predogled-Outsider-naslovnica-banner-1200px
Prihaja Outsider #34

Prišlo je poletje in to prinaša novo številko revije Outsider!

Bogato, poglobljeno in svežo vsebino posvečamo ogroženi dediščini.

Pogled v prihodnost skozi preteklost je navdihnil zasnovo pričujoče številke. V izjemni dediščini iščemo odgovore na aktualna vprašanja sodobne arhitekture: kako ohranjati prostorske in naravne vire zanamcem, kako s skromnimi, a premišljenimi sredstvi snovati presežno arhitekturo, kako spoštovati lokalno dediščino? Naša temeljna naloga – ne le kot strokovne, ampak človeške skupnosti – je, da izjemno arhitekturo, ki so jo zgradili naši predniki, ki si zanjo morda niso zmogli zamisliti vseh njenih prihodnjih funkcij, ohranimo svojim naslednikom. Za ogroženo dediščino smo odgovorni. Ob njenem ohranjanju pa lahko dobimo odgovore na najsodobnejša vprašanja za prihodnost. Ob oziranju v pretekli čas lahko uzremo obet neznanega, novega.

Pogovarjali smo se z arhitektom dr. Igorjem Sapačem ter z geografinjo in nekdanjo direktorico pri Unescu Mechtild Rössler o skrbi za svetovno dediščino – o dediščini kot vprašanju zaveze ljudi. Obiskali smo dvorce, od razvalin Hošperka do z ljubeznijo ohranjanega Jelšingrada. Posvečamo se banki v Kočevju arhitekta Miloša Bonče, Vremskemu Britofu Skupine Kras in posedamo na avtobusni postaji Maribor.

Naši sogovorniki so arhitekti: Emil Jurcan, Robert Dolinar, arhitektura Krušec, OFIS,  Lorenz Ateliers, Nava arhitekti, Ana Jerman, Janja Šušnjar, Sofía Romeo Gurrea-Nozaleda, Miguel Sotos Fernández-Zúñiga, Pia Gerbec, Eva Gusel, Svet vmes, Studio AINO, Ognen Arsov, Ana Kosi, Sara Škarica, Tinka B. Prekovič, Lorenka Stropnik, Carles Enrich in številni drugi.

Naš pogled sega onkraj arhitekture. Kiparimo z zemljo in glino, z režiserjem Dušanom Mlakarjem sanjamo gledališke predstave, z Erico Johnson Debeljak iščemo stvari, ki so se izgubile (kot na primer večina pesmi Sapfo) in prepoznavamo lepoto v tem, da stvari še ob času izpustimo iz rok, z biologom in raziskovalcem Edom Džafićem ustanavljamo tajno društvo nočnih plezalcev. Pogovarjali smo se z umetnikom Ibrahimom Mahamo, ki smo ga gostili pri Trafiki, in glasbenikom Igorjem Leonardijem, ki se je potepal po Indiji.

Posebno poglavje so tokrat uredili avtorji letošnjega nacionalnega paviljona v Benetkah, Mertelj Vrabič in Vidic Grohar arhitekti, ki med drugim zapišejo misel filozofa Timothyja Mortona: »Preteklost je samo kup stvari, ki so se nam zgodile. Njihov pomen sta sedanjost in prihodnost. V tem smislu preteklost postane relevantna za sedanjost.«

Arhitektura ima v sebi vgrajene plasti časa. Če se z vsemi čuti posvetimo prostoru, lahko poleg odtisa preteklosti zaslutimo tudi dih prihodnosti. Skupaj z nami si privoščite časovni skok v prihodnost skozi preteklost, v minule in prihodnje svetove. Poletje je za sladki eskapizem!

OUTSIDER #34: OGROŽENA DEDIŠČINA / V ISKANJU UGLAŠENE ARHITEKTURE

Lepo vabljeni k branju! Z naročilom (POVEZAVA) omogočite naše raziskovanje in pripravo kakovostnih avtorskih vsebin.

Ste že naročeni na El Nor-mal?

Dobrodošel med nami, El Normal

Obiščite tudi spletni portal El Normal!

Mailchimp brez napisa

Povezani članki