image004
Rezultati natečaja za paviljon in stojnico na mednarodnem knjižnem sejmu v Frankfurtu 2023

Oktobra prihodnje leto bo v Frankfurtu potekal vsakoletni knjižni sejem, na katerem bo Slovenija predstavljena kot častna gostja. Gre za posebno priložnost, na kateri se bo predstavila slovenska literatura, kultura in dežela. Kot častni gostji je bila Sloveniji za predstavitev namenjena dvorana Panorama v reprezentančni stavbi Forum 1 na frankfurtskem sejmišču. Za prostorsko ureditev razstavnega območja je Javna agencija za knjigo Republike Slovenije razpisala natečaj, na katerem je zmagal predlog Urške in Jureta Sadarja (sodelavec Martin Smrekar).

Z natečajem so želeli poiskati strokovno najprimernejšo oblikovno prostorsko zasnovo paviljona in stojnice Slovenije, ki bi zagotovila vrhunsko predstavitev in ustrezne prostorske pogoje za kakovostno izvajanje programa in aktivnosti v sklopu gostovanja. Ureditev naj bi odražala bogastvo slovenske literarne, kulturne in naravne krajine ter predstavljala slovensko kulturo na inovativen, svež in zanimiv način.

Po mnenju ocenjevalne komisije zmagovalni projekt od ostalih izstopa po likovni izčiščenosti, preprostosti, predvsem pa po izvedljivosti in gospodarnosti.

Izhodišče projekta je bil podani slogan »Satovje besed« ter ambicija po oblikovanju trajnostno zasnovanega sodobnega prostora. Avtorji so s svojo ureditvijo ustvarili ambiente, ki pritegnejo obiskovalce in jim ponujajo raznolike izkušnje: te med drugim zajemajo ogled razstave, doživetje spektakla v avditoriju, priložnosti za odmor in listanje knjig, intimen pogovor ali pa mreženje in spoznavanje novih ljudi.

Paviljon, organiziran na mreži heksagonov, se deli na odprti volumen razstavne dvorane ter na dva prosojna volumna avditorijev in servisov. Posebej za to priložnost pa je bil razvit tudi unikaten modularen sistem polic »satovje«, ki s svojo pojavnostjo narekuje pot po prostoru. Umestitev programa sledi arhitekturnim značilnostim dvorane – programska jedra ali »panji« so v primeru avditorijev artikulirana kot prosojni volumni, s stropa viseči elementi pa prevzemajo funkcijo smerokazov in nakazujejo posebne programske poudarke v prostoru. Mesta dogajanja so posebej poudarjena tudi s spremembami v tekstilnem tlaku, ki se navezujejo na programske vsebine.

Racionalna prostorska zasnova je posledica zgolj bistvenih, a skrbno izbranih elementov, ki ustvarijo efekt s čim manjšo uporabo materiala. Elementi so zasnovani tako, da je sestavljanje enostavno ter da pri tem ni potrebna uporaba lepil – s tem so pripomogli k zmanjšanju odpada in stroškov izvedbe. Poleg tega so za opremo prostora uporabili premično pohištvo slovenskih oblikovalcev in izdelovalcev, s čimer bi radi dogodek izkoristili tudi za prezentacijo kvalitetnega in raznolikega slovenskega dizajna.

Poleg paviljona zmagovalni predlog vključuje tudi ureditev foyerja in slovenske stojnice, kjer se kot rdeča nit celotne ureditve pojavljajo barvni tlaki z vzorcem heksagonov, modularne police »satovje« ter lahko viseči elementi. S tem je dosežena koherentna prezentacija pod sloganom »Satovje besed«.

 

2. nagrada: Atelje Ostan Pavlin (Aleksander Ostan, Nataša Pavlin, Žan Artelj, Alja Cevc, Deja Đukič, Daniel Ilijeski, Zala Zia Lenardič)

 

Priznanje: Gašper Arh, Dejan Fortuna, Samo Mikec

Priznanje: Mia Crnič, Danaja Dvornik, Nika Koren, Zala Koleša, Andraž Gorup

Priznanje: Tobias Putrih, David Fartek, Katja Ševerkar, Aleš Korpič, Radovan Arnold, Jure Mežek, Jure Ponikvar

 

Poročilo natečaja je objavljeno na spletni strani ZAPS: povezava.

 

Ocenjevalna komisija:

Predsednica ocenjevalne komisije (ZAPS):
Mika Cimolini, univ. dipl. inž. arh., M. Arch (Berlage Institute)

Namestnik predsednice ocenjevalne komisije (naročnik):
dr. Dimitrij Rupel, direktor JAK RS

Članica (naročnik):
Bojana Čampa, univ. dipl. um. zg./zg., vodja projekta

Član (naročnik):
prof. dr. Miha Kovač, profesor založniških študij, kurator

Član (ZAPS):
izr. prof. Miran Mohar, slikar, grafični oblikovalec in scenograf

Poročevalka A:
Špela Nardoni Kovač, univ. dipl. inž. arh.

Skrbnica natečaja:
Veronika Ščetinin, univ. dipl. inž. arh.

 

Pripravila: Pia Gerbec

 

Vsebine, ki jih objavljamo na spletu, so povsem drugačne od vsebin v tiskani reviji. Revija in splet imata ločeni uredniški zasnovi. Z naročilom revije podprete oboje, spletne in tiskane vsebine, in mogočite Outsiderjevo ustvarjanje na različnih kanalih. 

Naročite se lahko v spletni trgovini (povezava) ali pa nam pišite na: [email protected]

Hvala.

Mailchimp brez napisa

Povezani članki