01
Pismo v nekdanji čas

Draga Juljana!

Prvega junija sem začel z odstranjevanjem stanovanjske hiše na Serdici 75. Rušenje in postopno – korak za korakom – odkrivanje te skoraj sto letne zgradbe, mi razkriva nejasne vpoglede v tvojo osebno zgodbo, zgodbo tega kraja in njegovih domačinov. Občutljiva presvetlitev biografije je – poleg mojih politično-zgodovinskih poizvedovanjih o pokrajini današnjega trideželnega parka Goričko – Raab – Örseg – zelo pomemben del tega novega projekta z začasnim naslovom »Solitaire«.

02

Dekonstrukcija in analiza tvoje že skoraj trideset let zapuščene domačije opisuje prve korake mojega delovnega procesa, ki je navdihnjeno z razmišljanji Otta Friedricha Bollnowa o prostoru in njegovim utemeljitvah o prostorski antropologiji. Razmerje »človek in prostor« (tako je tudi ime njegove najpomembnejše publikacije iz leta 1963) ustvarja podlago za mojo umetniško razpravo zadnjih let in je v projektu »Solitaire« ponovno tematizirano, in to tako, da se tvoji nekdanji stanovanjski hiši odvzame stanovanjski prostor in se zbran material ponovno združi na prvotnih temeljih v obliki skulpture.

03

Za jubilejno razstavo v galeriji Andechshof v Innsbrucku sem bil povabljen, da napolnim eno časovno kapsulo. Dodal sem pet erodiranih glinenih opek, ki so bile sestavni del ilovnatih sten tvoje hiše, en rentgenski posnetek ene – tvoje? – zlomljene kosti in to pismo. Del za delom sestavljam to sestavljanko in tako nastaja nova slika tega čudovitega kraja, ki je zagotovo tudi obarvana z mojimi vpogledi.

Prisrčne pozdrave,

Michael Strasser

Mailchimp brez napisa

Povezani članki