Pop.Psiha.Ornament_www-final
Revija Outsider: prvo leto

Dne 6.5.2016 ob 19:00 bo v Moderni galeriji v Ljubljani predstavitev revije Outsider, na kateri bosta avstrijska arhitektka Tanja Kogler-Rainer in umetnik Peter Kogler predavala o svojem ustvarjanju v evropskem kontekstu. Sodelavci revije Outsider, arhitekti Nina Granda, Tinka Prekovič in Matevž Granda bodo predstavili vsebino 5. številke. Vstop prost.

Revija Outsider je naprodaj v Knjigarni +MGKnjižnici MG+MSUM (Maistrova 3) in na več kot 400 prodajnih mestih po Sloveniji.

Sledi druženje ob glasbi in pijači v kavarni Moderna.

Peter Kogler je avstrijski umetnik, ki se je na mednarodni sceni uveljavil v poznih sedemdesetih. Njegova dela prepletajo prostor, medije in arhitekturo. Koglerjev opus je močno zaznamovala radikalna odločitev iz leta 1984, da bo kot edino orodje za ustvarjanje uporabljal računalnik. »Z mutiranjem preprostih elementov iz dostopnih računalniških programov je razvil lastno, labirintu podobno strukturo, ki ponazarja po eni strani notranji organski svet in po drugi zunanji, urbani svet človeka.« (Edelbert Köb, Mumok 2011) Peter Kogler je od leta 1997 profesor na dunajski akademiji za likovno umetnost in vodi oddelek za računalniško in video umetnost. Od leta 2008 je profesor za grafično oblikovanje na akademiji v Münchnu.

Delo Petra Koglerja v okviru skupiske razstve pod naslovom „The Sense of Order“, sitotisk, Moderna Galerija Ljubljana, 1996
Delo Petra Koglerja v okviru skupiske razstve pod naslovom „The Sense of Order“, sitotisk, Moderna Galerija Ljubljana, 1996

Tanja Kogler-Rainer je arhitekturo študirala na tehniški univerzi v Innsbrucku in na Dunaju. Je avtorica več stanovanjskih objektov, med njimi hiše Geppert v Leopoldsdorfu (2004), za katero je prejela nagrado Niederösterreichischer Holzbaupreis. V letih od 2008 do 2012 je prenovila domačijo in atelje v Prekmurju. Sicer pa se je strokovno specializirala za oblikovanje pohištva, notranje opreme in razstavnih postavitev.

Prenova domačije v Prekmurju – atelje Petra Koglerja

Outsider je mednarodna revija o arhitekturi, širši kulturi in zanimivih osebnostih. Revija je nastala zaradi navdiha ob bogatem kulturnem prostoru, iz ljubezni do ustvarjanja in iz upora proti pasivnosti. Izhaja v slovenski in nemški izdaji. Prva številka revije Outsider je izšla 6. maja 2015. Revija izhaja štirikrat letno in v vsaki izdaji obsega med 184 in 192 strani avtorskih vsebin. Tiskano revijo dopolnjuje spletna platforma www.staging.outsider.si. Gre za medij o kulturi, ki je hkrati polemičen, kritičen in privlačen za bralce različnih profesionalnih izhodišč in generacij. Opozarja na prostorske presežke, identificira pomanjkljivosti ter raziskuje in govori s tistimi, ki so zanje odgovorni. Skozi optiko prostora se odziva na aktualne družbene situacije, jih reflektira, kritično ocenjuje ali predstavlja kot primere pozitivne prakse.

Foto:  Peter Kogler, Moderna galerija, 1996

Mailchimp brez napisa

Povezani članki