prostor-NOT-Manuel1
Prostor za umetnost NÓT: Vzpostavitev alternativ in podpore, kot bi si jih sami želeli

Prostor za umetnost NÓT so ustanovile tri prijateljice; Petra Varl, Sanja Neškovič Peršin in Julija Hoda. NÓT je organiziran kot mednarodna platforma za hibridne oblike ustvarjanja med vizualno in performativno umetnostjo, ki v ospredje postavlja gledalčevo izkušnjo. Fokusira se predvsem na abstraktno čutno beleženje notranjih procesov umetnika in uporabnika oziroma gledalca.

Vzpostavitev nove platforme (prostora za umetnost) je spodbudila osebna izkušnja, saj so ustanoviteljice, ki delujejo na kulturno-umetniškem področju, pri svojem ustvarjanju naletele na marsikateri izziv. Namen prostora NÓT – ime izvira iz frazema »pasti noter«, v tem primeru v umetnost oziroma umetniško delo – je tako poiskati alternative in vzpostaviti konkretne pogoje, ki umetnikom omogočajo drugačen način delovanja in za katere so si ustanoviteljice želele, da bi jim bili ponujeni na njihovi umetniški poti.

Za enega izmed večjih izzivov, s katerim se sooči skoraj vsak umetnik, se je izkazala postprodukcija oziroma menedžment. Čeprav mu splošno pripisujemo manjšo težo kot produkciji, je prav od njega odvisno, kako bo projekt zaživel in dosegel želeno publiko. Zajema administrativno delo, PR, prijave na razpise in razstave, organiziranje gostovanj, mreženja z organizacijami in posamezniki in drugo.

Poleg mreženja na področju sodobnih umetniških praks NÓT umetnikom ponuja tudi rezidence NÓTR. Tudi tukaj so ustanoviteljice iskale alternativo klasičnim umetniškim rezidencam, na katere so umetniki običajno povabljeni samo za točno določeno časovno obdobje, v katerem se nato od njih pričakuje zaključna razstava oziroma predstavitev del, ki so jih v tem času uspeli ustvariti. Takšen imperativ ni skladen s svobodno in velikokrat spontano naravo kreativnega ustvarjanja, ki ni linearno in se ne more vršiti na ukaz, zato je nekaj dobrega pogosto težko sproducirati v točno določenem času. Umetniške rezidence NÓTR so za razliko od tega radikalno odprte; trajanje rezidence se prilagodi umetniški praksi oziroma delu, zaključna predstavitev oziroma razstava ni obvezna, način njene izvedbe pa je sicer popolnoma prepuščen avtorjem samim. Kot povejo ustanoviteljice, bi rezidence morale biti personalizirane in zastavljene z ozirom na umetnikovo specifično situacijo – to pa je lahko tudi umetniška blokada ali potreba po refleksiji, ki ne vodi nujno v direktno realizacijo projekta.

Program rezidence se odvija v prostoru NÓT v centru Ljubljane. Prostorna in dostopna lokacija umetnikom omogoča, da se poglobijo v umetniški proces in fokusirano raziskujejo znotraj svoje umetniške prakse. Prostor NÓT, sestavljen iz več posameznih programskih sob, je primeren za ustvarjanje, povezovanje z lokalno skupnostjo ter prenos znanja in izkušenj. ODER gosti informanse, showcase, projekcije filmov in ostale predstavitve projektov, preko katerih lahko umetniki komunicirajo z občinstvom. ATELJE DISKOTEKA je namenjen umetniškim delom in ustvarjalnemu procesu, lahko pa bi bil tudi čisto prava diskoteka, prostor za sprostitev in druženje. Nato je tukaj še SOBA, sestavljena iz spalnice, kopalnice, čajne kuhinje in balkona, v kateri umetniki bivajo v času svoje rezidence.

Prva rezidenca NÓTR je pred kratkim gostila uveljavljenega španskega umetnika Manuela Rodrígueza. Koreograf, performer in vizualni umetnik svojo umetniško prakso razvija prek raznih zvrsti in formatov, povezanih s plesom in vizualno umetnostjo. Njegova dela nastajajo skozi različne prakse in dinamike, v katerih namenja posebno pozornost ustvarjalnemu procesu. Rezidenco je sklenil s performansom, ki je nastal v interakciji z rezidenčnim prostorom, nato pa sta sledila pogovor z avtorjem in predstavitev njegovega dela.

V prihodnjih mesecih se obeta še nekaj zanimivih dogodkov. Konec maja se prostor NÓT predstavlja v okviru Ljubljana Art Weekenda z dogodkoma Prostor v dveh dejanjih in Točka. Brez Povratka. Slednji bo imel tekom meseca šest ponovitev v Cukrarni v okviru razstave Vračanje pogleda. Maja napovedujejo tudi sodelovanje na nemškem ciklu v organizaciji Beton Ltd., junija gostijo premiero igre Dolgoročne posledice kratke izjave v režiji Luke Bokšana in v sodelovanju z AGRFT, avgusta pa pripravljajo projekt za festival Mladi Levi.

 

Piše: Eva Gusel
Foto: Prostor za umetnost NÓT

Mailchimp brez napisa

Povezani članki