Banfi Skrbec Zavirsek Hudnik—Interier Menges—foto anaskobe (1)—web
Sandra Banfi Škrbec, Damjana Zaviršek Hudnik: Prenova mansarde v Mengšu

Klasično prostostoječo predmestno opečno hišo s kletjo, visokim pritličjem in mansardo z dvokapno streho v Mengšu sta konec štiridesetih let preteklega stoletja zgradila naročnikova stara starša. Sprva je bilo stanovanje urejeno le v pritličju, v sedemdesetih letih pa sta si družinsko stanovanje v mansardi uredila naročnikova starša. Ciklu menjave generacij je sledila tudi rotacija v hiši: starša sta se preselila v pritličje, »ta mladi« pa v prostore pod streho, ki so se jih ob tem odločili preurediti v svetlo sodobno stanovanje za petčlansko družino.

Sobe v mansardi so bile namreč pred posegom sicer prostorne, a slabše osvetljene. Prenova je bila zato celovita in je zajela energetsko sanacijo cele hiše, v mansardi pa je obsegala rušitev nenosilnih zidov, posege v ostrešje z izvedbo frčad in odstranitvijo čopov, ki so jih nadomestila okna v zatrepu, preureditev zunanjega balkona in verande ter rušitev okenskih parapetov.

Z odstranitvijo dela stropa v mansardi so tako dobili svetle in povezane prostore. Do slemena odprt bivalni sklop s kuhinjo, jedilnico in dnevno sobo so umestili na južno zatrepno fasado in ga z novim balkonom na zahodu povezali z zunanjostjo. Pridobitev je tudi odprta galerija nad mansardo, dostopna neposredno iz bivalnega prostora, ki s pogledi skozi nova zatrepna okna na Kamniške Alpe proti severu in na Mengeško polje na jugu deluje kot njegov podaljšek.

Interier odraža identiteto družine. Kot razložita arhitektki, je več generacij naročnikove družine povezanih z lesom – več prednikov je bilo mizarjev in tudi naročnikov oče izdeluje preprosto pohištvo, naročnik pa se ljubiteljsko ukvarja z rezbarjenjem. Tudi zato je bila izbira lesa kot osnove interierja naravna: vse bivalne prostore povezujeta velikoformatni hrastov parket in stopnišče na galerijo iz istega lesa, pohištvo pa je zasnovano kot preplet elementov iz masivnega lesa, furnirja in barvanega mediapana.

Tudi zelene pečnice, ki dajejo bivalnemu prostoru poseben pečat, so del družinske zgodovine. Izdelal jih naročnikov ded, ki je bil pečar, zato sta z ženo iskala način, kako jih vključiti v notranjo opremo. Našli so rešitev, ki se idejno navezuje na prvinski element ognja, in pečnice kot unikaten barvni in oblikovni poudarek vstavili v kuhinjsko opremo.

Avtorici ob zaključeni prenovi razmišljata o širšem pomenu podobnih posegov: »Obnavljanje in posodabljanje obstoječega stavbnega fonda pomeni trajnostni pristop k urejanju prostora. S premišljenimi posegi je klasično zasnovane stavbe preteklosti mogoče sorazmerno enostavno preurediti v kakovostne prostore, ki ustrezajo bivanjskim potrebam in željam sodobnega človeka.«

Tloris mansarde
Tloris galerije

 

Ime projekta: Prenova mansarde v Mengšu
Avtorici projekta: Sandra Banfi Škrbec, Damjana Zaviršek Hudnik
Lokacija: Mengeš

Leto načrtovanja: 2018
Leto izvedbe: 2020–22

Površine:
Podstrešje: 100 m²
Galerija: 50 m²
Parcela: 896 m²

Projektanti: Viias, arhitekturno projektiranje d.o.o., Damjana Zaviršek Hudnik, Sandra Banfi Škrbec
Gradbene konstrukcije: Biro pi d.o.o., Marijan Mržek
Elektro instalacije: Biro Lovšin d.o.o., Jakob Lovšin
Strojne napeljave: Iso s.p., Teo Reberšek

Izvajalci:
Glavni izvajalec gradbeno-obrtniških del: Trend gradnje, Remzija Dizdarević s.p.
Izdelava strehe: Kosirnik KTK d.o.o.
Okna: Okna Dornik, Andrej Dornik s.p.
Notranja vrata: Markelj oprema, mizarstvo d.o.o.
Notranje stopnice: Mizarstvo Štibelj, Jurij Štibelj s.p.
Steklena stena: Steklarstvo Kresal, Aleksander Kresal s.p.

Izdelava pohištva: Mizarstvo Bojan Miklič s.p.
Oblazinjeno pohištvo: Kauch, Tapetništvo Luka Debevec s.p.

Napisal: Luka Jerman
Foto: Ana Skobe

*

Prispevek je bil prvič objavljen decembra 2022 v Outsiderju #32: Prenove.

 

Z naročilom revije podprete tako spletne kot tiskane vsebine in omogočite Outsiderjevo ustvarjanje na različnih kanalih. 

Naročite se lahko v spletni trgovini ali pa nam pišite na: [email protected]

Hvala!

Mailchimp brez napisa

Povezani članki