02
Podeljeni svinčniki – nagrade ZAPS 2021

Zbornica za arhitekturo in prostor Slovenije (ZAPS) vsako leto podeljuje strokovna priznanja za največje dosežke svojih članov. Letošnja podelitev je potekala včeraj 8.10.2021, kot zaključek tridnevne mednarodne konference Building Europe.

Letošnja podelitev je potekala v na novo prenovljenem mariborskem Sodnem stolpu na Lentu. »Nocoj ne bomo sodili, ampak slavili,« so bile uvodne besede moderatorke letošnjega dogodka Nade Vodušek. In res, vrhunsko prenovljeni sodni stolp (avtorji prenove Atelier arhitekti) je več kot primerno prizorišče za praznovanje dneva arhitektov.

Preden se posvetimo vsem nagrajencem, naj izpostavim letošnjo novost. Zbornica je uvedla novo kategorijo Patinasti svinčnik, ki se podeli realizacijam starejšega datuma, katerih kvalitetno načrtovanje in izvedba sta se potrdila z leti obstoja in uporabe. Praviloma gre za objekte, starejše od 10 in mlajše od 30 let. Kot je pojasnil novo kategorijo Andrej Hrausky, gre za arhitekturno delo, ki je močno vplivalo na arhitekturni tok svojega časa. Komisija je enoglasno nagradila zgradbo Gospodarske zbornice Slovenije, ki so jo leta 1996 zgradili Sadar Vuga arhitekti. V imenu ekipe, ki je zmagala na natečaju leta 1993 (avtorja: Jurij Sadar, Boštjan Vuga, soavtorji: Špela Videčnik, Tadej Žaucer, Josip Konstantinovič, Aljoša Dekleva, Simona Muc, Peter Šenk, Anton Žižek, Tatjana Kerčmar, Ana Kučan), je nagrado prevzel Boštjan Vuga. Objekt je »zasijal preko meje« in prinesel razpoznavnost novi slovenski arhitekturi tudi v mednarodnem prostoru.

Zlate svinčnike za odlične realizacije so prejeli naslednji projekti:

Vrtec Kamnitnik dokazuje kako pomembno je kakovostno arhitekturno okolje za najmlajše. Arhitektura lahko ponudi bogato spoznavno izkušnjo omogoča različne načine uporabe.
Avtorji: Mojca Gregorski, Miha Kajzelj, Matic Lašič, soavtorja: Andreja Zapušek Černe, Damjan Černe.

Hiša za preprosto bivanje reinterpretira osnovne arhitekturne elemente, zid, streha, odprtine. Interpretacija je rahločutna in spoštljiva tako do konteksta kot do tradicije, stanovalcem pa ponuja kakovosten bivalni prostor, ki poudarja vse prednosti lokacije.
Avtorja: Meta Kutin, Tomaž Ebenšpanger

Ureditev starega mestnega jedra – Kastre v Ajdovščini bi lahko bila tudi šola na prostem, šola v kateri se lahko učimo o različnih časovnih slojih prostora. Rimske arheološke najdbe so pod preprogo novega trga, vendar pa so izpostavljene tako, da jih nov trg spoštljivo razkriva. Avtorji: Ravnikar Potokar arhitekturni biro, soavtorji: Ajdin Bajrović, Matej Fornazarič, Javier Carrera Arias, Mina Gutović

Za kategorijo Zlati svinčnik s področja prostorskega načrtovanja so prispeli le trije predlogi. Žirija se je odločila, da podeli nagrado za OPN Ankaran podjetju Lokus. Ankaran je najmanjša in najmlajša občina v Sloveniji in ima izjemne prostorske kvalitete. Novi OPN bo zagotovil občini skladen razvoj s ščitenjem naravnih vrednot.
Avtor: Maja Šinigoj, soavtorji: Nuša Britovšek, Manca Jug, Metka Jug, Leon Kobetič, Nina Lipušček, Uroš Košir, Nina Uršič, Gašper Skalar

Prestižni Platinasti svinčnik sta prejela arhitekta akademik Stanislav Jožef Kristl in prof. Mihael Dešman.

Arhitekture Stanka Kristla so prostorski in estetski fenomeni in so humane. Nagovarjajo nas, da delujemo kot arhitekti umetniki in da razmišljamo v dobrobit slehernika.

Arhitekt Miha Dešman je s svojim večplastnim delovanjem in opusom raznovrstnih dejavnosti in del vtisnil pomemben in prepoznaven pečat v sodobni slovenski arhitekturi. Še posebnega pomena pri tem je njegovo altruistično in humanistično zavzemanje za uveljavljanje javnega interesa in pomena arhitekture kot dejavnosti, ki pomembno vpliva na kulturo in družbeni razvoj.

Častno članstvo so letos na domačem terenu prejeli ustanovitelji Oddelka za arhitekturo na Fakulteti za gradbeništvo, prometno tehnologijo in arhitekturo v Mariboru. Za to so bili zaslužni in nagrajeni: Uroš Lobnik, Metka Sitar, Bogdan Reichenberg, Janko Zadravec in Boris Podrecca.

Diplomo ZAPS je posthumno prejel Peter Žargi. Poklonili smo se mu z minuto molka. Velik doprinos k sodobni slovenski arhitekturi je v posredovanju tehnološkega znanja v povezavi s humanističnimi ideali in arhitekturnim razmišljanjem. V vsej karieri se je poglobljeno ukvarja s tehnološkimi problemi arhitekture, predvsem z arhitekturnimi detajli. Njegovo delo pomeni izjemen prispevek k tehnični kulturi sodobne slovenske arhitekture.

Vsem nagrajencem čestitamo in se jim poklanjamo.

Ob dnevu arhitektov, pa je bilo večkrat opozorjeno kako pomembna je kakovostna zakonodaja za delo arhitektov. Z vsako spremembo zakonodaje se slabšajo pogoji strokovnega dela arhitektov in javni interes kakovostnega urejanja prostora se podreja parcialnim ekonomskim interesom. Velik del aktivnosti ZAPS v tem letu je bil namenjen ohranjanju pomena stroke v procesu sprejemanja nove zakonodaje. Napori ZAPS še niso končani. Napovedane spremembe ne bodo v prid spodbujanju kakovostne arhitekture in prostora. Zato je sporočilo nagrajenih projektov in avtorjev še toliko bolj pomembno: le kakovostna arhitektura pomaga graditi boljšo družbo.

Celotne obrazložitve nagrad si lahko preberete tukaj.

 

Pripravil: Matevž Granda
Fotografije iz podelitve: Mateja Jordović Potočnik

 

Mailchimp brez napisa

Povezani članki