Skupaj arhitekti—Iz zelenega v belo—2023—foto Janez Marolt—-0
Skupaj arhitekti: Iz zelenega v belo

»Prenov notranjih prostorov se vedno lotevamo na način, da skušamo doseči oziroma ohraniti nevtralnost prostora,« pravi arhitekt Tomaž Ebenšpanger, avtor prenove trisobnega stanovanja v ljubljanski soseski Draveljska gmajna. »Prostor tako postane en sam nevtralen ovoj, v katerega potem vstavimo življenje.«

V tem primeru je stanovanje potrebovalo nekoliko bolj radikalen poseg: poleg dotrajanih inštalacij tudi obstoječa konfiguracija prostorov v stavbi z začetka 80. let s spalnico, ločeno kuhinjo in večjim dnevnim prostorom ni več ustrezala željam lastnice, aktivne ženske srednjih let, ki ji stanovanje predstavlja pristan, kamor se vrača z daljših potovanj. Program prenove avtor povzame z besedami Gastona Bachelarda: »Dom daje zatočišče sanjarjenju, dom ščiti sanjarja, dom nam omogoča, da v miru sanjamo.«

Osnovno vodilo posega je bilo zato odpiranje in povezovanje prostora. S to mislijo so kuhinjo prestavili v dnevni prostor, stanovanje pa je dobilo novo delovno sobo, ločeno od sfere vsakdanje sprostitve, medtem ko se spalnica zmanjša v sobo z intimno spalno nišo. Druga ključna intervencija je na prvi pogled komaj vidna: predelni zid, ki je ločeval manjši sobi od hodnika, nadomestijo vgradne omare, ki z eno potezo skrijejo pridobljene shranjevalne kapacitete.

Na levi strani predprostora se nahaja garderobna niša z zrcalom po celotni višini od klopi do stropa – odbojna površina prostor sprejemanja in slovesa optično razširi, kar arhitekt opiše kot neke vrste »optični vetrolov«. Že predprostor s hodnikom nastavi vodilno materialno temo stanovanja: hrastov parket in svetla nevtralna belina, ki tu dodatno pripomore k občutku zračnosti sicer razmeroma ozkega prostora.

Parket povezuje celotno stanovanje v en prostor – tudi vrata spalnice in delovne sobe so s tem namenom zasnovana kot nihajne stene, ki večinoma ostajajo odprte. Ista oblikovalska orodja kot v predsobi – svetloba in odsev – so za večji prostorski učinek uporabljena tudi v kopalnici.

Hodnik se izteče v svetel dnevni bivalno-jedilni prostor, ki se odpira na balkon. Novo panoramsko okno na mestu predhodnega parapeta omogoča, da se stena proti balkonu poleti skoraj v celoti odpre in tako z dodatno dimenzijo nadgradi kvaliteto bivanja v stanovanju. Notranja stena ob vhodu je namenjena kuhinji, z visokim zaprtim volumnom s hladilnikom na eni in velikim odprtim kuhinjskim pultom na drugi strani.

 

Stena nasproti vrat je opremljena s tremi linijami polic za knjige po celotni dolžini. Pisani hrbti knjig odražajo osebnost in interese stanovalke ter v interier vnašajo osrednji barvni kontrapunkt – skupaj z dvema stoloma Jasperja Morrisona, ki v novem ambientu duhovito, a subtilno ohranjata naročnici zelo ljubo zeleno. Ta je predhodno prekrivala stene, zdaj pa je prostor prepustila svetlobi in lahkotnosti beline, ki dopušča, da v ospredje pridejo posamezni poudarki.

Rezultat skrbnega procesa prenove in, kot pove Tomaž Ebenšpanger, ene najboljših izkušenj zaupanja naročnika je »premišljena rešitev z variacijo na temo«. Kljub navidezni preprostosti arhitekturnih sredstev je stanovanje pridobilo veliko – v prvi vrsti pa mir, svetlobo in belino kot podlago za ustvarjalni polet sanjarjenja.

Aksonometrija prenove
Tloris pred prenovo in po njej (1 – vhod, garderoba, 2 – spalnica z izvlečnima predaloma, 3 – delovna soba, 4 – sanitarije, 5 – jedilno-bivalni prostor s kuhinjo)

 

Ime projekta: Iz zelenega v belo, prenova stanovanja v Draveljski gmajni
Arhitektura: Skupaj arhitekti
Avtorji: Tomaž Ebenšpanger (UM FGPA)
Lokacija: Ljubljana, Slovenija

Površine: 100 m²
Projekt in izvedba: 2022–23
Izvajalci: Gradacta d.o.o., Mizarstvo Luka Štunf s.p.

Fotografije: Janez Marolt
Napisal: Luka Jerman

Skupaj arhitekti: Panonski horizont

 

Vsebine, ki jih objavljamo na spletu, so drugačne od vsebin v tiskani reviji. Revija in splet imata ločeni uredniški zasnovi. Z naročilom revije podprete oboje, spletne in tiskane vsebine, in omogočite Outsiderjevo ustvarjanje na različnih kanalih. 

Naročite se lahko v spletni trgovini ali pa nam pišite na: [email protected]

Mailchimp brez napisa

Povezani članki