Studio 1991-Stanovanje T19-01
Studio 1991: Stanovanje T12

Arhitekta Nuša in David Žalec iz Studia 1991 sta v Ljubljani zasnovala stanovanje, ki s poudarjanjem obstoječih kvalitet in preprostimi sredstvi ustvarja belo platno za barvito življenje mlade družine.

Prvotni tloris stanovanja v modernističnem bloku arhitekta Danila Fürsta iz 60. let prejšnjega stoletja je bil zasnovan racionalno, a je bil za sodobni način življenja potreben prilagoditev. S to mislijo so v novo celoto povezali manjše in ločene prostore: kuhinjo in dnevni prostor ter majhno stranišče in kopalnico. Z manjšimi prilagoditvami v tlorisu in temeljito gradbeno prenovo je tako nastal sodoben in udoben dom.

Univerzalna kombinacija naravnega hrasta, svetlo sivega teraca in povezujoče beline tvori osnovno materialno paleto, ki jo popestri nekaj izbranih barvnih poudarkov.

Ena glavnih prednosti stanovanja je obojestranska osvetljenost bivalnega prostora. Zaradi obilice naravne svetlobe so tam lahko uvedli več temnejših tonov materiala. V kuhinji tako prevladuje hrastov furnir, poudarek prostora pa je črna jedilna miza.

Naročnik je želel preprostost in zračnost: čim bolj funkcionalno stanovanje s čim manj različnimi kosi pohištva. Kuhinja je zato zasnovana tako, da se nizki pult pod oknom, ki kuhinjska opravila poveže s pogledom v drevesne krošnje, z enotnim hrastovim furnirjem nadaljuje v vogalni kubus, ki predeljuje vežo in kopalnico.

Edina nova predelna stena je zalomljena, tako da v kopalnici tvori nišo za pralni stroj, na strani vhoda pa shranjevalno omaro. Omara v veži je oblečena v ogledalo, kar prostor optično poveča in osvetli.

Pohištveno opremo tvorijo predvsem vgradne omare zaprtega tipa, edino omara v dnevni sobi, ki obdaja vhod v spalnico, je zasnovana odprto, kot belo paličje z odprtimi policami, na katerih pride do izraza karakter družine.

Spalnica in otroška soba sta zasnovani z mislijo na prilagajanje potrebam družine skozi čas. V obe vstopamo skozi »odebeljeno« steno z vgradno omaro. Postelja, nočne omarice in nočne svetilke v spalnici so premične, da lahko ob strani sprostijo mesto za otroško posteljico. Previjalna miza v nizu omar v otroški sobi bo kasneje prostor prepustila niši za otroško posteljo.

Naročnik je za spalnico in otroško sobo želel čim bolj svetlo pohištvo; prevladujočo belino sta arhitekta dopolnila z modrimi dodatki. Izbira se ponovi v odtenku stenskih ploščic v kopalnici, ki jo talna keramika z učinkom teraca poveže z vežo.

»Cilj zasnove je bil doseči umirjen in funkcionalen dom, ki pa ne bi bil preveč monoton in bi izražal tudi določeno mero igrivosti,« povzameta arhitekta. »V ospredju je bila misel na brezčasnost opreme, ki bo ustrezala dinamičnemu življenju in potrebam mlade družine skozi čas.«

Tloris prenove
Pred prenovo

 

Ime projekta: Stanovanje T12
Avtor projekta: Studio 1991; David Žalec, Nuša Žalec
Lokacija: Ljubljana

Leto načrtovanja: 2021
Leto izvedbe: 2022
Površine skupaj: 75 m² neto

Notranja oprema: Mizarstvo Pangerc

Foto: David Žalec
Pripravil: Luka Jerman

Naroči Outsider, razširi svoj pogled

One Response

Mailchimp brez napisa

Povezani članki