loterija-za-stadion_1
Loterija za Plečnikov stadion

Naprodaj je Plečnikov stadion. Svoj del je namreč državi v odkup ponudil večinski lastnik, poslovnež g. Pečečnik. Kot je nedavno povedal v intervjuju za Delo (povezava), je njegova namera o prodaji že nekaj časa na mizi Ministrstva za kulturo. S prejšnjim ministrom je namreč dosegel dogovor, vendar tik pred volitvami. Da podpis pogodbe ne bi postal pred- ali po-volilna tema, takrat ni želel zaključiti dogovora, navaja. Od prvega dne ima torej nova ministrica na mizi odločitev o odkupu in s tem ohranitvi v izvornem stanju tega izjemnega spomenika državnega pomena, ki že več desetletij propada. Po omenjenem intervjuju v Delu se je oglasila tudi ministrica in sporočila, da v naslednjih dveh letih ni denarja za ta nakup. Pika.

Po eni strani je to razumljivo. Cena za 59% delež namreč znaša 18 milijonov evrov, kar ni malo. Še posebej, če pomislimo, da gre za zemljišče, na katerem se ne more zgraditi nič, kar bi to investicijo povrnilo (če gledamo iz strogo gospodarskega vidika). Na zemljišču je sicer sprejet OPPN, ki predvideva obsežne pozidave, vendar zaradi spremenjenega statusa spomenika v vmesnem času, je OPPN skoraj brezpredmeten, saj za predviden obseg gradnje nikakor ni mogoče dobiti pozitivnega mnenja spomeniškega varstva in posledično gradbenega dovoljenja. Vsekakor neprivlačna situacija za kogarkoli, ki bi želel investirati – ali država, ali zasebnik.

Vir: Urbinfo

Ponudba predlaga tudi možnost zamenjave za kakšno drugo nepremičnino v vrednosti 8 milijonov in izplačilo v vrednosti 10 milijonov. Če pregledamo spletno stran DUTB, bi za 8 milijonov lahko kompenzirali precej veliko zemljišče v Izoli, neposredno ob morju, kjer ni tako nemogočih urbanističnih omejitev. Za 6 milijonov bi lahko dobil obsežno zemljišče za Bežigradom, namenjeno gradnji stanovanj, ki je v zadnjem času pridobilo na razpoznavnosti zlasti zaradi avtonomne cone PLAC, ki je na njem. Za 6 milijonov bi prav tako lahko dobil prestižno historično vilo v središču Opatije, katere lastnik je DUTB. Vse to (in še marsikaj drugega) ima naša država v lasti, pa ne ve, kaj bi s tem (ali pa čaka na kakšen tihi prevzem).

 

Vir: Dutb.eu

A pri odkupu večinskega deleža Plečnikovega stadiona nikakor ne gre gledati kot na špekulativno investicijo, še toliko manj s strani države. Plečnikov stadion je spomenik državnega pomena, eden od ključnih objektov t.i. Plečnikove Ljubljane. In ta spomenik je v kritičnem stanju. Potrebuje pomoč. Potrebuje takojšnje ukrepanje. Investitor je namreč v istem intervjuju napovedal, da če država ne odkupi deleža, bo v naslednjih letih tako ali drugače izpeljal predvideno gradnjo.

Zato je po drugi strani popolnoma nerazumljiva odločitev ministrice, da ne odkupi ponujenega lastniškega deleža in s tem ustavi nadaljnjo sramotno propadanje stadiona. Odločitev brez podrobne obrazložitve, zakaj se ministrstvo niti ne poskuša pogajati glede nakupa, je nerazumljiva tudi zato, ker je bila obnova stadiona pomembna predvolilna tema. Sklicanih je bilo  več zasedanj odbora za kulturo na katerih se je takrat še opozicijska, zdaj vladna ministričina stranka jasno zavzemala za državni odkup stadiona (članek).

Ponujena cena 18 milijonov se nam lahko zdi precej visoka z vidika slehernika, ne pa s perspektive obsega javnih financ. Ministrstvo za kulturo letno iz proračuna prejme okoli 230 milijonov evrov, Mestna občina Ljubljana (ki je 28% lastnik stadiona) ima letni proračun 460 milijonov in Olimpijski komite Slovenije (13% lastnik) okoli 5 milijonov. Poleg tega je z odpovedjo nakupa vojaških vozil Boxer država prihranila 270 milijonov evrov (z že odšteto 70 milijonsko kaznijo za kršenje pogodbe). Pri rekordnih državnih proračunih in javnih sredstvih, s katerimi vpleteni operirajo, denar ne bi smel biti ovira za ohranitev stadiona. So bile obljube vladajočih le prazen populizem? Upam, da ne.

Znano je zgodovinsko dejstvo, da je gradnja stadiona pred skoraj 100 leti potekala ob pomanjkanju finančnih sredstev. Za zbiranje denarja je pobudnik gradnje – katoliška telovadna organizacija Orel – organizirala celo loterijo. Glavni dobitek je bila Plečnikova vila v neposredni bližini predvidene gradnje. Vila še vedno stoji in je bila – za razliko od stadiona – nedolgo nazaj prenovljena.

Po vzoru izpred skoraj 100 let obstaja še druga pot, da ohranimo stadion. Organizirajmo loterijo! Z njo zberimo sredstva za odkup in prenovo stadiona. V sodobnem jeziku temu lahko rečemo participativni crowdfunding civilne družbe. Glavni dobitek: ohranjen, prenovljen in javnosti odprt spomenik kulturne dediščine, Plečnikov stadion.

 

Napisal: Matevž Granda

Vsebine, ki jih objavljamo na spletu, so povsem drugačne od vsebin v tiskani reviji. Revija in splet imata ločeni uredniški zasnovi. Z naročilom revije podprete oboje, spletne in tiskane vsebine, in omogočite Outsiderjevo ustvarjanje na različnih kanalih. 

Naročite se lahko v spletni trgovini ali pa nam pišite na: [email protected]

Hvala!

Mailchimp brez napisa

Povezani članki