompleks Puukuokka
Avtorji arhitekture: OOPEAA
Lokacija: Jyväskylä, Finska
Naročnik: Lakea Oy, realizirano v partnerstvu z mestom Jyväskylä

Leto načrtovanja: 2011
Leta gradnje: 2014–18

Tlorisna površina celotnega objekta: 18.650 m²
Stanovanja skupaj (184 enot): 14.000 m²
Skupni prostori: 4650 m²

Odgovorni arhitekt: Anssi Lassila
Projektni arhitekti: Juha Pakkala (gradnja), Iida Hedberg (načrtovanje), Jussi-Pekka Vesala (urbanistična zasnova)
Ekipa: Teemu Leppälä, Mia Salonen, Teemu Hirvilammi, Hanna-Kaarina Heikkilä, Santtu Hyvärinen

Fotografije: Mikko Auerniitty

Ob razpisu natečaja Lesena modularna gradnja na spletni strani objavljamo izbor arhitekture v lesu doma in po svetu.

Natečaj: Lesena modularna gradnja

*

Vsebine, ki jih objavljamo na spletu, so drugačne od vsebin v tiskani reviji. Revija in splet imata ločeni uredniški zasnovi. Z naročilom revije podprete oboje, spletne in tiskane vsebine, in omogočite Outsiderjevo ustvarjanje na različnih kanalih. 

Naročite se lahko v spletni trgovini ali pa nam pišite na: [email protected]

Hvala!

Mailchimp brez napisa

Povezani članki