ALUO otvoritev
Matevž Granda: Slaba šala

Pred enim letom smo navdušeni objavili rezultate natečaja za novo stavbo Akademije za likovno umetnost in oblikovanje v Ljubljani. Po enem letu lahko zapišemo, da je bila vse skupaj le šala. Dozidave akademije ne bo!

Oddelki Akademije za likovno umetnost in oblikovanje bodo še naprej razpršeni na več lokacijah v Ljubljani. To pomeni še naprej več dnevnih migracij za študente in profesorje, manj interakcij med različnimi oddelki in ne nazadnje manj socialnih stikov. Za ustanovo pa tudi v prihodnje večje stroške. K tem stroškom pa bodo prišteli še strošek šale (oz. natečaja), ki so si jo pred enim letom privoščili. Pa saj je vendar javni denar in izguba ne bo nikogar osebno prizadela.

In ravno zato, ker gre za javni denar, nas mora toliko bolj zanimati, kdo in zakaj ga tako neodgovorno zapravlja. Kdo bo plačal drago šalo, ki si jo je privoščil pred enim letom?

Ozadje je namreč takšno, da so po zmagi na natečaju nagrajeni arhitekti (Arhitektura Krušec) podpisali pogodbo z Univerzo v Ljubljani. V pogodbi je bilo določeno, da naročnik pisno sporoči, kdaj naj arhitekti pričnejo pogodbeno delo, torej izdelavo projektne dokumentacije za zgraditev zmagovalnega projekta. Rok za to je bil določen: eno leto. In namesto da bi prišlo do naročila, se je pričelo javno govoriti o tem, da širitve akademije ne bo, namesto tega naj bi se vrnili k ideji izpred nekaj let (ki je sicer dobra), da bi umetniške akademije združili na eni lokaciji, ob Mesarski cesti. Celo o tem, da naj bi tam izpeljali nov natečaj. Očitno je denarja za natečaje dovolj.

Ampak od krasnih idej na papirju nima nihče nič. Če ne pride do realizacije, je to neodgovorno porabljen denar. In kako je mogoče, da nekdo razpiše natečaj, ga plača z javnim denarjem in ne odgovarja, če projekt ni izveden?

Medtem pa se generacije študentov šolajo v nemogočih razmerah, ob tem dosegajo nadpovprečne rezultate in se po šolanju selijo v tujino, generacije, ki bi morale skrbeti za to, da bi vrhunsko izobražen kader ustvarjal dodano vrednost doma, pa zapravljajo javni denar za natečaje in pri tem držijo figo v žepu.

Tisti, ki si takšno šalo privošči, bi jo moral plačati iz svojega žepa. Akademija za likovno umetnost in oblikovanje pa še zdaleč ni osamljen primer.

Matevž Granda

 

Mailchimp brez napisa

Povezani članki