Je lahko veduta Predjamskega gradu še bolj monumentalna? In kako, če sploh, posegati v njeno brezkompromisno fotogeničnost s kakršnokoli novo mislijo, z novo arhitekturno intervencijo? To so izzivi, s katerimi so se soočili 3b
arhitekti.

V kontekstu, kot je Predjamski grad, je treba novo arhitekturo očistiti skorajda vsakršne formalne ambicije. Treba jo je razgraditi do konca, do njenih nematerialnih gradnikov: na teksturo, barvo, patino, svetlobo, v trenutek, pogled, razgled, smer, ritem, premislek, spoštovanje, v preizpraševanje. V eno samo akvarelno kapljo, tanko črto s čopičem. In v nič več od tega.


»Če tu pogrešiš, ti noben kamen ne pomaga.« Leon Belušič

Predstavljamo tri intervencije v edinstveni zgodovinski prostor Predjame: pot kot prihajanje, paviljon z belvederom kot prostor postanka in razgleda ter most kot prestop v podzemno skalno temo.

 

PAVILJON Z BELVEDEROM
Mali večnamenski paviljonski objekt z belvederom na strehi ponuja razgledni prostor za trenutek postanka ob poti h gradu. V jeziku krajine: razprli so se topografija in kamniti zidovi, mednje so arhitekti vstavili malo teraso, pod njo pa nevidno stekleno sobo.

MOST
Most v grajski rov, imenovan Konjski hlev, je preprosto položen med dve skali. Ritem njegove rebrane ograje nagovarja tisočletne lise mahov in apnenčaste sledi v skalah, ki se jih most dotika.

POT
Pot, ki izpod novega belvedera pelje prek lesenega mostu v nekdanji grajski konjski rov, je preprosto samo to, kar je stoletja že bila. Naravno se vije po plastnicah pobočja, deloma očrtana s preprosto leseno ograjo in kamnitim zidom. In nič več od tega.

Ime projekta: Večnamenski paviljon z zunanjo teraso, dostopna pot do rova Konjski hlev in novi most v Predjami
Arhitektura: 3b arhitekti
Leon Belušič, Vesna Mihelj, Damjan Hidič
Investitor: Ministrstvo za kulturo in Ministrstvo za prostor
Fotograf: Miran Kambič
Lokacija: Predjama
Leto izvedbe: 2016 – 2018
Površine (paviljon):
Pritličje: 90 m2
Zunanji belvedere: 120 m2

Besedilo: Tinka B. Prekovič

Outsider #16

Celoletna naročnina

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja