• ČLANKI
    • Arhitektura
    • Interier
    • Stanovanjske politike
    • kolumne
    • kritika
    • Kultura
    • Urbano
    • Vizije
    • Osebnosti
    • Razmislek
    • Recenzija
    • Vsi prispevki
  • NATEČAJI
  • FESTIVAL
  • TRGOVINA
  • MOJ RAČUN
Menu
  • ČLANKI
    • Arhitektura
    • Interier
    • Stanovanjske politike
    • kolumne
    • kritika
    • Kultura
    • Urbano
    • Vizije
    • Osebnosti
    • Razmislek
    • Recenzija
    • Vsi prispevki
  • NATEČAJI
  • FESTIVAL
  • TRGOVINA
  • MOJ RAČUN
0.00€ Cart
Zemlja
/
15 septembra, 2022

Simon Žlahtič: Kmetija – osnovna trajnostna celica družbe

Če dobro pogledamo zasnovo tradicionalnega kmetijskega gospodarstva, bomo odkrili vse lastnosti sodobnega trajnostnega oblikovanja: poznavanje materialov in naravnih danosti, premislek o njihovem vplivu na kakovost vsakdanjega življenja, samopreskrbnost, večnamenskost in lokalnost, predvsem pa dolgoročno načrtovanje in misel na prihodnje generacije.

Verjetno ste že slišali zgodbo o dedku, ki je posadil smreko za »rušt«, in o babici, ki je posadila češnjo, ki še vedno rodi, da lahko iz njenih plodov delamo odličen »štrudelj«. Včasih je veljalo, da oljčnik posadiš za vnuka, sadovnjak za otroka in trto zase. Nekateri procesi v življenju trajajo dlje od nas samih. Zdi se, da smo prišli do točke, ko se z ekonomskega vidika ne splača zasaditi niti vinograda, kaj šele oljčnik. Ta logika nedvomno vodi v pogubo naše družbe.

Nerad se zatekam v preteklost, ker pri marsikom vzbudi občutek preživelega, zaostalega, pa vendar je preteklost naš edini nabor v praksi preizkušenih idej. Če samo pogledamo, kako so nekoč gradili državne ceste: z mislijo na popotnika in zaščito pred vetrom so zasajali drevorede, ki so poleg estetske opravljali predvsem ekoremediacijsko funkcijo. Gre za primer smelega razmišljanja, ki se je rodilo iz nuje. Vetrolomi, suše, lakote in gospodarska škoda so oblasti prisilili, da so pospešeno obnavljale opustošeno krajino, in drevoredi so bili priročen ukrep. Takšni posegi v okolje so danes pri nas vse preredki. 

Včasih se zdi, da z željo po iskanju novega pozabljamo na že obstoječe dobre prakse in na okoliščine, ki so nam dane. Znanje, ki si ga podajamo generacije, temelji na izsledkih in izkušnjah prejšnjih rodov. Poznavanje naravnih danosti, lastnosti naravnih materialov, predvsem pa potrebe vsakdana, ki so bile močno pogojene z bojem za preživetje, so narekovali tudi zasnovo tradicionalne kmetije oz. kmetijskega gospodarstva. 

Seveda se kmetije razlikujejo glede na regije in geografske razmere, a če pogledamo primer »idealne« štajerske ravninske ali gričevnate kmetije, vidimo, da je kljub organskemu in na videz naključnemu oblikovanju sestavljena iz logičnih enot.

Prostor na takšni kmetiji je sestavljen v premišljeno organizirano celoto iz samostojnih posamičnih gradenj. Stanovanjska hiša z gospodarskimi poslopji leži na sredini posesti, da je oddaljenost vsakdanjih opravil enakomerna. Sledijo raznolike enote zemljišč, ki so ključne za preskrbo, samozadostnost in trajnost: vrt, njiva, sadovnjak, travnik, pašnik, mlaka in gozd. Včasih se jim pridružujejo še vinograd ali vsaj brajde – pergola z vinsko trto, prostor za počitek in klepet.

Te površine so v naravi razporejene smiselno, glede na geografsko lego in danosti. Gozd zarašča severna ali najstrmejša pobočja, njive so v rodovitnem ravninskem delu, vrt je vedno v bližini hiše, sadovnjak tik za njo, vinograd zavzema južna pobočja, travnik manj rodoviten ravninski del, pašniki pa pobočja, kjer je težje kositi, živina pa jih neovirano popase. Takšna racionalizacija prostora prinese tudi ogromno drugih prednosti. Več ko je različnih kultur in habitatnih tipov, večja je biotska pestrost in bolj zdravo je okolje, ki tako lahko samostojno opravlja ekološke funkcije, kot so zaščita pred vetrom, čistost in prisotnost vode, preprečevanje erozije zemlje …

Že Vitruvij je pisal o umeščenosti arhitekture v prostor – kako graditi in orientirati prostore, da bodo zračni, suhi in svetli. Tudi kmečko znanje je temeljilo na podobnih premisah. Hiše so bile orientirane na jugovzhod ali jugozahod, da nobena stena ni bila izključno severna in nobena izključno južna. S tem so zagotavljali boljšo klimo v prostorih in prihranke pri porabi energije. Obsijanost strehe pa je prispevala k daljši življenjski dobi kritine, bodisi opečne, slamnate ali lesenih skodel. Gospodarska poslopja so večinoma obrnjena z daljšo stranico proti jugu, da se je hlev, ki stoji v sredini večnamenskih poslopij, pozimi segreval. S to lego so ustvarili senčno severno stran, ki je primerno mesto za gnoj, da se v njem lahko odvijejo pravilni procesi razgradnje v humus (ki med drugim zmanjšujejo tudi neprijetne vonjave).

Pašniki in travniki so po večini tudi visokodebelni sadovnjaki; ti tako služijo večnamenski rabi, obenem pa jih živina na paši še bogati z gnojilom. Odpadle, velikokrat bolne sadeže živina poje, s tem pa v sadovnjaku vzpostavlja higieno, ki je nujna za zdravje nasada. 

Visoka drevesa so prav tako stalnica kmetij. Služijo za senco živalim na paši in ljudem, ki delajo na polju. Predvsem pa so bila drevesa pri naših prednikih priljubljen in pogosto uporabljen ekoremediacijski element. Znanje o vrstah in uporabnosti posameznih drevesnih vrst je bilo izjemno široko. 

Hraste in orehe so sadili na plazovitih območjih, vrbe in topole pa na močvirnatih, da so sušili teren. Ob hišah je praviloma stala lipa, ki je s svojo krošnjo zagotavljala senco, s cvetovi čaj, z višino pa strelovod – ta je prestregel nesrečo, ki bi lahko prizadela hišo. Če so bili na kmetiji konji, so namesto lipe velikokrat zasadili divje kostanje, katerih plodove imajo konji zelo radi – še danes lahko ob furmanskih gostilnah, kjer so se pogosto ustavljale konjske vprege, vidimo stare kostanje. Kadar je kmečka hiša stala na slemenu ali na vrhu hriba, so obnjo zasajali jagnede, saj so rasli hitreje in više, s čimer so kmečki gospodarji bolje zavarovali svoje premoženje. 

Veliko znanja in priložnosti se na kmetijah skriva tudi v poznavanju lastnosti potencialnih gradiv naravnega izvora. Kmetje so v gozdove namensko zasajali določene vrste dreves z mislijo na njihovo uporabnost. Smreke za ostrešje, hraste za stebre in vremenskim vplivom izpostavljene lege, macesne za stavbno pohištvo. Lastnosti teh dreves so za tovrstno uporabo najprimernejše: smreka hitro raste, je lahka in preprosta za obdelavo, hrast je trden in odporen proti vremenskim vplivom, macesen prav tako odlikujeta preprosta obdelava in dolga življenjska doba kljub izpostavljenosti vremenskim vplivom, saj smola v drevesu preprečuje hitro propadanje lesa. Načrt o tem, koliko časa bo moralo preteči, preden bo določeno drevo dejansko lahko uporabljeno, je bil samoumeven del dobrega upravljanja posestva, ki se je zmeraj raztezalo čez več generacij.

V nedogled bi lahko pripovedovali o različnih namenskih stavbah in napravah na kmetiji, recimo o sušilnicah sadja, čebelnjakih, kozolcih, kaščah … A najpomembnejša stvar, ki jo lahko občudujemo, je hibridizacija posameznih tipov in večnamenskost prostorov, kar so zagotovo odlike premišljene arhitekture. Redkokdaj je stavba, ki jo označujemo za hlev, samo hlev. Večinoma gre za nabor različnih prostorov in namenov pod eno streho. Dimnica, ki je tudi kuhinja in kurišče za krušno peč ter prostor, kjer se pripravlja krma za živino, je zgolj en prostor znotraj takšnega gospodarskega poslopja.

Večnamenskost, racionalna raba energije in materialov, varčevanje s prostorom, predvsem z rodovitno zemljo, ter gradnja iz lokalnih in obnovljivih materialov so tudi kriteriji kakovostne sodobne arhitekture. Pri oblikovanju sodobnih prostorov obstaja veliko svobode, a poznavanje naravnih in trajnostnih materialov ter pristopov, ki jih lahko črpamo iz zakladnice znanj tradicionalnih slovenskih kmetij, ne more biti ovira, pač pa kvečjemu prednost in priložnost. Genialnost se skriva v ponovni uporabi že preizkušenih praks: ko so uporabljene na pravem mestu, se zdi, kakor da gre za enkratna dognanja konkretne rešitve. 

Ing. arh. Rado Kregar je leta 1946 izdal več knjig iz serije Za obnovo slovenske zemlje, kjer je povzel tako tradicionalno kot zgodnje moderno znanje o materialih. Ni mu tuja ne apnenica ob kmečkih hišah, jama z gašenim apnom in priročno skladišče gradbenega materiala, ne industrijska betonarna. Priročno branje s poglobljenim razumevanjem najmanjših detajlov, pisano za obrtnike, kmete in arhitekte, pomeni zgodnjo obliko »naredi sam« literature z natančnimi informacijami in tenkočutnostjo do kulturne krajine in tradicionalnega stavbarstva.

Posamezniki si želimo samozadostnega življenja, ekološke gradnje in samopreskrbe. Pri tem na žalost naletimo na zastarelo zakonodajo in na predpise, ki marsikoga odvrnejo od gradnje z lokalnimi, obnovljivimi in naravnimi materiali (butana hiša iz zemlje, slamnata ali lesena hiša). Slovenija bi z naravnimi danostmi in bogato tradicijo znanj lahko postala vodilna v inovacijah v tej smeri. Ko bo takšen pogled na razvoj postal prioriteta države, se bomo ljudje ob spodbudnem okolju, ki nam bo omogočalo rast in bodočnost, sami prilagodili. Samo s temeljitimi premisleki in konkretnimi premiki bomo ustvarili družbo, ki sadi drevesa za prihodnje rodove.

Napisal: Simon Žlahtič

Besedilo je bilo objavljeno v Outsider#22, tematsko posvečenem samooskrbi, v poglavju o kmetijah, ki ga je uredila Nataša Kramberger

Mailchimp brez napisa
  • Celoletna naročnina

    25.00€
    Izberite možnosti
PrevPrejšnjiEva Sušnik: Introvertirana Nova Gorica
NaslednjiUresničevanje projektov mladih v Mestnem inkubatorjuNext
Povezani članki
Loading...
ZemljaDogodek

Gradimo z zemljo: Delavnica v Dobravi, 4. 9.–9. 9. 2022

9 septembra, 2022
ZemljaArhitekturaZbita zemlja

Kapela sprave v Berlinu

1 avgusta, 2022
ZemljaArhitekturaZbita zemlja

Arhitektura iz zemlje: Razgledni stolp Negenoord

5 marca, 2022
ZemljaArhitekturaZbita zemlja

Arhitektura iz zemlje: Caja de Tierra

23 septembra, 2020
Zemlja

Center za gradnjo z zemljo: Nina Kozin

27 februarja, 2022
ZemljaArhitekturaZbita zemlja

Zid iz zemlje med drevesi

20 oktobra, 2022
ZemljaDogodekZbita zemlja

Kdo je kdo: Gradimo z zemljo

25 februarja, 2022
Zemlja

Center za gradnjo z zemljo: Janez Jordan

27 februarja, 2022
1 2

Revija Outsider

Revija Outsider je prejela Plečnikovo medaljo za prispevek k bogatitvi arhitekturne kulture. Kot piše v utemeljitvi, sta revija in spletni portal Outsider nov slovenski medij o kulturi in družbi, ki si prizadeva za poznavalski in hkrati distanciran pogled na prostor. Ekipa arhitektov, ki skrbi za njen obstoj, je nagrajena za inovativnost pri širjenju zavedanja o arhitekturi in prostoru v kontekstu širše kulture in širše javnosti ter za vztrajnost na vsebinski in finančni neodvisnosti.

Z DONACIJO OMOGOČATE OBSTOJ SPLETNE STRANI REVIJE OUTSIDER

Envelope Facebook Instagram Twitter
Mailchimp brez napisa
  • 2021 Outsider
  • Z.O.P. – zavod za oblikovanje prostora
  • Ulica aktivistov 6
  • 1000 Ljubljana
  • SI 71800026
We use cookies on our website to give you the most relevant experience by remembering your preferences and repeat visits. By clicking “Accept All”, you consent to the use of ALL the cookies. However, you may visit "Cookie Settings" to provide a controlled consent.
Cookie SettingsAccept All
Manage consent

Privacy Overview

This website uses cookies to improve your experience while you navigate through the website. Out of these, the cookies that are categorized as necessary are stored on your browser as they are essential for the working of basic functionalities of the website. We also use third-party cookies that help us analyze and understand how you use this website. These cookies will be stored in your browser only with your consent. You also have the option to opt-out of these cookies. But opting out of some of these cookies may affect your browsing experience.

Necessary
Vedno omogočeno
Necessary cookies are absolutely essential for the website to function properly. These cookies ensure basic functionalities and security features of the website, anonymously.
PiškotekTrajanjeOpis
_abck1 yearThis cookie is used to detect and defend when a client attempt to replay a cookie.This cookie manages the interaction with online bots and takes the appropriate actions.
bm_sz4 hoursThis cookie is set by the provider Akamai Bot Manager. This cookie is used to manage the interaction with the online bots. It also helps in fraud preventions
cookielawinfo-checkbox-advertisement1 yearSet by the GDPR Cookie Consent plugin, this cookie is used to record the user consent for the cookies in the "Advertisement" category .
cookielawinfo-checkbox-analytics11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Analytics".
cookielawinfo-checkbox-functional11 monthsThe cookie is set by GDPR cookie consent to record the user consent for the cookies in the category "Functional".
cookielawinfo-checkbox-necessary11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookies is used to store the user consent for the cookies in the category "Necessary".
cookielawinfo-checkbox-others11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Other.
cookielawinfo-checkbox-performance11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Performance".
elementorneverThis cookie is used by the website's WordPress theme. It allows the website owner to implement or change the website's content in real-time.
PH_HPXY_CHECKsessionThis cookie is used to save the information about the current session.
PHPSESSIDsessionThis cookie is native to PHP applications. The cookie is used to store and identify a users' unique session ID for the purpose of managing user session on the website. The cookie is a session cookies and is deleted when all the browser windows are closed.
ts3 yearsPayPal sets this cookie to enable secure transactions through PayPal.
ts_c3 yearsThis cookie is provided by PayPal when a website is in association with PayPal payment function. This cookie is used to make safe payment through PayPal.
viewed_cookie_policy11 monthsThe cookie is set by the GDPR Cookie Consent plugin and is used to store whether or not user has consented to the use of cookies. It does not store any personal data.
Functional
Functional cookies help to perform certain functionalities like sharing the content of the website on social media platforms, collect feedbacks, and other third-party features.
PiškotekTrajanjeOpis
akavpau_ppsdsessionThis cookie is provided by Paypal. The cookie is used in context with transactions on the website.
nsidsessionThis cookie is set by the provider PayPal. This cookie is used to enable the PayPal payment service in the website.
tsrce3 daysThis cookie is set by the provider PayPal. This cookie is used to enable the PayPal payment service in the website.
x-pp-ssessionThis cookie is set by the provider PayPal. This cookie is used to process payments from the site.
Performance
Performance cookies are used to understand and analyze the key performance indexes of the website which helps in delivering a better user experience for the visitors.
Analytics
Analytical cookies are used to understand how visitors interact with the website. These cookies help provide information on metrics the number of visitors, bounce rate, traffic source, etc.
PiškotekTrajanjeOpis
CONSENT16 years 2 months 13 days 15 hoursYouTube sets this cookie via embedded youtube-videos and registers anonymous statistical data.
Advertisement
Advertisement cookies are used to provide visitors with relevant ads and marketing campaigns. These cookies track visitors across websites and collect information to provide customized ads.
PiškotekTrajanjeOpis
IDE1 year 24 daysGoogle DoubleClick IDE cookies are used to store information about how the user uses the website to present them with relevant ads and according to the user profile.
test_cookie15 minutesThe test_cookie is set by doubleclick.net and is used to determine if the user's browser supports cookies.
VISITOR_INFO1_LIVE5 months 27 daysA cookie set by YouTube to measure bandwidth that determines whether the user gets the new or old player interface.
YSCsessionYSC cookie is set by Youtube and is used to track the views of embedded videos on Youtube pages.
yt-remote-connected-devicesneverYouTube sets this cookie to store the video preferences of the user using embedded YouTube video.
yt-remote-device-idneverYouTube sets this cookie to store the video preferences of the user using embedded YouTube video.
yt.innertube::nextIdneverThis cookie, set by YouTube, registers a unique ID to store data on what videos from YouTube the user has seen.
yt.innertube::requestsneverThis cookie, set by YouTube, registers a unique ID to store data on what videos from YouTube the user has seen.
Others
Other uncategorized cookies are those that are being analyzed and have not been classified into a category as yet.
PiškotekTrajanjeOpis
enforce_policy1 yearNo description available.
KHcl0EuY7AKSMgfvHl7J5E7hPtK20 yearsNo description available.
LANG9 hoursNo description
sc_f5 yearsNo description available.
x-cdnsessionNo description available.
SAVE & ACCEPT
Powered by CookieYes Logo